به گزارش خبرگزاری مهر، سیدرضا سجادی سفیر جمهور اسلامی ایران در فدراسیون روسیه در گفتگو با شبکه خبری سلام نیوز آذربایجان در مسکو در خصوص وضعیت فعلی روابط ایران و روسیه و دورنمای آن تصریح کرد: اگر چه ما در بعضی زمینه ها با روسیه تفاوت دیدگاه داریم اما در بسیاری از زمینه ها دیدگاه های یکسان و نزدیک به هم داریم. معتقدم ما و روسیه منافع و تهدیدات مشترکی درمنطقه داریم .هر دو کشور از خطر مواد مخدر و تروریسم نگران هستیم و همکاری های خوبی در جهت مقابله با این مساله داریم .
وی تاکید کرد: هر دو کشور مخالف حضور نظامی بیگانگان در مناطق نزدیک و مناطق همسایه هستیم . در دریای خزر دیدگاه های بسیار نزدیکی به هم داریم. در افغانستان و در خاورمیانه رایزنی مستمر داریم و دیدگاه های نزدیکی داریم. در حوزه های اقتصادی ، فرهنگی، علمی هم زمینه های کاری زیادی وجود دارد که برخی از آنها در دست انجام است و برخی هم در دست برنامه ریزی برای توسعه همکاری های آینده قرار دارد .
سفیر ایران ادامه داد: به شخصه معتقدم که مجموعه این واقعیت ها باعث خواهد شد که علیرغم اختلاف دیدگاه هایی که در بعضی از حوزه ها وجود دارد، یک افق و چشم انداز روشن و رو به توسعه را در پیش رو داریم .
سفیر ایران ادامه داد: به شخصه معتقدم که مجموعه این واقعیت ها باعث خواهد شد که علیرغم اختلاف دیدگاه هایی که در بعضی از حوزه ها وجود دارد، یک افق و چشم انداز روشن و رو به توسعه را در پیش رو داریم .
وی در پاسخ به سوالی درباره موضع رسمی تهران در ارتباط با تصمیم اخیر رئیس جمهور روسیه مبنی بر عدم ارسال سیستم اس-300، هواپیماهای نظامی، کشتی های نظامی و سایر تسلیحات به ایران بیان داشت: طبعا ما در مورد عدم تحویل سامانه اس-300 خرسند نیستیم، خصوصا به دلیل اینکه این سیستم یک سیستم دفاعی است و برای هیچکس ایجاد خطر نمی کند.
سفیر ایران در مسکو یادآور شد:حتی خانم کلینتون بعد از صدور قطعنامه 1929 اعلام کرد که اگرچه تحویل سیستم اس-300 مغایر با قطعنامه نیست اما ما امیدواریم که روسیه این کار را نکند. بنابراین اینکه به چه دلیل دولت روسیه به این تصمیم رسیده برای ما نامشخص است. البته ما قراردادی با دولت روسیه داریم که در آن موضوعات مختلف و از جمله اختلافات پیش بینی شده که طبعا طبق آن قرارداد عمل خواهد شد .
سجادی خاطرنشان کرد: در سایر حوزه ها هم جمهوری اسلامی ایران از توانمندی صنعتی خوبی برخوردار است و در حدی که لازمه تامین دفاعی باشد، قطعا از این به بعد هم به توانمندی های داخلی اتکا خواهد کرد .
سفیر ایران در خصوص روابط ایران و آذربایجان نیز گفت: البته حوزه تخصصی من آذربایجان نیست اما برداشت من این است اگرچه روابط ما با جمهوری آذربایجان بسیارخوب است، اما ظرفیت های بسیاری وجود دارد که می تواند ما را به سمت ایده آل سوق دهد .
وی ادامه داد: ما دوپایه و زیرساخت برای استحکام روابط داریم که بسیار ارزشمند است. ابتدا اراده رهبران دو کشور از طرف ما از سوی دکتر احمدی نژاد رئیس جمهور و از طرف شما هم الهام علی اف این علاقه مندی کاملا مشهود است. در وهله دوم سوابق تاریخی و علائق فرهنگی که در طی قرن های گذشته بین دو کشور وجود داشته است. شما می دانید که چندین میلیون نفر در کشور ما همزبان با شما هستند. حتی رهبر معظم ما حضرت ایت الله خامنه ای به زبان آذری هم صحبت می کنند . این نشان از عمق روابط و پیوندهای فرهنگی و مردمی ما است . برداشت من از روابط ، روابط دو بردار است که در دو خانه زندگی می کنند .
سجادی درپاسخ به این سئوال که روسیه و ایران چه اقداماتی را به عمل خواهند آورد تا مسائل امنیتی قفقاز به عنوان یک منطقه تنش زا بهتر حل و فصل شده و منطقه آرام تری شود، گفت: من فکر می کنم که کشورهای منطقه باید رایزنی های گسترده ای داشته باشند تا حداقل سه موضوع کلیدی نهادینه وعملی شود. اولین و مهمترین مساله، کاهش و یا قطع نفوذ بیگانگان است. به خاطراینکه بیگانگان به دنبال منافع خود هستند وبرای رسیدن به منافع خود، منافع مردم منطقه را زیرپا می گذراند. به خصوص درحوزه هایی که یک طرف آن مسلمانان و یک طرف آن ارتدکس ها قرار دارند. صهیونیست ها برای اینکه بتوانند ثروت های منطقه را چپاول کنند به دنبال ایجاد اختلاف و مشغول کردن ارتدکس ها و مسلمانان هستند.
وی افزود: محور دومی که تلاش می کنیم، درک و مفاهمه بیشتر چه از لحاظ فرهنگی و چه از لحاظ اعتقادی است. این باعث می شود که دیگران نتوانند بین ما نفوذ پیدا کنند و اختلافات را دامن بزنند .
سجادی اضافه کرد: نکته سوم تلاش برای ارتقا و بهینه سازی وضعیت اقتصادی است. قاعدتا اگربرای همه شغل باشد و آرامش و رفاه اقتصادی برقرار شود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. من فکر می کنم کشورهای منطقه از جمله ایران و روسیه اگر بتوانند فرمول های مناسبی را برای این سه موضوع پیدا کنند بیش از 90 درصد مسائل حل خواهد شد .