به گزارش خبرنگار مهر، جوامع مختلف، تعابیر گوناگونی از آغاز مرحله سالمندی دارند که این تفاوتها ناشی از به هم آمیختگی عوامل متعدد جمعیتی، اقتصادی، فرهنگی است.
وجود شمار روزافزون سالمندان در اکثر کشورها موجب شده که مقامات دولتی و برنامه ریزان اجتماعی، توجه بیشتری به این مسئله ابراز دارند و به وضع مقررات تامین اجتماعی مطلوب تر آنان همت گمارند.
کاهش رشد اقتصادی در کشورهای جهان به ویژه کشورهای صنعتی، موجب افزایش شمار بازنشستگان و در نتیجه، افزایش مستمری بگیران شده است.
پیوستگی شدید عواملی نظیر تورم، بحران اقتصادی و جمعیت سالمندان، موجب شده که برخی از کشورها سیاستهای بلندمدت خود را در ارتباط با بازنشستگان و سالخوردگان مورد تجدید نظر قرار دهند.
9 مهر ماه 89 مصادف با اول اکتبر 2010 روز جهانی سالمندان است، کسانی که دیروز باغبان بودند و امروز پس از سالها تلاش و کار نیاز به مراقبت و توجه دارند.
سالمندان؛ جوانان دیروز، فراموش شدگان امروز
آیا تا به حال به سالمندان اطراف خود اندیشیده ایم؟ آیا نیازهاى آنان را با امکانات موجود وفق داده ایم؟ این موضوع که جمعیت جوان کشور رقم بسیار بالایى دارد و طبعاً این رقم در آینده جمعیت سالمند را مى سازد نگران کننده شده است.
سالمندى دوره کمال و پویایى آدمى است. سالهایى که به دلیل داشتن تجربه مى تواند بهترین کارآیى را داشته باشد البته اگر خانواده ها گروه هاى سالمند را در میان خود باور کنند.
یکى از اقداماتى که در پایان سال ۸۳ و در اوایل ۸۴ صورت گرفته طرح گنجینه ها بود که با اهداف احیا و اشاعه فرهنگ تکریم و بزرگداشت سالمند برگزار شده است.
به گفته مسئولان ذیربط سالمندان بالاى ۶۵ سال مى توانند با مراجعه به دفاتر پستى و ارائه مدارک لازم کارت منزلت را دریافت کرده و از خدمات رفاهى شهردارى مثل اتوبوس، مترو، مراکز فرهنگى، تفریحى و ورزشى و کتابخانه استفاده رایگان داشته باشند.
برخی خانواده ها گروه های سالمند را در میان خود باور نمی کنند
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی مازندران به مهر گفت: عدم شناخت دوران سالمندی و نداشتن مهارتهای لازم توسط فرد سالمند و خانواده ها باعث شده که برخی خانواده ها گروه های سالمند را باور نکنند.
سید سعید آرام با بیان اینکه هیچ گریزی از سالمندی وجود ندارد، افزود: سالمندی با تغییرات فیزیولوژیک مواجه است که اگر محدودیت ها شناخته شده و سبک زندگی تغییر کند، شرایط زندگی سالمند نیز تغییر می کند.
حضور زنان سالمند دو برابر مردان در آسایشگاه ها
شمار زنان ساکن در آسایشگاه های سالمندان، دو برابر مردان است که شاید عدم استقلال مالی زنان برای اداره زندگی دلیل این مسئله باشد.
آرام در این رابطه اظهار داشت: عوامل مختلفی باعث حضور سالمندان در مراکز شبانه روزی می شود که مجموعه مشکلات بهداشتی و درمانی که باعث ایجاد محدودیتهایی می شود و مشکلات حمایتی و اقتصادی از این جمله اند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از متقاضیان حضور در مراکز شبانه روزی فاقد حامی بوده یا به بیماری های روحی و روانی مبتلا هستند، یادآور شد: در این میان، بانوان به واسطه اینکه در جوانی شاغل نبوده یا خانه دار بوده اند و در دوران کهولت سیستم حمایتی ندارند بیشتر در معرض این مسئله قرار می گیرند و اغلب این افراد مبتلا به عارضه های جسمی هستند.
آرام با بیان اینکه بهزیستی استان در سالهای اخیر از ایجاد مرکز شبانه روزی جلوگیری کرده، خاطرنشان کرد: با آموزش مهارت های زندگی به سالمندان و ایجاد مراکز روزانه، سعی کرده ایم تا ورود افراد به مراکز شبانه روزی را کاهش دهیم.
