اکبر تشکری نیا در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پس از تحویل محوطه زندان قصر به شهرداری تهران و با توجه به اینکه این محوطه در محدوده ثبت شده میراث فرهنگی قرار داشت، ابتدا مطالعات مفصل تاریخی در خصوص این محوطه با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری انجام و پس از آن طرح مرمت و نهایتا احیا تهیه شد.
وی افزود: در این طرح هیچ فضای جدیدی به ساختار تاریخی مجموعه زندان اضافه نشد و پس از انجام مرحله استحکام بخشی و مقاوم سازی کل ساختمانهای موجود، در حال حاضر عملیات مرمت در دست اجراست.
کاربری زندان قصر فرهنگی و موزه ای است
مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران تاکید کرد: اساسا این اقدام می تواند الگویی برای تغییر کاربری فضاهای نظامی، صنعتی و یا نظیر آن محسوب شود و در واقع علاوه بر بالابردن سرانه های فضاهای فرهنگی شهر باعث ایجاد اینگونه اماکن با عملکرد شهری شود.
تشکری نیا اظهار داشت: ساخت این فضا ادای دینی است به مردم این محدده که سالها آسیبهای متعدد ناشی از وجود فضاهای غیر شهری را تحمل کرده اند.
مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران با اشاره به اینکه در حال حاضر شهرداری تهران مشغول برنامه ریزی برای فضاهایی نظیر پادگان قلعه مرغی، سیلوی بزرگ تهران و اماکنی از این دست است گفت: باغ موزه زندان قصر شاهدی بر تغییرات گسترده در تاریخ 200 سال اخیر ایران است. این تغییرات بنیادین بر جنبه های مختلف زندگی ایرانیان تاثیرگذار بوده و این محل روایتگری یگانه از دو قرن تلاش ملت ما برای رسیدن به جامعه ای بهتر است.
تشکری نیا افزود: این محل که خود به عنوان باغی سلطنتی به عنوان ملک مطلق شاه وقت بنیان شد ابتدا شاهد اوج و افول سلسله قاجاری در مواجه با تغییرات جامعه ایران و مواجه با ورود افکار نو و عدالتخواهی این ملت بود.
وی تاکید کرد: با پدیدار شدن رضاخان در عرصه سیاست ایران و تغییرات همه جانبه ی که با موج مدرنیسم حکومتی در ایران پیش آمد سنگ بنای اولین زندان مدرن ایران نیز در اینجا گذاشته شد.
باغ موزه روایت اصلی "قصر" را به نسل حاضر ارائه می کند
تشکری نیا با اشاره به اینکه این زندان در طی سالهای گذشته پذیرای بسیاری از تاثیرگذاران تاریخ و فرهنگ ایران و شاهد واقعه انقلاب اسلامی بوده است اظهار داشت: همزمان با تغییر معماری و شهرسازی در ایران، در محدوده قصر تغییرات بسیاری ایجاده شده اما اکنون با تبدیل این زندان به باغ موزه بناست روایت اصلی " قصر" برای نسل حاضر و نسلهای بعد بازگو شود.
وی گفت: اولین لازمه این تبدیل بررسی همه جانبه پروژه از نظر مسائل شهرسازی، معماری، جامعه شناسی و به خصوص مطالعات تاریخی بود و این مطالعات نقش اساسی در انتخاب مفاهیم اصلی طرح را داشتند. سپس عملیات مرمت ساختمانهای قدیمی با ضوابط میراث فرهنگی و با استفاده از مدرنترین روشها و تبدیل این بناها به فضاهای مناسب برای فعالیتهای فرهنگی آغاز شد.
مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران با اشاره به اینکه در بازسازی زندان قصر بر اصل کلی نگهداری کالبد بنا با توجه به ثبت زندان در فهرست آثار ملی و استحکام بخشی بنیادین آنها و افزودن معماری داخلی متناسب با کاربری استوار تاکید شده است، اظهار داشت: با توجه به اینکه زندان قصر در باغ قصر قاجار که خود یکی از مهمترین باغهای ایرانی دوره قاجار بوده است ساخته شده، محوطه زندان با نگاه به خطوط اصلی باغ قاجاری اما در تناسب با نیازهای امروز شهر تهران به صورت باغ موزه زنده سازی شد.
وی در ادامه اظهار داشت: موزه های قصر در واقع از مجموعه موزه هایی تشکیل شده اند که تاریخ معاصر ایران را از جنبه های مختلف با محوریت قصر معرفی می کنند. موزه هایی چون موزه تاریخ انقلاب اسلامی که سرگذشت مبارزات و شهدای این انقلاب را به تصویر می کشد و تاریخ پر برکت جنبش آزادیخواهی یک ملت را در خود جای می دهد.
مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران با تاکید بر اینکه زندان قصر معماری دوره قاجار و پهلوی اول را نشان می دهد اضافه کرد: بخشهایی از موزه به بازسازی عینی فضای زندان در دوره پهلوی اول و دوم اختصاص دارد و در عین حال می تواند به عنوان لوکیشن فیلمبرداری نیز استفاده شود. همچنین در این باغ موزه بخشی به باغهای ایرانی اختصاص دارد و زورخانه قصر نیز به موزه ورزشهای باستانی تبدیل می شود.
کافی نت و کافی شاپ در باغ موزه قصر
تشکری نیا در ادامه گفت: فضاهای دیگری چون کتابخانه ها، مرکز تحقیقات، کافی نت، رستوران و کافی شاپ و گالریهایی با کاربری آزاد، موزه های مختلف را به یکدیگر پیوند داده و بازدید از مجموعه را جذاب می کند.
وی تاکید کرد: همچنین قرار است فضاهای مختلف در باغ مجموعه برای برگزاری نمایشگاهها و نمایشها و دیگر فعالیتهای فرهنگی اختصاص یابد.