حسین جمالی، دوستدار میراث فرهنگی در اردکان با بیان اینکه خانه های بافت قدیم اردکان دارای قدمتی ما بین دوره ایلخانی تا صد سال پیش هستند به خبرنگار مهر گفت: دوستداران میراث فرهنگی روز 23 مهرماه با مشاهده بیلهای مکانیکی و تخریب خانه های تاریخی در اطراف یک حسینیه به منظور توسعه آن در داخل محدوده بافت تاریخی اردکان موضوع را به اداره یگان حفاظت میراث فرهنگی اردکان اطلاع دادند اما مسئولان مربوطه پاسخ دادند که قبلا از این محل بازدید کرده ایم و به این نتیجه رسیدیم که اشکالی به آن وارد نیست و بنای قابل ملاحظه و باارزشی اطراف حسینیه وجود ندارد.
جمالی با بیان اینکه سطح تخریب خانه ها نزدیک به 800 متر مربع تخمین زده می شود ادامه داد: انکار مسئولان یگان حفاظت درحالی بود که پس از بررسی موارد مطرح شده از سوی دوستداران میراث فرهنگی مبنی بر تاریخی بودن خانه های محدوده حسینیه، دستور توقف تخریب توسط این سازمان صادر شد.
این فعال میراث فرهنگی در اردکان با اعلام اینکه بافت تاریخی اردکان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده گفت: هر تغییری در بافت های تاریخی باید با نظر کمیته میراث فرهنگی انجام شود در حالی که اداره میراث فرهنگی اردکان مجوز این تخریب را به متولیان حسینیه نداده بود.
در همین رابطه حسینعلی مسافری یکی از اعضای هیئت امنای ساخت و توسعه حسینیه به خبرنگار مهر گفت: تخریب و نوسازی در بافت تاریخی اردکان تنها محدود به این حسینیه نمی شود بلکه این اقدامات در بافت اردکان یک امر عادی است و سازمان میراث فرهنگی هم اشکالی به آن نمی گیرد مگر آنکه خانه تاریخی تخریب شود با این حال برای توسعه حسینیه خانه هایی که تخریب شد فرسوده بودند نه تاریخی.
از سوی دیگرعضو انجمن دوستداران میراث فرهنگی اردکان با اعلام اینکه خانه های تاریخی محدوده حسینیه مرمت نشده بودند گفت: سازمان میراث فرهنگی معمولا مرمت بناها و خانه های قدیمی و شاخص را مد نظر دارد و به مرمت خانه های کوچکی که گاهی قدمتشان به دوران ایلخانی می رسد توجهی نمی کند در حالی که مرمت این خانه ها بسیار سریعتر و کم هزینه تر انجام می شود.
جمالی به کمبود نیروی انسانی، اعتبارات و بودجه اندک اداره میراث فرهنگی اردکان اشاره کرد و گفت: هر چند که این اداره توانسته تا حدودی از بافت تاریخی اردکان محافظت کند اما از آنجایی که بافت تاریخی اردکان سال 82 در فهرست میراث ملی ثبت شده است انتظار می رود از انجام هر گونه ساخت و سازی در محدوده و داخل بافت تاریخی نیز جلوگیری شود.
وی با اعلام اینکه در کنار پنج خانه تاریخی تخریب شده، دیواره های حصارباروی قدیم اردکان نیز به شدت آسیب دیده است، گفت: بافت تاریخی داخل حصار اردکان با مساحتی نزدیک به 50 هکتار یکی از منحصر به فرد ترین بافتهای تاریخی کشور است که قابلیت ثبت در فهر ست جهانی را نیز دارد.
جمالی گفت: در طول سالهای گذشته ساختمانهای چند طبقه در کنار خیابانهای پیرامون بافت تاریخی اردکان سر برافراشته اند و منظر آسمانی آن را برهم زده است.