به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه گاردین در قسمت دوم گزارشی که از وب سایت "ویکی لیکز" منتشر کرده می نویسد : اطلاعات محرمانه گسترده ای که از اسناد طبقه بندی شده ارتش آمریکا فاش شده حکایت از شکست در جنگ افغانستان، کشته شدن هزاران نفر از مردم بیگناه افغانستان به دست نیروهای ائتلاف در عملیات های گزارش نشده، افزایش حملات طالبان و هراس فرماندهان ناتو از نقش برخی کشورها در ناآرامیهای افغانستان دارد.
به نوشته گاردین، این اطلاعات از بیش از 90 هزار سند ضبط شده و گزارش هایی که توسط منابع اطلاعاتی در مورد وقایع روزانه افغانستان بدست آمده و وب سایت ویکی لیکز آنها را بر روی صفحه خود در اینترنت قرار داده است.
بنیانگذار ویکی لیکز "جولیان آسانگ" نام دارد. وی همان فردی است که چندی پیش تصویر ویدیوئی هدف قرار گرفتن خبرنگاران را در عراق توسط نظامیان آمریکایی منتشر کرد.
بر اساس یادداشت های روزانه جنگ افغانستان 92 هزار و 201 مورد گزارش داخلی در مورد عملیاتهای ارتش آمریکا در افغانستان از ژانویه 2004 تا دسامبر 2009، همچنین تهدیدهای گزارش شده از سوی منابع اطلاعاتی، برنامه های نیروهای ائتلاف، توضیحی از حملات دشمنان و بمب های جاده ای، گزارش های مربوط به دیدار با مقامات و سیاستمداران محلی که اغلب آنها محرمانه بوده اند وجود دارد.
ابعاد اسناد افشا شده
به نوشته گاردین، یادداشت های روزانه جنگ افغانستان حاوی مطالبی به شرح زیر است:
- گزارش هایی درباه اینکه چگونه جوخه های مخفی "سیاه" متشکل از نیروهای ویژه آمریکا مسئول قتل و بازداشت فرماندهان طالبان بدون محاکمه آنها شده بودند.
- شواهدی درباره چگونگی مخفی کردن اسناد مربوط به دسترسی طالبان به موشک های زمین به هوا.
- گزارش هایی درباره افزایش استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین که از نوادا کنترل می شوند برای هدف قرار دادن رهبران طالبان و القاعده.
- گزارش هایی درباره چگونگی افزایش تعداد تلفات نیورهای ائتلاف به دلیل افزایش استفاده از بمب های کنار جاده ای توسط طالبان.
واکنش کاخ سفید
به نوشته گاردین ، در پی افشای این اسناد کاخ سفید سریع دست به کار شده و با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: بسیار مهم است که در مشاهده این اسناد محرمانه به تاریخ آنها توجه شود. اینها اسنادی محرمانه متعلق به دوره زمانی ژانویه 2004 تا دسامبر 2009 هستند.
در این بیانیه با انتقاد از افشاگری ویکی لیکز آمده است: ما به شدت افشای اسناد محرمانه توسط افراد و سازمانها را محکوم می کنیم. این کار (افشاگری) موجب به خطر افتادن جان نظامیان آمریکایی و متحدان آمریکا شده و امنیت ملی ما را به خطر می اندازد. ویکی لیکز در این افشاگری های تلاش نکرده تا با دولت آمریکا تماس گرفته و درباره این اطلاعات سوال کند. این اطلاعات ممکن است حاوی نکاتی باشند که جان هزاران نفر را به خطر بیاندازد.
اشتباهات خونین
دریادادشت های روزانه جنگ افغانستان آمده است که نیروهای ائتلاف دستکم 144 مورد عملیات گزارش نشده در افغانستان انجام داده اند و در این عملیات ها هزار نفر از مردم افغانستان کشته شده اند.
این گزارش های حاوی اطلاعات بسیار محرمانه درباره مواردی است که آنها "اشتباهات خونین" نیروهای ائتلاف نامیده است. مواردی چون اطلاعات مربوط به حمله نظامیان فرانسوی به اتوبوس حامل کودکان افغانی در سال 2008 و یا حمله نیروهای لهستانی به یک مراسم ازدواج در یک روستا، کشتن عروس و داماد و یک زن باردار و مواردی از این دست است.
در این گزارش همچنین به تیراندازی نیروهای انگلیسی به سوی شهروندان افغانی که قابل پیگیری هست نیز اشاره شده است.
"راشل رادی" مسئول تحقیقات درباره کشته های شهروندان افغانی برای یک موسسه نظارت حقوق بشری درباره این اسناد محرمانه می گوید: این اسناد این نکته را روشن می کنند که نیروهای آمریکایی و ناتو به چه کاری در افغانستان مشغول هستند.
ویکی لیکز در آوریل سال جاری تصویر ویدیویی هدف قرار گرفتن خبرنگاران رویترز توسط نظامیان آمریکایی را منتشر کرد و در پی آن یک نظامی 22 ساله آمریکایی به اتهام ارائه این تصاویر به ویکی لیکز بازداشت شد.
این در حالی است که "جولیان آسانگ" بنیانگذار وب سایت ویکی لیکز اعلام کرده که در دوماه گذشته اطلاعاتی را در حجم بسیار زیاد دریافت کرده که این اطلاعات فوق محرمانه بوده و آنها را از منابع نظامی دریافت کرده است.
بنیانگذار این وب سایت از درخواست ماموران پنتاگون در بخش تحقیقات جنایی برای دیدار با وی و ارائه توضیحات درباره نحوه دریافت این اطلاعات نیز سخن گفته است. به نوشته گاردین، پنتاگون هنوز نتوانسته با این شخص دیدار کند.