دکتر مهرداد عباسی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد نقش برگزاری همایش روز جهانی فلسفه در ایران در معرفی فلسفه ایرانی به جهانیان گفت: فلسفه آنطور که در ایران بکار میرود به دو بخش فلسفه غرب با تمام زیر شاخههایش و فلسفه اسلامی تقسیم میشود که در مورد فلسفه غرب ما حرفی برای گفتن نداریم چرا که فلسفه از آن غرب است. ما در اینجا بیشتر به ترجمه آثار اصلی و آثاری که درباره این فیلسوفان بزرگ است پرداختهایم.
وی افزود: اما در بخش فلسفه اسلامی در این قسمت حرفهایی برای گفتن داریم بویژه بیشتردر بحثهای تطبیقی، آنجاهایی که در فلسفه غرب بحث شده و در فلسفه اسلامی هم پیشتر روی آنها فکرشد وتألیفاتی در آن بخشها داریم. اما اگر بحث فلسفه معاصر باشد باید گفت فلسفه اسلامی تحت نفوذ فلسفه غرب است و متأثر ازآن است و در فلسفه معاصر بیشتر باید با نظریات و اندیشهها و دستاوردها و نظریات جدید فلسفی آشنا بشویم و از آنها بیاموزیم. بطور کلی ما فقط در فلسفه کلاسیک خودمان یعنی فلسفه اسلامی حرفی برای گفتن داریم.
این استاد دانشکده الهیات دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد درمورد موضوع این همایش که نسبت میان نظر و عمل است و اینکه این موضوع تاچه اندازه میتواند در عام کردن فلسفه مؤثر واقع شود هم اظهارداشت: این موضوع بیشتر به جنبه کاربردی فلسفه نظر داشته تا به بحثهای نظری. من فکر میکنم آن روشی که در فلسفه به کاربرده میشود بیش از آن چیزی است که باید در عمل انتظار آن را داشته باشیم که فایده داشته باشد و اگر آن را در یک کلمه بخواهم بگویم آن تفکر انتقادی است.
این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: اگر در این همایش این نتیجه (تفکرانتقادی) را مد نظر داشته باشیم گامی به جلو برای ترویج این فرهنگ برداشتهایم. من فکر میکنم که این همایش در این خصوص خیلی میتواند مؤثر باشد. اگر چه این فرهنگ با یک همایش و چند سخنرانی و مجموعه مقالات حاصل نمیشود. البته فرهنگ آدمهای جامعه هم به آن مربوط است یعنی اگر در جامعهای مردم عقل محور داشته باشیم خیلی راحتتر میشود تفکر انتقادی را در آن جامعه گسترش داد.
این محقق حوزه قرآنپژوهی درپایان یادآورشد: این همایش فرصت خوبی است در ایجاد تفکر انتقادی و نحوه آموزش آن. اگر در این رابطه به نسل جوان و کسانی که میخواهند امروزی با مسائل برخورد کنند صحبت شود خیلی راهکار خوبی میتواند باشد.