معاون عملیات و نظارت شرکت بورس کالای ایران گفت:‌ افراد حقیقی تا روز سوم آذرماه امسال می توانند درگروه های محصولات "فلزی و معدنی" و "پتروشیمی" خریدهای خود را انجام دهند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محسن جعفری با بیان مطلب فوق افزود :‌ با توجه به اینکه صدور کدهای معاملاتی اشخاص حقوقی زمان بر است، اجرای ماده چهار دستورالعمل ثبت و سفارش در بورس کالای ایران با تاخیر یک ماهه آغاز خواهد شد.

وی درباره وضعیت خریداران حقیقی در بخشهای صادراتی، طلا، کشاورزی و سیمان اظهار داشت:‌ آنان تا پایان سال 89 می توانند خریدهای خود را در بورس کالا انجام دهند.
 
هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اوایل مهرماه امسال ماده چهار دستورالعمل ثبت وسفارش در بورس کالای ایران را اصلاح کرد.
 
بر اساس دستورالعمل جدید، اخذ کد خرید کالا صرفا توسط اشخاص حقوقی در بورس کالا خواهد بود به گونه ای که دیگر اشخاص حقیقی نمی توانند اقدام به خرید کالا در این شرکت کنند.
 
بر همین اساس، بورس کالا برای کلیه اشخاص حقوقی که فرم درخواست اخذ کد و مستندات مربوطه را ارائه دهند،‌ کد عام ایجاد می کند. صدور کد معاملاتی خاص گروه کالا و کد معاملات خاص کالا به درخواست مشتری، به همراه مستندات ارائه شده توسط بورس به "کمیته پذیرش مشتری" ارجاع و پس از تصویب کمیته، کد مورد نظر صادر می شود.
 
بر اساس اصلاحیه ماده چهار دستورالعمل ثبت و سفارش در بورس کالای ایران،‌ سه نوع کد معاملاتی در این
بورس صادر خواهد شد به طوریکه برای تمام  اشخاص حقوقی که فرم درخواست کد و مدارک لازم را ارائه کنند‌ کد معاملاتی عام برای آنان صادر خواهد شد.
 
کد معاملاتی عام برای خرید و فروش کلیه کالاها و گروه های بورس کالا قابل استفاده است مشروط بر اینکه در بورس محدودیتی برای خرید و فروش کالا یا گروه خاص برای اشخاص وجود نداشته باشد.
 
اما در شرایطی که محدودیت در یک گروه کالایی وجود داشته باشد،‌ اشخاص حقوقی می توانند علاوه بر اقدامات مربوط به اخذ کد معاملات عام،‌ کد معاملات خاص گروه کالا را دریافت کنند.
 
همچنین اگر محدودیت بیشتری برای یک کالای خاص در بورس اعمال شود،‌ اشخاص حقوقی باید کد معاملاتی خاص کالا را دریافت کنند.
 
متن کامل ماده چهار دستورالعمل ثبت و سفارش در بورس کالای ایران در ذیل آمده است :‌

ماده 4 :‌ کد مشتری موضوع ماه 3 این دستوراعمل بایستی قبلا به درخواست مشتری توسط کارگزار از بورس اخذ شده باشد،‌شرایط اخذ کد مشتری به شرح زیر است :‌
1-    اخذ کد کالا در بورس صرفا توسط اشخاص حقوقی مجاز می باشد، جهت اخذ کد مشتری کارگزاری بایستی مدارک زیر را به بورس ارائه کند. کلیه مدارک توسط کارگزار کنترل و ضمن تطبیق با اصل آن توسط کارگزار ممهور به مهر "برابر اصل" شده و به بورس ارائه می گردد.
 الف – فرم درخواست کد مشتری تکمیل شده که به تایید کارگزار رسیده است.
 ب – کپی اساسنامه شرکت
 ج – کپی روزنامه رسمی آخرین تغییرات شرکت
 د – کپی آخرین آگهی روزنامه رسمی در خصوص اعضای هیئت مدیره و دارندگان امضای مجاز شرکت
 ه – صورت های مالی آخرین دوره مالی شرکت به همراه آخرین گزارش حسابرس و بازرس قانونی
 و – کپی شناسنامه اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت
 ز – سایر مدارک، مجوزها‌و مستندات مثبته در خصوص فعالیت مشتری در حوزه های مرتبط با کالاهای پذیرفته شده حسب مصوبات "کمیته پذیرش مشتری"‌ که طبق این ضوابط در بورس تشکیل می شود.
 
2- بورس بر اساس مستندات فوق اقدام به ایجاد کد معاملاتی می کند ، کدهای صادره شامل انواع زیر است :‌
 
 - کد معاملاتی عام :‌کد معاملاتی است که جهت خرید و فروش کالا یا گروه کالایی خاصی ایجاد نشده و دارنده آن مجاز است به شرط عدم وجود محدودیت اعلامی جهت خرید کالا یا گروه کالایی خاصی در بورس،‌ اقدام به خرید کلیه کالاهای پذیرفته شده در بورس کند.
 
- کد معاملاتی خاص گروه کالا :‌ کد معاملاتی است که جهت خرید و فروش یک کالای خاص ایجاد شده و دارنده آن مجاز است به شرط عدم وجود محدودیت اعلامی جهت خرید یک کالای خاص، از کلیه کالاهای پذیرفته شده آن گروه کالایی نیز خرید کند.
 
- کد معاملاتی خاص کالا :‌ کد معاملاتی است که جهت خرید یک یا چند کالای خاص ایجاد شده و دارنده آن مجاز است کالا یا کالاهای خاص را نیز خرید کند.
 
3- بورس برای کلیه اشخاص حقوقی که فرم درخواست اخذ کد و مستندات مربوطه را ارائه کنند، کد عام ایجاد می نماید. جهت صدور "کد معاملاتی خاص گروه کالا" و "‌کد معاملاتی خاص کالا"‌، درخوست مشتری به همراه مستندات ارائه شده توسط بورس به "کمیته پذیرش مشتری"‌ ارجاع و پس از تصویب کمیته کد مورد نظر صادر می گردد. زمان رسیدگی به درخواست های مشتریان توسط کمیته پذیرش مشتری حداکثر 15 روز کاری خواهد بود.
 
4- ضوابط اجرایی کمیته پذیرش مشتری از جمله تعدد و ترکیب اعضا،‌ نحوه تشکیل، رسمیت یافتن،‌ اتخاذ تصمیم و مدارک و مستندات مورد نیاز کمیته به تصویب هیئت مدیره بورس خواهد رسید.
 
5- کمیته پذیرش مشتری می تواند برای کدهای معاملاتی خاص سقف خرید سالیانه تعیین می نماید،‌ در این صورت سقف خرید کد مذکور طی یکسال نمی تواند از میزان تعیین شده توسط کمیته بیشتر گردد. بورس موظف است محدودیت مذکور را در سامانه معاملاتی خود اعمال و رعایت آن را کنترل کند.
 
6- بورس بر اساس سوابق معاملاتی خریداران و نحوه ایفای تعهدات و ارزش معاملات نکول شده ایشان می تواند محدودیت یا ممنوعیت هایی بر روی کدهای معاملات اعمال نماید. نحوه و شرایط ایجاد محدودیت یا ممنوعیت موضوع این تبصره طبق ضوابطی است که به تصویب هیئت مدیره بورس می رسد.