انحصار تفسير به "كلام جزمي" يا الهيات دگماتيك در وضع كنوني تفكر در جهان اسلام محصول غلبه أشعري گري و انسداد باب اجتهاد است.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري " مهر" ، دكتر حسن حنفي  كه به دعوت مركز ميراث فرهنگي مسلمانان انگليس، درباره الهيات رهائي بخش در تفكر اسلامي سخن مي گفت به ارائه مضامين كتابش تحت عنوان « اسلام در دنياي مدرن، دين، ايدئولوژي، و توسعه» پرداخت.

 حنفي بحث خود را با بازنگري مفهوم "لاهوت" نزد باقلاني آغاز نمود و به تنوع برداشت ها در تاريخ كلام و فلسفه اسلام اشاره نمود و آنگاه  بر ضرورت "ساختارزدايي" ميراث متكلمان، كه به اومانيسم آغشته است، با بهره گيري از اسلوب هاب پديدارشناختي و تأويلي نوين و با چشم اندازهايي اجتماعي از سنخ "يزدانشناسي رهائي بخش" آمريكاي لاتين و خاور دور و .. تأكيد ورزيد.

 و ي انحصار تفسير به "كلام جزمي" يا الهيات دگماتيك  را مشكل كنوني تفكر در جهان اسلام  دانست و گفت :  گشايشِ چشم اندازها راه حل  مناسبي براي رفع اين مشكل است كه مي توان با بازخواني سنت عقلاني و انساني معتزله بدان دست يافت .

وي در پايان، با اشاره به اوضاع كنوني كشورهاي اسلامي همچون الجزائر، اعلام داشت  : در غياب نوانديشي در كلام ديني به مثابه "راه سوم"، همچنان شاهد دوقطبي ماندن جوامع  مسلمان حولِ "سنت و تجدد" و جنگ داخلي و خانمانسوز ميان سكولاريسم و بنيادگرايي مذهبي خواهيم بود .