رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران گفت: بخش خصوصی باید پشتیبان تیم مذاکره کننده الحاق به سازمان تجارت جهانی باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد نهاوندیان امروز سه شنبه در اولین سمینار تخصصی تبعات الحاق به سازمان جهانی تجارت در تهران گفت: زمانی که فکر الحاق به نظام چندجانبه گرایی تجاری در کشور مطرح شد، فضای فرهنگ عمومی نسبت به موسسات بین المللی به طور مطلق منفی بود، در آن زمان سخن گفتن از گات به عنوان مشارکت در یک سازمان استعماری تلقی می شد و سازمانهای بین المللی به عنوان ابزارهایی برای پایمال کردن حقوق کشورهای ضعیف به شمار می آمدند.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: به تدریج روند هوشیاری رو به افزایش نهاد و اکنون به این نتیجه رسیده‌ایم که برخی از ساده سازیهای مفرط، کمکی به احقاق حقوق بین المللی ما نمی کند و نباید با محروم کردن خود از امکان هایی همچون حضور در سازمان جهانی تجارت، به طرفداران منزوی کردن ایران کمک شود.

وی تصریح کرد: چند جانبه گرایی همواره به نفع کشورها و قدرتهای کوچک تر بوده است و گرایش کشورهای مسلط همواره عدم علاقه به چندجانبه گرایی را دنبال کرده است، بنابراین هرچه قدرتهای کوچک بتوانند چندجانبه گرایی بیشتری داشته باشند، به طور قطع، کشورهای مسلط بیشتر زیر نفوذ قواعد بین المللی می روند.

به گفته نهاوندیان، مجلس مصوب کرده که ایران به سازمان جهانی تجارت بپیوندد و هوشمندانه در مسیر دستیابی به جایگاه برتر از میان قواعد بین المللی حرکت کند.

وی اظهار داشت: در این میان، نگاه عمیق نسبت به منافع و مضرات الحاق مورد تاکید است، این درحالی است که در تشخیص مسیرها نباید محتاج سازمانهای بین المللی بود؛ اما اگر سازمانی موافق عرق ملی حرف زد، باید از آن سازمان هم برای رسیدن به اهداف بلند بهره گرفت.

نهاوندیان خاطرنشان کرد: در مورد تعامل ایران با سازمانهای بین المللی، هم اکنون نه دلباختگی گذشته قابل تایید است و نه حالت انزجار و بیم و ترس پذیرفته می شود، بلکه باید در تحقق منافع ملی خود از امکان های بین المللی هم بهره جست.

وی سپس به درخواستهای بخش خصوصی در فرآیند الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت پرداخت و تصریح کرد: بخش خصوصی در اظهارنظرهای خود باید بازار رقابتی را مدنظر قرار دهد و این تصور را دور بریزد که با بالا بردن دیوارهای اقتصاد ملی می توان مصالح کشور را تامین کرد.

رئیس پارلمان بخش خصوصی گفت: باید از سیاست‌گذاران درخواست کرد که توانمندسازی بنگاه‌ها در رقابت بین المللی را زمینه سازی کند، به این معنا که یک بنگاه به نحوی سیاستهای خود را اصلاح کند که بی نیاز از یارانه ها باشد.

وی اظهار داشت: باید نوعی آینده نگری داشت و اکنون که بدخواهان برای ایران مانع تراشی می کنند، بر روی اهداف تمرکز کرد. البته بخش خصوصی هم باید پشتیبان تیم مذاکره کننده باشد.

نهاوندیان در پایان به فشارهای داخلی در سراسر دنیا برای اجرای تصمیمات حمایت‌گرایانه از اقتصاد اشاره کرد و گفت: صاحبنظران اقتصادی نسبت به تسلیم در برابر این فشارها هشدار می دهند.