عضو کمیسیون تلفیق مجلس با اعلام اینکه 30 درصد زودبازده ها به مرحله بازپرداخت تسهیلات رسیده اند ولی توان بازپرداخت آن را ندارند، گفت: وزارت کار در 4 سال گذشته خود را مسئول اشتغال و در دوره جدید وزارت تعاون را مسئول می داند.

موسی الرضا ثروتی در گفتگو با مهر از طرح سوال از وزیر کار و امور اجتماعی در مجلس خبر داد و گفت: اخیرا ابهاماتی در خصوص عملکرد وزارت کار در طرحهای زودبازده، میزان انحراف آن، متولی بودن و یا نبودن اشتغال، وضعیت جذب نیرو در زودبازده ها و موارد دیگر مطرح شد که تصمیم گرفتیم شیخ الاسلامی را به مجلس فرا بخوانیم.

عملکرد زودبازده ها در ابهام

عضو کمیسیون تلفیق مجلس با اظهار به اینکه در ارتباط با زودبازده ها با توجه به اعتباراتی که برای آن منظور شده است ابهاماتی وجود دارد به نحوی که اولا این تسهیلات به افراد کارآفرین داده نشد و همچنین این طرح از اهداف اولیه خود دور شده است.

ثروتی ادامه داد: انحرافات موجود در طرحهای زودبازده موضوع سومی است که وزیر کار باید در مورد آن توضیح دهد به نحوی که در این زمینه گزارشات مختلفی منتشر و اعلام شده است. اخیرا سازمان بازرسی میزان انحراف زودبازده ها را بین 30 تا 40 درصد، بانک مرکزی حدود 50 درصد و خود وزارت کار حدود 4 درصد اعلام کرده است.

انحراف از اهداف اولیه، عدم پرداخت یارانه

وی خاطر نشان کرد: همچنین عملکرد زودبازده ها در برخی استانها ضعیف بوده است به نحوی که در خراسان شمالی برای پرداخت تسهیلات به زودبازده ها در 4 سال معادل 777 میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که از این رقم فقط 23 درصد آن جذب شد.

این نماینده مجلس با اشاره به تشکیل حدود 300 تا 400 هزار بنگاه زود بازده اقتصادی در کشور به عدم پرداخت یارانه تسهیلات آنها در2 سال اخیر انتقاد کرد و گفت: متاسفانه با عدم پرداخت یارانه های سالهای 88 و87 منجر به ورشکستگی و تعطیلی تعدادی از طرحها شده است.

ورشکستگی زودبازده ها

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس افزود: یکی دیگر از نکات مدنظر ما عدم شناخت بازار تولید، مصرف و صادرات توسط وزارت کار است به نحوی که در این زمینه هماهنگی از سوی این وزارتخانه صورت نگرفته است که این موضوع باعث شد تا محصولات زودبازده ها در داخل کشور مصرف نداشته باشد.

ثروتی تصریح کرد: علاوه بر این موضوع ناآشنایی وزارت کار با صادات، مصرف و تولید باعث عدم به وجود آمدن شرایط صادرات شده است که خود این موضوع نیز به نحوی موجب ورشکستگی بنگاهها بوده است.

تولیدات زودبازده ها خریدار ندارد

این نماینده مجلس اظهار داشت: با توجه به فرارسیدن زمان بازپرداخت تسهیلات زودبازده ها آمار نشان می دهد که تاکنون 30 درصد از طرحها موفق به بازپرداخت تسهیلات خود در زمان پیش بینی شده نشده اند که این موضوع از عدم توانایی آنها ناشی می شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا 70 درصد دیگر طرحهای زودبازده موفق به بازپرداخت تسهیلات خود شده اند، افزود: واقعیت این است که نمی توان با اطمینان در مورد این گروه نیز سخن گفت ولی 30 درصد آنها موفق به بازپرداخت تسهیلات نشده اند.

بی برنامگی وزارت کار در مسئولیت اشتغال

به گفته ثروتی، سوال دیگری که از وزیر کار باید پرسیده شود مربوط به بی برنامگی هایی است که در مورد متولی اشتغال کشور به وجود آمده است به نحوی که در 4 سال گذشته وزارت کار می گفت ما مسئول اشتغال کشور هستیم و حالا مسئولیت خود را به وزارت تعاون واگذار می کند!

عضو کمیسیون تلفیق مجلس خاطر نشان کرد: سوال اینجاست که اگر در 4 سال گذشته مسئولیت اشتغال وزارت تعاون قانون بوده است چرا این قانون اجرا نشد؟ از سویی اگر مسئولیت با وزارت کار بود پس در حال حاضر وزارت تعاون با چه مجوزی خود را مسئول اشتغالزایی می داند؟

چقدر نیرو در زودبازده ها جذب شد؟

ثروتی تاکید کرد: همچنین سوال وابهامی نیز در مورد عملکرد جذب نیرو در زودبازده ها و معرفی آن توسط موسسات کاریابی است که باید مشخص شود چه تعداد نیروی کار توسط موسسات کاریابی برای جذب در بنگاههای زودبازده معرفی شده است؟