ساری - خبرگزاری مهر: مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران - نوشهر گفت: در اکثر مراتع حضور دام مازاد بر ظرفیت وجود ندارد ولی در بعضی از سامانه‌ها گاهی دامداران بیش از مدت و زمان مقرر از عرصه بهره‌برداری می‌کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، سید ابوطالب وهابی عصر پنج شنبه در جلسه شورای حفاظت از عرصه های طبیعی غرب مازندران در نوشهر افزود: دامداری سنتی مبتنی بر استفادهٔ علوفهٔ رایگان از طبیعت است و با توجه به وابستگی 70 درصدی دام سبک یعنی گوسفند به مرتع و محدودیت مراتع منطقه، لازم است تعداد دام متناسب با توان تولید مرتع باشد.

وی اظهار داشت: با توجه به این‌که در فصل چرای دام در مراتع قرار داریم از دامداران می‌خواهیم به ظرفیت چرای مراتع توجه و از چرای بیش از حد خودداری کنند.

وی تأکید کرد: خوشبختانه در حوزهٔ منابع طبیعی غرب مازندرانوهابی اظهار داشت: تنها نگرانی ما حضور دام قبل از زمان شروع فصل چرا است که با به کار گیری نیروهای حفاظتی و صیانتی و همکاری یگان حفاظت منابع طبیعی اقداماتی برای مهار این معضل انجام می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران- نوشهر دربارهٔ طرح‌های مهم برای حفظ و بهره‌بردای مناسب از مراتع گفت: این طرح‌ها به دو بخش طرح‌های عمرانی ملی و طرح‌های عمرانی استانی تقسیم می‌گردد.

وی توضیح داد: در طرح‌های عمرانی ملی، موضوع موافقتنامه، مدیریت پایدار مراتع است که در آن فعالیت‌هایی همچون مدیریت چرا، یعنی پایش زمان ورود و خروج و تعداد دام و ظرفیت چرا انجام می‌شود.

وهابی بیان کرد: در این نوع طرح‌ها، نظارت و کنترل بر فعالیت‌های بهره‌برداری دامداران در مراتع را اداره کل منابع طبیعی با همکاری نیروهای انتظامی و یگان حفاظت و گاهی نیروهای صیانتی انجام می‌دهد.

وی گفت: در موافقت‌نامهٔ عمرانی استانی، عمدهٔ فعالیت‌ها خدمات‌رسانی و شامل پروژه‌‌هایی همچون جمع‌آوری و انتقال و ذخیرهٔ آب، با دادن نهاده‌هایی مانند لوله و آبشخور رایگان و یا پروژهٔ تبدیل دیمزارهای کم بازده برای کاهش وابستگی به علوفهٔ مرتع و پروژهٔ قرق و کپه‌کاری و بذرپاشی به منظور اصلاح و احیای مراتع است.

وهابی دربارهٔ اعتبارات بخش مرتع غرب مازندران گفت: در سال 88 اعتبار مصوب ملی مراتع منطقه 548 میلیون ریال بود که 425 میلیون ریال آن تخصیص داده شد و اعتبار مصوب استانی یک میلیارد ریال بود که به طور کامل داده شد.

وی افزود: میزان اعتبار ملی در سال 89 هنوز به تأیید نهایی نرسیده است ولی دست کم به مقدار پارسال خواهد بود و اعتبار استانی نیز به یک میلیارد و 400 میلیون ریال افزایش یافته است. 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران و نوشهر اظهار داشت: بهترین و مرغوب‌ترین مراتع غرب مازندران تحت تأثیر دو عامل بوم‌شناختی و شرایط اقتصادی و اجتماعی حاکم بر منطقه است.

وهابی گفت: ممکن است در مناطقی که شرایط برای تشکیل مرتع مرغوب وجود داشته باشد به علت حاکم بودن شرایط نامساعد اجتماعی، چنین مرتعی مشاهده نشود.

وی با ذکر این‌که مراتع ارتفاعات و ییلاقی غرب مازندران به طور کلی از ارتفاع 2400 متر از سطح دریا شروع می‌شود گفت: فراوان‌ترین گونه‌های گیاهی مرتعی در منطقه از تیرهٔ نخود و گندم هستند که جنس‌های مختلفی دارند.

مدیرکل منابع طبیعی غرب مازندران افزود: با توجه به میزان بارندگی و شرایط خوب و مساعد خاک، در مجموع وضع مناسبی بر مراتع غرب مازندران حاکم است و گونه‌های گیاهی فراوانی با کلاس خوش‌خوراکی یک و دو در منطقه وجود دارد.

ایران بیش از 84 میلیون هکتار مرتع دارد که 197 هزار هکتار آن، در غرب مازندران واقع است. سرانهٔ مرتع در ایران 32/1 هکتار و سرانهٔ جهانی مرتع 82/0 هکتار است.