سالمند متقاضی حضور در مراکز شبانه روزی در مازندران نداریم
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر سالمند متقاضی حضور در مراکز شبانه روزی نداریم اظهار داشت: اغلب کسانی که در این مراکز پذیرش می شوند، فاقد حامی هستند.
کشور ما ازجمله کشورهایی است که روند رشد جمعیت سالمندی در آن بسیار سریع در حال رخ دادن است.
وی در همین راستا گفت: در حال حاضر جمعیت کشور رو به سالمندی پیش می رود.
آرام با بیان اینکه سالمندان 3/7 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند، افزود: این آمار در مازندران 3/8 درصد و بالاتر از میانگین کشوری است.
وی با اشاره به اینکه 240 هزار سالمند در مازندران زندگی می کنند و این جمعیت رو به افزایش است، یادآور شد: بهترین گام برای مقابله با مشکلات دوران سالمندی این است که از اکنون به فکر دوران کهولت باشیم و افراد جوان و میانسالان با استفاده از خدمات مناسب، از بیماری های دوران سالمندی پیشگیری کنند.
معاون توانبخشی بهزیستی مازندران با بیان اینکه فعالیتهای فوق برنامه تفریحی و فرهنگی در توانمندی دوران سالمندی موثر است، گفت: نیاز به پر کردن اوقات فراغت سالمند، یک الزام است.
وی با اشاره به اینکه تا سال 2050 جمعیت زیر 15 سال و بالای 60 سال در دنیا برابر می شود، اظهار داشت: بسیاری از کشورهای پیشرفته برای مقابله با این روند، برنامه ریزی کرده اند و در کشور هم اگر برنامه ریزی منظمی برای تناسب سنی جمعیت، صورت نگیرد از قافله عقب می مانیم.
آرام با بیان اینکه در قرن 19 تمام نگاه ها به افزایش طول عمر و امید به زندگی بود، خاطرنشان کرد: بشر قرن بیستم به دنبال افزایش کیفیت زندگی بود تا سالمندان فعال داشته باشد و دغدغه قرن بیست و یکم علاوه بر افزایش کیفیت زندگی، ایجاد رضایتمندی سالمندان از زندگی است.
جامعه ایرانی در کدام مرحله سالمندی قرار دارد؟
معاون اداره کل بهزیستی مازندران با اشاره به اینکه جامعه ما در مرحله ارتقای کیفیت زندگی سالمند است و هنوز به نقطه ایجاد رضایتمندی نرسیده است، گفت: سالمند جامعه ما هنوز از مشکلات بیمه ای و حمایتی رنج می رود و با رفع این مشکلات می توانیم به سمت ایجاد رضایتمندی پیش برویم اما این به آن معنا نیست که اصلا رضایتمندی وجود نداشته باشد.
آرام با بیان اینکه 900 خانواده در سطح استان، تحت پوشش خدمات حمایتی مستمر قرار دارند، گفت: بیش از هزار و 800 سالمند نیز تحت پوشش خدمات توانمندسازی هستند.
مازندران دارای سه مرکز شبانه روزی و شش مرکز روزانه نگهداری سالمندان است
مازندران دارای سه مرکز شبانه روزی و شش مرکز روزانه نگهداری سالمندان است و شش مرکز ویزیت در منزل هم روزانه به 50 سالمند خدمات ارائه می کند. در مازندران 240 هزار سالمند تحت پوشش دستگاه های مختلف خدماتی هستند.
خانواده یکی از کانونهای مقدس در دین اسلام است، زیرا در پرتو خانواده است که بقای نسل تضمین می شود و خانواده، مأمنی برای آرامش افراد و بستری برای کمال انسان می شود.
همان گونه که برای ایجاد این کانون در اسلام سفارش شده، جهت بقای آن نیز توصیه ها و دستورهای لازم ارائه شده و اسلام اهتمام زیادی نسبت به حفظ و تقویت سلامت خانواده دارد تا این نهاد مقدس، هرچه بیشتر، به صورت کانون مهر و صفا در آید و پیوندهای میان اعضای آن، مستحکم تر و بنیان خانواده استوارتر شود.
مهم ترین دستور اسلام در این رابطه احترام گذاردن فرزندان به والدین و یاری رساندن به آنان است.
پس بیاییم در روز جهانی سالمند به والدین سالمند خود احترام ویژه ای داشته و با دید و بازدید آنان زندگی را برایشان شاد کنیم.