به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا خواجه سروی امروز سه شنبه در نشست خبری اعلام جزئیات آیین نامه کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها گفت: از سال گذشته تلاش شد برای منطقی تر شدن، با نشاط تر شدن و توسعه یافتن فعالیتهای سیاسی در دانشگاهها کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها مورد توجه قرار گیرند که در روز 16 آذر به عنوان نماد فعالیت مثبت جنبش دانشجویی در ایران برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها مورد پیگیری و حمایت قرار می گیرد.
وی از تدوین آیین نامه کرسی های آزاداندیشی در 14 ماده و 4 فصل خبر داد و گفت: آیین نامه کرسی های آزاداندیشی امروز رسما به دانشگاهها ابلاغ می شود که طی آن دست دانشگاهها باز گذاشته شده تا اساتید و دانشجویان و هر کسی که نظری دارد مبتنی بر دیدگاههای مقام معظم رهبری بتواند دیدگاه خود را که به زعم خودش صحیح است، داوری کند.
معاون فرهنگی وزیر علوم کرسی های آزاداندیشی را نهادی دانست که در سایه آنها امنیت نظرات و دیدگاههای افرادی که در این کرسی ها حضور پیدا می کنند در محیط دانشگاه تامین می شود.
خواجه سروی خطاب به دانشگاهها تاکید کرد: دانشگاهها با نظر موسع به آیین نامه کرسی های آزاداندیشی نگاه کنند تا با اجرای این آیین نامه با روی گشاده و دستی باز شاهد شکل گیری فضای تضارب آرا در دانشگاهها در شان نظام جمهوری اسلامی ایران باشند.
ایجاد باشگاه دانشجویی یا خانه گفتگو در دانشگاهها
وی از بررسی پیشنهادی مبنی بر ایجاد باشگاه دانشجویی یا خانه گفتگو در دانشگاهها به عنوان محلی برای بیان عقاید گوناگون خبر داد و درباره کرسی های آزاداندیشی نیز گفت: تعمیم موضوع کرسی های آزاداندیشی از مسائل سیاسی به مسائل فرهنگی، اجتماعی و اموری که مربوط به مطبوعات دانشجویی است از کارویژه های کرسی های آزاداندیشی محسوب می شود.
معاون فرهنگی وزیر علوم در تشریح فواید کرسی های آزاداندیشی با نگاه به منافع جمهوری اسلامی گفت: ایجاد نهادهایی در دانشگاهها به عنوان محلی برای گفتگوهای آزاد به نفع کشور و نظام است چون باعث رشد و بالندگی می شود و قوت و قدرت نیروهای مختلف در عرصه تضارب آرا نشان داده می شود.
نحوه اجرای آیین نامه کرسی های آزاد اندیشی
خواجه سروی درباره نحوه اجرای آیین نامه کرسی های آزاد اندیشی گفت: این آیین نامه برای مدت یک سال به شکل آزمایشی در دانشگاهها اجرا می شود و پس از آن در صورتی که اصلاح یا تغییری در آن صورت نگیرد قطعی خواهد شد و اگر اشکالاتی نیز در آن پیدا شد برطرف می شود. همچنین به دانشگاههایی که بیشترین کرسی را برگزار کنند نیز کمک می کنیم.
وی شرکت اساتید از جایگاه منتقد، مدافع یا نظریه پرداز در کرسی های آزاداندیشی را به منزله فعالیت فرهنگی آنها دانست و گفت: حضور اساتید در کرسی های آزاد اندیشی به منزله فعالیت فرهنگی آنها که در آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی ذکر شده است، منظور می شود.
کرسیهای آزاد اندیشی نشان دهنده اعتقاد وزارت علوم به سیاسی بودن دانشگاهها است
معاون فرهنگی وزیر علوم برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها را نشان دهنده اعتقاد وزارت علوم نسبت به سیاسی بودن دانشگاهها عنوان کرد و خواستار شد اتحادیه های تشکل های اسلامی دانشگاهیان اعم از تشکل های دانشجویی و اساتید در زمینه کرسی های آزاداندیشی فعالانه عمل کنند تا فضای سیاسی دانشگاهها به شکل مطلوب رقم خورد.
خواجه سروی از شورای فرهنگی دانشگاهها و هیئت حمایت از کرسی های نظریه پردازی در دانشگاه به عنوان دو نهاد در دانشگاه نام برد که می توانند برگزار کننده این کرسی ها باشند.
وی در زمینه تامین اعتبارات لازم برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی گفت: در سال اول اجرای آیین نامه کرسی های آزاداندیشی، رئیس دانشگاه باید اعتبار لازم برای برگزاری کرسی ها را فراهم کند و در سال دوم باید ردیف مستقلی برای بودجه لازم جهت برگزاری کرسی های آزاد اندیشی دیده شود.
