رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر با اعلام اینکه علاوه بر نیترات بالای آب شرب تهران ، میزان مواد آلی خطرناکی همچون " TOC" نیز در آب بالاست گفت: این مواد ترکیبات بقایای نیتراته هستند و امروز عامل مهمی در تعیین کیفیت آب بر اساس استاندارد جهانی محسوب می شوند.

معصومه ابتکار در گفتگو با خبرنگار  مهر با بیان اینکه این ترکیبات توتال ارگانیک کربن هستند گفت: میزان کربنی که در آب به شکل آلی و ارگانیک ثابت می شود و کیفیت آب را مشخص می کند توتال ارگانیک کربن است. 

وی تاکید کرد: اختلاط نیترات با کلر آب به دلیل اینکه گند زدایی آب با کلر انجام می شود ترکیباتی را ایجاد می کند که الکترودها را از بین می برد و بسیار خطرناک است. اخیرا هم یکی از اساتید فرهنگستان علوم اعلام کرد میزان TOCدر آب تهران بالاست که در واقع این ترکیبات بقایای نیتراته هستند و امروز عامل مهمی در تعیین کیفیت آب در استانداردهای جهانی محسوب می شوند.

تنها اعلام پایین بودن کیفیت آب کافی نیست

این عضو شورای شهر ادامه داد: اینکه بالاخره وزیر بهداشت به موضوع کیفیت آب تهران اذعان کرد اتفاق خوبی است ولی قطعا از وی رفع تکلیف نمی کند چون بالاخره وزارت بهداشت به عنوان دستگاه ناظر در این زمینه تکالیفی عملی دارد و صرف اعلام موضوع در رسانه ها کافی نیست.

وی تصریح کرد: البته این اطلاع رسانی بسیار موثر است چرا که باید به مردم آگاهی لازم در مورد مسائل مختلف مانند محیط زیست، بهداشت، سلامت و مسائل اجتماعی داده شود تا مردم بتوانند انتخابهای درستی در مورد شیوه زندگی داشته باشند. متاسفانه در شرایطی که اطلاعات صحیحی در اختیار مردم قرار نمی گیرد از آنها انتظار داریم شیوه زندگیشان را تغییر داده و اصلاح کنند.

ابتکار با بیان اینکه موضوع نیترات موجود در آب شرب تهران از موضوعاتی است که با طرح در چند سال اخیر نگرانی بسیاری را به وجود آورده اظهار داشت: در این چند سال همواره کیفیت آبی که در لوله های شهر تهران در اختیار مردم قرار می گیرد مطرح بوده که این کیفیت ابعاد مختلفی دارد. یکی از این ابعاد بحث آلودگی میکروبی است که خوشبختانه می توانیم بگوییم از نظر آلودگیهای میکروبی با توجه به پایشها و نظارتهای انجام شده جای نگرانی نیست، البته باید این پایش و نظارت بسیار دقیق باشد.

چاههای آب مصرفی تهران به فاضلاب آلوده شده اند

این عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: به دلیل اختلاط کنونی آب تهران با آبهای چاه بحث بالا بودن نیترات آب مطرح شده است چرا که در حال حاضر به دلیل کمبود آب و کاهش بارندگی از آبهای زیرزمینی برای تامین نیاز تهران برداشت می شود و با توجه به این که در تهران سیستم شبکه جمع آوری فاضلاب نداریم و متاسفانه دستگاه دولتی که مسئولیت اجرایی در این زمینه دارد با تاخیر بسیاری این طرح را پیش می برد، چاههای آب توسط فاضلاب آلوده شده اند که عمده این آلودگی مربوط به نیترات است.

ابتکار گفت: گاهی اوقات که چاهها را برای بهره برداری باز می کنند میزان نیترات آنها هم کنترل می شود ولی میزان نیترات برخی این چاهها بسیار بالاتر از حد استاندارد است و حتی زمانی که با آب سد مخلوط می شود باز هم میزان نیترات آن نگران کننده است. این مسئله بارها گفته شده بود تا اینکه وزیر بهداشت هم به این مسئله اذعان کرد.

