به گزارش خبرنگار مهر، دومین جلسه هماندیشی "چالش بازیگر و کارگردان در تئاتر" شنبه اول آبان با حضور داود رشیدی، فاطمه معتمدآریا و فرهاد آئیش در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. در این نشست هنرمندانی چون سعدی افشار، محمد ساربان، اسماعیل خلج، کاظم هژیرآزاد و ... حضور داشتند.
بهزاد فراهانی اجرای این نشست را برعهده داشت، داود رشیدی در ابتدای مراسم حاضران را به نشستی که قرار است، روز سهشنبه در خانه سینما در ساعت 17 با حضور علی رفیعی درباره ارتباط بازیگر و کارگردان برگزار شود، دعوت کرد و در ادامه با اشاره به موضوع این جلسه هماندیشی بیان کرد: بازیگری و کارگردانی دو حرفه متفاوت است و در این میان تعدادی از افراد سرهنگ هستند و فقط یک نفر تیمسار است و وقتی این عده به جنگ میروند، همه باید به حرف تیمسار گوش دهند.
وی افزود: من بهعنوان کارگردان همیشه تلاش میکنم که با بازیگر به تندی برخورد نکنم، ولی به هر حال کار به اسم کارگردان است و این بازیگر است که باید به نگاه کارگردان نزدیک شود. یکی از تواناییهای بازیگر این است که نوع بازی و حس خودش را به آن چیزی که کارگردان خواسته است منطبق کند.
در ادامه این مراسم فاطمه معتمدآریا بازیگر تئاتر و سینما گفت: افتخار میکنم آموزشی که از کودکی در زمینه بازیگری تئاتر دیدهام توانسته در تمام دوران فعالیتم به من کمک کند. من به عنوان یک بازیگر فقط یک سرباز وظیفه هستم و باید فرمانبرداری کنم. البته نباید یک سرباز وظیفه بدون تفکر بود. بازیگر باید فرمانبرداری را از صافی خود عبور دهد و اینگونه یک سرباز نمونه شود. وقتی یک بازیگر خلاقیت داشته باشد، دیگر هیچ بازیگر دیگری مانند او نیست.
فرهاد آئیش دیگر شرکت کننده در این جلسه گفت: من در مقام یک کارگردان خود را تیمسار و بازیگر را سرباز نمیبینم. به علاوه به عنوان یک کارگردان، قرار نیست چیزی را به کسی بیاموزم. director در زبان انگلیسی به معنای کسی است که به کار سمت و سو و نگاه میدهد.
معتمدآریا با اشاره به نظر فرهاد آئیش گفت: من همان کاری را انجام میدهم که کارگردان از من میخواهد و در نهایت خودم را تسلیم نظر کارگردان میکنم. رهبری توسط کارگردان اتفاق میافتد و یک بازیگر متوسط هماهنگ بسیار بهتر از یک بازیگر عالی اما ناهماهنگ است.
وی خاطرنشان کرد: بازیگر تجلی اندیشه کارگردان است. من به فکر نویسنده و کارگردان، هویت مجدد میدهم و فقط میتوانم تجلی اندیشه او باشم. اما میتوانم با خلاقیتم این کار را به بهترین و مطلقترین شکل انجام دهم.
آئیش با تائید صحبت معتمدآریا افزود: من به عنوان یک بازیگر هیچگاه اجازه نمیدهم که به حیطه خلاقیت من تجاوز شود و به عنوان یک کارگردان نمیگذارم، چنین اتفاقی بیفتد و معتقدم با ادعای دموکراسی این دو جبهه میتوانند با هم کار و تصمیمگیری کنند.
داود رشیدی در ادامه با اشاره به این چالش عنوان کرد: این تصمیمگیریها بر اساس نوع کارگردانی، نمایشنامه، زمان و بازیگران متفاوت است. گاه بازیگر خلاق است و سطح کار را بالا میبرد اما گاهی بازیگر فقط ادا درمیآورد. آنجاست که باید به عنوان یک کارگردان دیکتاتور بود و حتی آن بازیگر را تغییر داد.
فرهاد آئیش در ادامه عنوان کرد: به عنوان یک کارگردان معتقدم اگر به سراغ بازیگر میروید، نرم و آهسته بروید که مبادا خلاقیتش ترک بردارد.
معتمدآریا با اشاره به متونی که در کار تئاتر مورد استفاده قرار میگیرد گفت: هر متن خاصیت خود را دارد گاه در بعضی متون جابجایی یک کلمه مشکل ایجاد میکند، اما در متونی دیگر امکان خلاقیت بازیگر بیشتر است. رابطه کارگردان و بازیگر در یک متن خلاصه میشود و باید قبل از آغاز یک کار درباره آن متن به تفاهم رسید و غیر از این نیازی به تفاهم دیگری میان بازیگر و کارگردان نیست.
در پایان بهزاد فراهانی مدیر جلسه اعلام کرد که روز جمعه هفتم آبان ساعت 14 جلسه دیگری با حضور محمد یعقوبی، ناهید مسلمی و بهروز بقایی در خانه هنرمندان با موضوع تئاتر برگزار میشود.