اعلام نشدن رسمی موضع کردها در زمانی که دو جبهه سیاسی یکی در حمایت از نخست وزیری "نوری المالکی" و دیگری در مخالفت با وی شکل گرفته، بر پیچیدگی های خاص صحنه سیاسی عراق افزوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه الحیات چاپ لندن، جبهه حامیان نخست وزیری نوری المالکی (نخست وزیر فعلی عراق) در حال حاضر 143 کرسی پارلمان را در اختیار دارد که همچنان فاصله ای 20 کرسی تا اکثریت 163 نفری را دارد.

اکثریتی که جریان حامی نوری المالکی در راه تشکیل دولت (توسط فراکسیون بزرگتر پارلمان) حتما به آن احتیاج خواهد داشت. این جریان حامی نوری المالکی در واقع شامل 89 نامزد ائتلاف دولت قانون، 40 نامزد جریان صدر و برخی دیگر از جریان های شیعه می شود که همچنان برای رسیدن به اکثریت به ائتلاف با دیگر گروهها به ویژه کردها احتیاج دارند.

در اینجاست که اعلام نشدن موضع رسمی جریانهای کرد بر پیچیدگی صحنه سیاسی در عراق افزوده است. به واقع جهت گیری کردها به سوی هر کدام از جریانهای حامی و یا مخالف نوری المالکی می تواند ابهامات در این مسئله را به طور کلی برطرف کند.

بر این اساس، همزمان با اعلام نامزدی نوری المالکی برای نخست وزیری عراق از سوی ائتلاف اتحاد ملی جبهه ای شامل 91 نامزد فهرست العراقیه، 17 نامزد مجلس اعلای اسلامی به استثنای سازمان بدر و حزب فضیلت (در مجموع 6 نامزد) مخالفت خود را با نخست وزیری مجدد وی اعلام کردند.

بررسی ها نشان می دهد جبهه مخالفان نوری المالکی هم اکنون حدود 114 کرسی پارلمان را در اختیار دارد. در مقابل جریان حامی مالکی قریب به 143 کرسی را در اختیار داشته و هر دوی آنها از رسیدن به اکثریت 163 کرسی ناتوان هستند.

بر این اساس، در اینجا نقش 57 کرسی ائتلاف کردستان مشخص می شود که پیوستن این جریان به هر کدام از دو جبهه فوق می تواند تغییرات بسزایی در چینش صحنه سیاسی آتی در عراق ایفا کند.

"محمود عثمان" از رهبران مطرح ائتلاف کردستان پس از اعلام نامزد نخست وزیری مالکی تاکید کرد: کردها به سمت جریانی گرایش پیدا خواهند کرد به مطالبات آنها توجه کرده و به آنها پاسخ گوید.

از سوی دیگر، در صورت عدم توافق چهار جریان اصلی پیروز در انتخابات پارلمانی عراق (العراقیه، ائتلاف دولت قانون، ائتلاف ملی و ائتلاف کردستان) در مسئله نخست وزیر این کشور، نقش جریانهای کوچک سیاسی همچون جبهه التوافق و وحدت عراق بیش از پیش مشخص می شود.

جریان های مخالف نخست وزیری از طرفی امید دارند در نشستهای پارلمان درباره گزینه ای غیر از نوری المالکی به توافق برسند تا در نهایت به هدف خود که عدم نخست وزیری مجدد وی است دست پیدا کند.

در همین حال گمانه زنی ها نشان می دهد ائتلاف کردستان با عدم جهت گیری به سوی ائتلاف حکیم و علاوی به صورت تلویحی چراغ سبز موافقت را به جریان حامی مالکی نشان داده است، اما در نهایت حل معمای اکثریت 163 کرسی پارلمان عراق به اعلام موضع رسمی کردها احتیاج دارد که به احتمال فراوان در ساعات آتی اعلام خواهد شد.

تحلیلگران البته معتقدند جبهه دو گانه حامی و مخالف نخست وزیری نوری المالکی تا زمان برگزاری نشست پارلمان تداوم پیدا نمی کند و مالکی در روزهای آتی با ارائه امتیازات جدید همگان را با نخست وزیری مجدد خود همراه خواهد کرد.