اصلاح الگوی مصرف ؛ اول برای دولتیها و بعد برای مردم

وی با بیان اینکه یکی از راه حلهای مشکل آلودگی آب تهران این است که از مردم بخواهیم با صرفه جویی در مصرف همکاری کنند ادامه داد: دستگاههای دولتی باید برنامه اصلاح الگوی مصرف آب داشته باشند چرا که قانون آن پیش از این تصویب شده و بر اساس آن این دستگاهها باید مصرف آب و انرژی خود را مدیریت کنند.

ترس از افزایش قیمتها باعث شد سقف جمعیتی تهران در طرح جامع بالا برود

رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با اشاره به محدودیت جمعیتی تهران تصریح کرد: از سالها پیش نگرانی مسئولان محیط زیست در مورد محدودیتهای جمعیتی تهران از نظر زیست محیطی اعلام می شد ولی متاسفانه عده ای به دنبال این حرفها نبودند و افرادی که در سیاستها دستی داشتند تصور می کردند اگر محدودیتی در سقف جمعیتی تهران ایجاد کنند باعث افزایش قیمتها می شود.

مشکلات جدید در انتظار تهران

وی تاکید کرد: همین نگرانیها موجب شد تا در طرح جامع تهران سقف جمعیتی تهران به بهانه نگرانی از افزایش قیمتها، بالا پیش بینی شود در حالی که تهران محدودیت شدیدی به لحاظ آلودگی هوا و آب دارد و اگر سقف جمعیتی شهر را بالا ببریم حتما با بحرانهای شدیدتری در آینده مواجه می شویم.

نیاز به تعریف استانداردهای جدید و روز دنیا برای پایش کیفیت آب

ابتکار اظهار داشت: در جلسات کمیته محیط زیست شورای شهر از سازمان آب خواستیم تا آزمایشگاه خود را تجهیز کنند که البته اقداماتی را در این زمینه انجام داده اند. همچنین بارها از آنها خواسته شده تا آزمایشها و استانداردهای  مطرح روز دنیا را در پایش کیفیت آب اعمال کنند ولی سازمان آب نیز در این زمینه با مشکلاتی روبه روست.

وی ادامه داد: شورای شهر در این زمینه اعلام آمادگی کرده برای ارتقا استانداردها در تهران کمکهای لازم را به سازمان آب ارائه کند چرا که ممکن است تعریف چنین استانداردهایی برای آب شرب کل کشور امکانپذیر نباشد.

رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر با بیان اینکه متاسفانه در سطوح بالاتر و کلان دولت توجه کافی به موضوع کیفیت آب نمی شود و دستگاهها به دنبال تحقق تکالیف قانونی خود در این زمینه نیستند گفت: در این زمینه شورای شهر حتی فراتر از تکالیف و وظایف به مسئله ورود پیدا کرده ولی دستگاههایی که وظیفه نظارت دارند تا کنون خیلی فعال نبوده اند.

آبهای بسته بندی هم قابل اعتماد نیستند

این عضو شورای شهر در مورد ترغیب مردم به استفاده از آبهای بسته بندی نیز به مهر تاکید کرد: امکان خرید و استفاده از این آبها برای عامه مردم وجود ندارد و باید در برنامه ریزیهای کلان سطح متوسط و پایین جامعه نیز در نظر گرفته شود چرا که بسیاری از مردم توان مالی خرید این آبها را ندارند.

ابتکار تاکید کرد: از سوی دیگر جنس بسته بندی این آبهای معدنی، نحوه نگهداری و توزیع آنها تا رسیدن به دست مصرف کننده به گونه ای است که در کیفیت و استاندارد این آبها نیز تردیدهای بیشماری وجود دارد و قطعا نمی توان گفت این آبها از نظر بهداشتی سالم هستند.