معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم تحقیقات و فناوری از تصویب راه اندازی منطقه ویژه علم و فناوری در هیئت دولت خبر داد و گفت: این کریدور برای شروع در استان اصفهان راه اندازی و مورد بهره برداری قرار می گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی نژاد نوری در نشست خبری با اشاره به تصویب نسخه نهایی قانون منطقه ویژه علم و فناوری در مردادماه امسال از سوی هیئت دولت اظهار داشت: این کریدور می تواند حلقه کامل کننده ارتباط دانش و جامعه باشد.

وی با بیان اینکه قانونگذار برای راه اندازی این منطقه جریان های ملی و بین المللی را در نظر گرفته است، اضافه کرد: ایجاد انسجام و راهبری در سطح کلان علم و فناوری کشور و جلوگیری از پراکندگی منابع از جمله اهداف این طرح است.
 
معاون پژوهشی وزیر علوم با بیان اینکه راه اندازی تعداد محدود و تقریبا 5 منطقه ویژه علم و فناوری در اصفهان، یزد، خراسان رضوی و تبریز در برنامه داریم، گفت: با توجه به زیرساختهای موجود، یک مهلت دوساله برای اجرای این طرح لازم است اما برای شروع از هفته آینده این منطقه در اصفهان شکل می گیرد و ابعاد آن برای اجرای کل پروژه مشخص خواهد شد.
 
هدفمندی فعالیتهای پژوهشی و فناوری مراکز پژوهشی
 
وی با اشاره به موارد عمده برنامه های پژوهشی و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری در دولت دهم، تربیت نیروی متخصص ارزشی در دانشگاهها را یکی از محورهای اساسی این برنامه ها عنوان کرد و اظهار داشت: تلاش براین است که نیروهایی که از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند اعتقاد راسخ به ارزشهای بنیادی نظام داشته باشند.
 
مهدی نژاد با تاکید بر بحث تبدیل علم به ثروت به عنوان یکی از محورهای در دست اقدام معاونت فناوری و پژوهشی گفت: بحث تبدیل علم به ثروت یک شعار کوتاه اما گویا است به این معنی که با علم بتوان نیازهای جامعه و مشکلات پیش رو را رفع کرد تا سرآمد علمی دنیا باشیم.
 
وی با بیان اینکه برای دستیابی به هدف سرآمد علمی جهان باید تمامی فعالیتهای پژوهشی و توسعه فناوری در دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری تابع وزارت علوم هدفمند شود، خاطرنشان کرد: در این راستا نیازها و مشکلات جامعه به شیوه علمی حل خواهد شد که این امر به پیشرفت کشور کمک خواهد کرد. در همین حال نیز شاهد پیشرفت علمی و تربیت نیروی انسانی با توان نوآوری خواهیم بود.
 
معاون وزیر علوم اضافه کرد: یک بخشی از فعالیتهای ما ناظر بر توسعه دانش و شکستن مرزهای دانش دنیا است به این ترتیب امیدوار خواهیم بود که صاحب کرسی علمی در دنیا باشیم برای این مهم باید میان انرژی مصرفی در زمینه مرزهای دانش و استفاده از توانمندی های کشور توازن برقرار کنیم.
 
تقویت و ارتقای رابطه صنعت و دانشگاه
 
مهدی نژاد نوری بر ارتقا و تقویت رابطه صنعت و دانشگاه به عنوان یکی دیگر از محورهای اساسی در دست اجرای وزارت علوم تاکید کرد و گفـت: در حوزه علوم مختلف باید مصرف کنندگان محصولات را تعیین و ارتباط گسترده ای میان دانشگاه و جامعه برقرار کنیم.
 
وی افزود: در این رابطه با تمام دستگاهها تفاهمنامه امضا کرده ایم تا منابع مالی به شکل پروژه های دانشگاهی و آزمایشگاهی ساماندهی شود.
 
وی با اشاره به تعویق اجرای برخی پروژه های پژوهشی وزارت نفت از بازنگری اساسی در روند اجرای این پروژه ها و تاکید وزیر نفت بر ارتباط با دانشگاهها خبر داد و اظهار داشت: دور جدید اجرای این پروژه ها با توان و گستردگی بیشتر و تعیین قطبهای علمی تعریف و انجام می شود و برای پروژه های قبلی نیز تعیین تکلیف خواهد شد.
 
معاون وزیر علوم با بیان اینکه این مذاکرات با وزارتخانه های صنایع، ارتباطات، جهاد کشاورزی و دفاع نیز انجام شده است، اضافه کرد: این امر به صورت پروژه های تحصیلات تکمیلی و دکترا تعریف و به وزارتخانه های مذکور ارائه شده است. همچنین طرحی در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی برای قانونی کردن ارتباط صنعت و دانشگاه در حال آماده سازی است.
 
وی با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه احکام خوبی برای تقویت این مهم دیده شده است، اضافه کرد: طبق این احکام 50 درصد اعتبارات پژوهشی دانشگاهها باید نیاز محور باشد و ایجاد آزمایشگاههای جدید از دیگر احکام مدنظر است.
 
توسعه کسب و کار دانش بنیان با اولویت پارکها و مراکز رشد
 
مهدی نژاد نوری سومین محور در دست اقدام معاونت فناوری و پژوهشی را توسعه کسب و کار دانش بنیان با اولویت محوریت پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد عنوان کرد که از سال 83 راه اندازی شده اند و گفت: تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان از سوی مجلس معافیت مناسب و حمایت مالی عالی در سطح استانداردهای جهانی برای شرکتهای دانش بنیان به همراه دارد که این مسئله می تواند شاخصهای تولید ثروت از علم را توسعه دهد.
 
وی با اشاره به ایجاد و راه اندازی 5 پارک علم و فناوری علاوه بر 23 پارک موجود در سال جاری، گفت: این پارکها در کردستان، خراسان شمالی و جنوبی، مازندران و گلستان راه اندازی خواهد شد.
 
شرط پرداخت پژوهانه به دانشجویان
 
معاون وزیر علوم شرط ارائه پژوهانه را جمع بندی نیازها و هدفمندی فعالیتهای پژوهشی عنوان کرد و گفت: در ارائه پژوهانه سختگیری لازم است چرا که قرار نیست به دانشگاهها پول توجیبی بدهیم.
 
مهدی نژاد نوری در مورد ایجاد سازمان مهارت نیز گفت: وزارت علوم تصمیم گرفته است که برای ایجاد بازار کار با ادغام برخی ظرفیتها سازمان ملی مهارت  راه اندازی کند اما این موضوع هنوز در دستور کار قرار نگرفته است.