سید علی سقائیان سفیر ایران در ارمنستان در حاشیه سفر هیئت عالی رتبه پارلمانی ایران به ایروان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به روابط ایران و ارمنستان گفت : قطعا روابط بین این دو کشور رو به جلو است و توافقاتی که از ابتدای استقلال ارمنستان انجام شده مورد تایید مسئولان بلند پایه قرار گرفته و به سمت اجرایی شدن می رود.
وی با اشاره به انجام پروژه های مشترک میان ایران و ارمنستان در این کشور گفت: خط لوله گاز و برق از پروژه هایی است که کسی در ابتدا تصور نمی کرد که اجرایی شود اما اکنون این پروژه ها در حال اجرایی شدن است.
سقائیان همچنین با اشاره به مذهب متفاوت دو کشور افزود: ایران و ارمنستان نماد خوبی برای نشان دادن همزیستی مسالمت آمیز میان مسیحیت و اسلام است و این دو کشور الگوی برجسته و روشنی را برای اثبات ابراهیمی بودن و الهی بودن این دو دین ارائه کرده اند.
سفیر ایران در ارمنستان با بیان اینکه ایران همواره در شرایط خاص در کنار همسایه ارمنی خود بوده است ، ادامه داد: ارمنستان پس از استقلال نیازمند کمک در زمینه های صنعتی ، کشاورزی، علمی و نیروی انسانی بوده است و ایران در این زمینه همواره در کنار ارمنستان قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه ارمنستان کوچکترین همسایه ایران است افزود: این کشور با جمعیت سه میلیونی و تولید ناخالص ملی حدود 9 میلیارد دلاری اقتصاد چندان بزرگی ندارد اما پتانسیل بالایی برای همکاری در بخش خصوصی دارد.
سفر اتاق بازرگانی ایران به ارمنستان
سفیر ایران در ارمنستان همچنین با اشاره به سفر رئیس اتاق بازرگانی ایران به ارمنستان و سفر هیئت تجاری ارمنستان به ایران در آینده نزدیک گفت: به نظر می رسد که این سفرها در زمینه گسترش فعالیت های بخش خصوصی در ارمنستان مثمر ثمر باشد.
سقائیان خاطرنشان کرد: ایران سالانه 120 میلیارد دلار مبادلات تجاری با دنیای خارج دارد اما متاسفانه ارمنستان سهم کوچکی را در این واردات و صادرات برعهده دارد چرا که زیرساخت های مناسب برای این ارتباطات وجود ندارد.
وی افزود: سالانه 95 هزار کامیون به ارمنستان کالاهای کشورهای مختلف را انتقال می دهند و ایران در این میان دو سوم این کالاها را منتقل می کند و اگر راههای ارمنستان توسعه پیدا کرده بود قطعا این ارتباطات نیز توسعه پیدا می کرد.
دانشجویان جمعیت اصلی 4 هزار ایرانی ارمنستان
سفیر ایران با اشاره به حضور 4 هزار ایرانی در ارمنستان افزود: تعداد محدودی از این ایرانیان در کسوت تجاری و بازرگانی و تعدادی نیز کارمندان بخش اقتصادی، بانکها و نمایندگی ایران خودرو هستند و بقیه نیز دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در ارمنستان هستند.
سرمایه گذاری ایران برای توسعه گردشگری در ارمنستان
سقائیان گفت: ایرانیان مشکلات کمی در ارمنستان به جهت صدور ویزا دارند اما به دلیل عدم اطلاع از قوانین این کشور در برخی موارد همچون ورود اقلام ممنوعه به ارمنستان دچار مشکل می شوند.
وی همچنین با اشاره به ضرورت ارتقا صنعت توریسم و جهانگردی در ارمنستان گفت: متاسفانه زیرساخت های گردشگری در ارمنستان فراهم نیست و پیشنهاد شده است که بخش خصوصی ایران با توجه به سلیقه و فرهنگ ایرانی در این بخش سرمایه گذاری کند که طرف ارمنی نیز از آن استقبال کرده است.
نفوذ خزنده رژیم صهیونیستی به قزاقستان
سفیر ایران در ارمنستان همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر تاثیر ایران در موضوع قفقاز جنوبی نیز گفت: منطقه قفقاز جنوبی شامل کشورهای آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است که باعث اتصال اروپا به آسیا می شود و به گفته متخصصان اگر کسی تسلط نظامی بر این منطقه داشته باشد هر دو قاره را در تسلط خود دارد.
وی تاکید کرد: منطقه قفقاز جنوبی مورد مناقشه بسیاری از قدرتها از قدیم بوده است و آخرین بار نیز عباس میرزا قاجار این منطقه را به گرجستان واگذار کرد.
سقائیان افزود: این منطقه بسیار بسیار مهم است و به همین دلیل نیز مورد توجه نیروهای غربی و آمریکا و حتی رژیم صهیونیستی است.
سفیر ایران در ارمنستان با اشاره به اینکه حضور رژیم صهیونیستی به وضوح در این منطقه دیده شده است، افزود: این رژیم به صورت موزیانه و خزنده در حال نفوذ به منطقه است و تهدیدی برای منطقه محسوب می شود.
وی تاکید کرد: همکاری و همگرایی میان کشورها در منطقه و رفت و آمدهای هر چه بیشتر میان کشورهای همسایه می تواند موجبات برقراری امنیت در منطقه را فراهم کندو امنیت نیز زمینه ساز زیرساخت ها برای ارتقا مسائل اقتصادی است.
موضع ایران در حل مناقشه قره باغ
سفیر ایران در ارمنستان در پاسخ به سئوالی در باره تاثیر ایران در مناقشات قره باغ گفت: ایران در این مناقشات به صورت متعادل و به عنوان لنگر تعادل حرکت کرده است به صورتی که ایران به هر سمتی گرایش داشته باشد قطعا کفه ترازو به آن سمت سنگین تر خواهد شد و به نفع آن طرف می شود اما ایران در زمان حاضر نقش بی طرفانه و به جهت حمایت حل مناقشات دارد.
سقائیان همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر میزان تاثیرگذاری سفرهای رئیس مجلس در روابط بین دو کشور نیز گفت: قطعا سفر هیئت پارلمانی در ارتقا روابط دو کشور موثر است چرا که پارلمانهای دو کشور مصوبات دولت و تفاهم نامه ها را بر اساس طبق قانون به تصویب برسانند و نقش تعیین کننده ای در تصمیمات کشورها دارند.
وی افزود: رفت و آمدها و روابط پارلمانی میان کشورها تاکنون بسیار قوی بوده است و گروه دوستی و پارلمانی دو کشور سفرهای دوجانبه ای را داشته اند و رئیس مجلس نیز در سفر اخیر خود نیز تاکید کردند که مجلس ایران آمادگی حمایت از تمامی توافقات و تفاهمات را دارد.