ساناز افتخارزاده در گفتگو با خبرنگار مهر درباره طرح اخیر سازمان میراث فرهنگی مبنی بر راه اندازی بورس حراج اشیای عتیقه در جزیره کیش گفت: معلوم نیست چرا مسئولان سازمان میراث فرهنگی، جزیره کیش را که یک بندر آزاد است برای راه اندازی بورس انتخاب کرده است، آن هم در موقعیتی که بسیاری از اشیای عتیقه از راههای دریایی و هوایی و مرزهای کشور قاچاق می شود.
وی افزود: اگر قرار باشد حراج اشیا بدون کار کارشناسی انجام گیرد شاهد خروج بی رویه این اشیا از کشور خواهیم بود.
افتخار زاده افزود: باید مشخص شود چه کسی قرار است اشیای تاریخی بدست آمده در حراجی را به لحاظ قدمت و قیمت کارشناسی کند.
این کارشناس ارشد میراث فرهنگی گفت: اکنون در موزه ملی ایران اشیای تاریخی رها شده و ثبت نشده زیادی وجود دارد که مشخص نیست متعلق به چه دوره ای هستند. از سوی دیگر کارکارشناسی روی اشیای عتیقه بسیار زمان بر است. بنابراین کارشناسی اشیای موزه ملی در اولویت است.
وی بیان کرد: کشف، شناسنامه دار شدن و ثبت اشیا با راه اندازی بورس اشیای عتیقه بسیار خوب است اما باید به مردم امنیت داد که با دریافت اشیای عتیقه از آنها مشکلی برایشان بوجود نمی آید.
وی افزود: چه بسا در حراجی اشیای عتیقه بسیاری از آثار تاریخی منطقه جیرفت و مناطق باستانی دیگر نیز کشف شود.
افتخارزاده بیان کرد: بسیاری از کشورهای دیگر مانند ترکها، عربها و انگلیسی ها همواره درصدد هستند که با نشان دادن اشیای قدیمی ایرانی، برای کشورشان هویت بسازند. بنابراین خروج این اشیا از کشور می تواند به خواسته آنها دامن بزند.
این دوستدار میراث فرهنگی گفت: اکنون بسیاری از اشیای قدیمی که قدمت کمتر از صد سال دارند نیز با ارزش هستند و چه بسا در آینده ای نزدیک ارزش تاریخی آنها نیز بیشتر شود پس نباید اجازه داد که این اشیا به خارج از کشور منتقل شود.
وی با تاکید بر این نکته که هنوز مسئولان سازمان میراث فرهنگی درباره چگونگی راه اندازی و کارشناسی حراجی اشیای قدیمی توضیحی نداده اند، گفت: سازمان میراث فرهنگی اعلام کرده می خواهد اشیایی با قدمت کمتر از صد سال که در انبارها موجود دارد را بفروشد اما این سوال مطرح است که چطور اشیایی که سالها در موزه ملی مانده اند را می خواهند تا پایان سال که زمان راه اندازی بورس است، کارشناسی کرده و قدمت آن را مشخص و قیمت گذای کنند؟ اگر این کار شدنی است چرا تا به حال اشیای انبارهای موزه ملی بی هویت مانده اند؟