وزیر فرهنگ پرو از ماریو وارگاس یوسا برنده نوبل ادبیات سال 2010 خواست تا در بازپس‌گیری آثار باستانی این کشور از دانشگاه ییل حمایت کند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت لیوینگ پرو، خوان اسیو گفت: از یوسا می‌خواهیم که با حمایت از تلاشهای دولت پرو ، در بازیابی آثاری که  نزدیک به یک قرن پیش از دژ باستانی ماچوپیچو به دانشگاه ییل منتقل شده ما را یاری کند.

وی افزود: هر چند او رمان‌نویس مشهوری است و حتماً سرش خیلی شلوغ است اما با او صحبت خواهم کرد که در این کمپین شرکت کند.
 
اسیو گفت: من نمی‌خواهم او را برای انجام این کار تحت فشار بگذارم چون می‌دانم پس از برنده شدن جایزه نوبل وقتش خیلی پر است اما با وی گفتگو خواهم کرد تا شاید با نوشتن نامه‌ای یا امضای بیانیه‌ای به این امر مهم بپردازد.
 
وزیر فرهنگ پرو گفت: این اولین‌بار است که از یک چهره مشهور جهانی خواسته شده است تا برای بازگرداندن آثار باستانی این کشور از دانشگاه ییل همکاری کند.
 
ماچو پیچو مکانی است باستانی که در حدود سال 1450 میلادی در ارتفاعات امپراتوری اینکاها (اقوام باستانی سرزمینهای آمریکا جنوبی) ساخته شد.
 
این دژ در 50 مایلی کوسکو، پایتخت اینکاها قرار دارد و به همین دلیل هرگز مانند سایر شهرهای اینکاها پیدا و ویران نشده‌است. در طول قرنها، جنگلهای اطراف این مجموعه رشد کرده و آن را پوشانده و به همین دلیل از نظرها پنهان مانده‌است و تنها عده معدودی از وجود آن اطلاع داشته‌اند.
 
در سال 1911 میلادی، ماچو پیچو به‌وسیله هیرام بینگهام تاریخ‌شناس آمریکایی در یک سخنرانی در دانشگاه ییل به دنیای غرب معرفی شد. او به‌وسیله راهنماهای محلی به آنجا هدایت شده‌ بود. بینگهام مطالعات باستان‌شناسی را انجام داد و تحقیقاتش را درباره آن محل کامل کرد و آن را "شهر گمشده اینکاها" که نام اولین کتابش نیز بود، نامید. او هرگز اعتباری برای کسانی که او را به آن محل راهنمایی کردنند قائل نشد و آن را یک شایعه محلی نامید.
 
برخی آثار باستانی یافته شده از این منطقه هم‌اکنون در دانشگاه ییل موجود است و دولت پرو سعی دارد با شکایت از مجامع بین‌المللی این اشیا را باز پس‌گیرد.