به گزارش خبرنگار اعزامي مهر از وين، با توجه به وضعيت فعلي هم اكنون سه كشور اروپايي و بويژه انگليس در وضعيت بي سابقه و دشواري قرار گرفته و با چند گزينه متفاوت با عواقب متفاوت روبرويند.
از يكسو اين گروه كه باني اصلي دوقطعنامه پيشين و طرف اصلي مذاكره با ايران هستند، تحت فشار ايالات متحده قرار دارند تا از هرچه مي گذرند، هرگز ضرب الاجل 31 اكتبر براي توقف كليه فعاليتهاي غني سازي ايران را از متن پيشنهادي حذف نكنند.
محور قوي و دوم فشار به بانيان قطعنامه ساير كشورهاي اتحاديه اروپا به سرپرستي ايتاليا و اسپانيا هستند كه بويژه به انگلستان اعتراض دارند كه اين كشور كه خود را تافته جدا بافته اي از اتحاديه اروپا مي داند حق ندارد در مجامع بين المللي تصميماتي را اتخاذ كند كه به منافع ملي 25 كشور عضو اتحاديه اروپا تاثير منفي بگذارد. گفته مي شود كه هلند نيز كه رييس اين اتحاديه در دوره زماني فعلي است ناخرسندي خود را از الگو برداري انگليس و دو كشور ديگر از رفتارهاي يكجانبه آمريكا در عرصه جهاني و تعميم آن به اتحاديه اروپايي ابراز داشته اند. اين مسايل ياد آور تعبير "ابرقدرت تنها" براي ايلات متحده آمريكا براي همقسم اروپايي اش انگليس است كه مي توان اين كشور را لااقل در وين به "اروپايي تنها" خطاب كرد.
محور سوم كه بانيان قطعنامه را به خود مشغول ساخته است، گروه قدرتمند غير متعهد ها يا نم است . اين گروه شب گذشته صراحتا به سفراي لندن، برلين و پاريس در شوراي حكام يادآور شد كه بند 7 و 8 قطعنامه پيشنهادي خود را بايد عوض كنند. بدين ترتيب كه در بند 7 صرفا از دبيركل بخواهند كه پيش از اجلاس نوامبر گزارشي از تمام يافته هاي آژانس از برنامه هاي هسته اي ايران از مقطع سپتامبر جاري را ارائه نمايد و بند 8 را نيز به "تصميم گيري مناسب در قبال گزارش ياد شده مديركل" و نه موضوع ديگري اختصاص دهند.
به گزارش خبرنگار اعزامي مهر از وين محو چهارم را روسيه و چين تشكيل مي دهند كه هر دو از كشورهاي قدرتمند و امين شوراي حكام(همانند آمريكا) و داراي حق وتو در شوراي امنيت و روابط استراتژيك اقتصادي با جمهوري اسلامي ايران هستند.
هيات روسيه شب گذشته به بانيان اروپايي قطعنامه رسما اطلاع داد كه خواستار تغيير در بند 8 مي باشد و خواهان تبديل عبارت "جمع بندي نهايي" به "قضاوت نهايي" است تا پرونده ايران بيش از ماه نوامبر در شوراي حكام باز نماند.
برخي آگاهان اين رفتار مسكو را از يكسو مواجهه با تمناهاي سياسي آمريكا از اين پرونده و از سوي ديگر اهرمي براي تحت فشار قرار دادن البرادعي جهت دست برداشتن از ابهام گويي و فرسايشي كردن موضوع ايران ارزيابي مي كنند.
در اين بين چين نيز در اظهار نظري كه از پايتخت به فرستادگانش رسيده ، اعلام نمود كه از موضع گروه غير متعهد ها حمايت خواهد كرد. در روزگذشته اخبار تاييد نشده اي در وين منتشر شد كه بر اساس آن مسكو و پكن به واشنگتن هشدار داده اند كه در صورت بهره برداري سياسي و ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت براي برخوردهاي يكجانبه از حق وتوي خود استفاده خواهند كرد.
و البته در نهايت پنجمين محور فشا ربر روي بانيان قطعنامه نمايندگان مذاكره كننده كشورمان هستند كه به شدت و با اهرم هاي مختلف از جمله رايزني هاي گسترده ديپلماتيك آنها را به پايبندي بر توافقات گذشته، برخورد فني و حقوقي با پرونده و به رسميت شناحتن حقوق قانوني كشورمان فرا مي خوانند.
گرچه قطعا گزينه هاي ديگري نيز در آستين مردان ديپلماسي ايران در وين نهفته است كه در صورت ادامه اين رويكردهاي غير منطقي به روي ميز مذاكره خواهد افتاد. گزينه هايي كه به نظر مي رسد بانيان قطعنامه بخوبي از آن آگاه نباشند.