به گزارش خبرگزاری مهر، جولان تاجرنماها در میدان داد و ستدهای تجاری با "عراق" درحالی دغدغه از دست رفتن بازار عراق را در ذهن مسئولان حوزه ی تجارت و بازرگانان بزرگ و بزرگتر می کند که آنان همچنان دست روی دست گذاشته اند.
وزارت بهداشت عراق اما منتظر اقدامات عاجل متولیان دولتی و حتی فعالان اقتصادی ایران برای ارتقای کیفیت کالاهای صادراتی ننشست و برای ممانعت از ورود کالاهای بی کیفیت ایرانی دست به کار شد و بخشنامه ای را ابلاغ کرد که البته حاصل توافق مشترک سازمان استاندارد ایران و وزارت بهداشت اقلیم کردستان است اما طرف عراقی آن را اجباری کرده است.
براساس گزارش اتاق تهران، اواخر اردیبهشت ماه بود که نمایندگان سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران با مسئولان وزارت اقلیم کردستان عراق در اربیل عراق پای میز مذاکره نشستند تا درباره ی مشکلات صادرات کالاها چاره اندیشی کنند یا به عبارتی ، ریش و قیچی را برای گره گشایی از مشکلات به دست طرف عراقی بسپارند. به مسئولان وزارت بهداشت این کشور نیز فهرستی از باید ها ونباید ها تهیه کردند و پیش روی تجار ایرانی قرار دادند.
براساس این توافقنامه، وزارت بهداشت این کشور مقرر کرده است که تاریخ تولید و انقضاء محصولات روی بسته بندی محصولات لبنی درج شود.
همچنین توصیه شده است که تولید کنندگان حتی المقدور این تاریخ را بر روی بسته بندی کلی کارتن ها نیرز درج کند . برهمین اساس تاریخ میلادی باید به صورت کامل روز، ماه، سال به زبان انگلیسی و عربی روی محصول درج شود. کیفیت بالایی چاپ برای درج تاریخ در نظر گرفته شود تا تاریخ به آسانی پاک نشود .
وزارت بهداشت عراق همچنین استفاده از ماشینهای یخچال دار را برای محصولات پاستوریزه لبنی (نه استرلیزه ) الزامی اعلام کرده است. چنانکه در مورد محصولات فرا دما V.H.D توصیه شده است: از ابتدای آوریل هرسال به مدت 6 ماه از این نوع ماشین های یخچال دار استفاده شود.
در ادامه این توافقنامه آمده است: برای کالاهایی که استاندارد آن ها در ایران اجباری نیست پروانه وزارت بهداشت ملاک عمل قرار گیرد.
در این میان چنانچه فرآورده های شوینده دارای علامت استاندارد باشد بعد از آزمایش های اولیه صرفا به صورت تصادفی آزمایش خواهد شد. همچنین اگرفراورده های شوینده دارای استاندارد نباشد ارایه گواهی انطباق صادرات برای کالا به زبان انگلیسی و فارسی الزامی است .
معرفی کالاهای بی کیفیت
وزارت بهداشت اقلیم کردستان دراین توافقنامه اعلام کرده است که در صورت مشاهده کالای بدون کیفیت با برندهای ایرانی مراتب را در اسرع وقت به اطلاع سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی خواهد رساند.
این موافقتنامه البته وظایفی را هم برای سازمان توسعه تجارت تعیین کرده است که پیگیری تردد کامیون ها و تردد آسان کامیون های یخچال دار در دایره ی این توافقات قرار دارد والبته اینکه زمان توقف کامیون ها در مرزنیز به حداقل برسد .
سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیز ملزم شد، فهرست کالاهای مشمول مقررات استاندارد اجباری را به وزارت به داشت کردستان عراق تحویل دهد.