معاون فرهنگی وزیر علوم درباره خروجی مورد انتظار از کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها گفت: مهمترین خروجی کرسی های آزاداندیشی باید این باشد که در دانشگاه فضایی برای رشد نیروهایی که احساس می کنند حرفی دارند و می توانند در سایه فعالیتشان به تربیت و پرورش کادرهایی که در مناصب مختلف نظام می توانند فعالیت کنند، ایجاد شود.
خواجه سروی درباره آنچه که تحت عنوان کمتر شدن سختگیری ها در برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه عنوان می کرد نیز گفت: کرسی های آزاداندیشی مربوط به اساتید سختگیریهای خیلی بالایی دارد و این از آن جهت است که کرسی های مربوط به اساتید کاملا علمی است اما در حوزه دانشجویی هر روز حرف داریم و اتفاقا دانشجویان ما حرف های خوب هم دارند و اعتراض هم می کنند بنابراین باید در زمینه برگزاری کرسی های آزاداندیشی در سطح دانشجویی یک مقدار سختگیریها را کم کرد هر چند که داوری بر روی نظراتی که در این کرسی ها مطرح می شود به قوت خود باقی است.
وی درباره مزایای برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها گفت: وقتی در فضای خمیدگی باشیم ضررهایی متوجه کشور و نظام می شود چرا که نیروهای طرفدار نظام در این فضا افرادی کم کار بار می آیند ولی وقتی فضا در دانشگاه باز باشد قطعا منتقدین تلاش بیشتری می کنند لذا نیروهای طرفدار نیز تلاش بیشتری برای کم نیاوردن در عرصه مبارزه فکری به خرج می دهند.
امنیت همه افرادی که در کرسی های آزاداندیشی حضور پیدا می کنند تامین شده است
معاون فرهنگی وزیر علوم با تاکید بر اینکه امنیت همه افرادی که در کرسی های آزاداندیشی حضور پیدا می کنند تامین شده است، درباره خطوط قرمزی که باید در این کرسی ها رعایت شود، گفت: وقتی می گوییم آزاد اندیشی دیگر خط قرمز به این معنا که کسی فکر خود را بیان نکند، نداریم اما خط قرمز به معنای رعایت احترام متقابل و در نظر گرفتن منافع کشور پدیده ای معقول و منطقی است لذا افراد در کرسی ها نباید اهانت، افترا و توهین در بیاناتشان داشته باشند اما هر کسی که چیزی به ذهنش می رسد.
اگر دعوای سیاسی و فکری وجود دارد در قالب کرسی های آزاداندیشی صورت گیرد
خواجه سروی افزود: کرسی های آزاداندیشی را برگزار می کنیم که اگر کسی دعوای فکری و سیاسی دارد در همان کرسی انجام دهد و دیگر اتفاقاتی مانند کتک کاری، شکستن شیشه، آتش زدن آمفی تئاتر و سینمای دانشگاه رخ ندهد که دیگر این مشمول مقررات انضباطی می شود اما در مقام بیان حرفها و نظرات امنیت افراد در کرسی ها تامین می شود.
وی در تشریح آنچه تحت عنوان کتک کاری، شکستن شیشه یا آتش زدن آمفی تئاتر و سینما در برخی دانشگاهها نام می برد، گفت: پس از حوادث انتخابات 88 در دانشگاهی برخی دانشجویان یک آمفی تئاتر را آتش زدند یا شیشه شکستند. با یک کبریت سه میلیارد خسارت به دانشگاه وارد کردند و سینمایی که با هزار زحمت در دانشگاه ساخته شده بود را سوزاندند اما دیگر کرسی های نظریه پردازی جای شلوغ کاری و بی انضباطی نیست و جایی است که اگر کسی حرفی دارد مطرح کند. کرسی ها برگزار می شوند که دیگر شاهد پرتاب کردن کفش و دمپایی در میان برنامه ها نباشیم.
معاون فرهنگی وزیر علوم با بیان اینکه زیرساخت های لازم برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی تا حدود زیادی تامین شده است، گفت: قطعا در اجرای آیین نامه کرسی های آزاداندیشی اشکال پیش خواهد آمد به همین دلیل مدیران دانشگاه را به سعه صدر بالا در زمینه برگزاری کرسی های آزاداندیشی دعوت می کنیم و از مدیران دانشگاه می خواهیم دانشجویان را فرزندان خود بدانند و فرض را بر این می گذاریم که فرزندان خانواده دانشگاه همه این کشور را دوست دارند و دغدغه مند هستند.