خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: درحالی که خبر ساخت راکتور جدید کره شمالی در محل تاسیسات "یانگ بیون" نگرانی واشنگتن، توکیو و سئول را به همراه داشت صبح امروز سه شنبه 200 گلوله توپ به سواحل کره جنوبی اصابت کرد.

در پی انتشار گزارشهای مربوط به آغاز به کار تاسیسات جدید غنی سازی اورانیوم در تاسیسات "یانگ بیون" کره شمالی، واشنگتن، توکیو و سئول ابراز نگرانی کردند که پیونگ یانگ از این تاسیسات برای ساخت بمب های هسته ای استفاده خواهد کرد.

بر اساس تصاویری که در تاریخ اول نوامبر از ماهواره "گلوب" بدست آمد نشان داد که کره شمالی در حال ساخت یک راکتور جدید در محل تاسیسات یانگ بیون است.

بر اساس مدارک موجود، این راکتور از نوع آب سبک بوده و پیش از سال 2012 میلادی کار ساخت آن به پایان می رسد. راکتور آب سبک به منظور استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای ساخته می شود و به دلیل آنکه هزینه ساخت آن کمتر از ساخت دیگر تاسیاست هسته ای است، طرفداران زیادی در جهان دارد.

در این میان ژاپن در رابطه با آغاز به کار تاسیسات جدید غنی سازی اورانیوم در تاسیسات "یانگ بیون" اعلام کرد که نباید در برابر برنامه کره شمالی سکوت اختیار کرد. همچنین کره جنوبی شدیدا نگرانی خود را در این باره ابراز داشت.

"استفان بوس ورث" نماینده ویژه آمریکا در امور شبه جزیره کره نیز این اقدام کره شمالی را "مایوس کننده" و در ادامه دیگر اقدامات تحریک آمیز پیونگ یانگ معرفی کرد.

همچنین "رابرت گیبس" سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگاران خواستار پیوستن کره شمالی به مذاکرات شش جانبه شد و اظهار داشت: ادعای پیونگ یانگ درباره تاسیسات جدید برای غنی سازی اورانیوم در تضاد با تعهدات و وعده های این کشور در قبال جامعه بین الملل است.

وی با اشاره به سفر آسیایی استفان بوس ورث گفت: نمایندگان ما هم اکنون در حال سفر به منطقه برای رایزنی با همپیمانان آمریکا و اتفاق نظر درباره دادن پاسخی مناسب به اقدامات کره شمالی هستند.

سئول مقصد نخست بوس ورث بود و وی روز دوشنبه با مقامهای کره جنوبی دیدار کرد و پس از آن راهی توکیو و پکن شد. یک مقام وزارت خارجه کره جنوبی در همین رابطه گفت که ساخت یک مرکز غنی سازی اورانیوم در کره شمالی از جمله مهمترین محورهای گفتگوی بوس ورث در این سفر خواهد بود.

"پی جی کراولی" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در گفتگو با خبرنگاران از بررسی اظهارنظرهای گروهی از دانشمندان آمریکایی درباره تاسیسات جدید کره شمالی برای غنی سازی اورانیوم خبر داد.

وی افزود: به اقدامات تحریک آمیز و ناخوشایند کره شمالی جایزه نمی دهیم. پیونگ یانگ بارها رفتارهای تحریک آمیزی انجام داده است و ما را وادار می کند تا به ان اقدامات پاسخ دهیم.

از سوی دیگر "سونگ کیم" نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات شش جانبه خواستار اتخاذ موضع فعال تر چین در قبال برنامه هسته ای کره شمالی شد.

همچنین "مایک مولن" رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا یکشنبه گذشته در گفتگو با شبکه خبری "سی ان ان" اظهار داشت: از دیدگاه من، کره شمالی مسیری را دنبال می کند که تلاش برای بی ثباتی منطقه است.

این نگرانی ها در حالی مطرح می شود که آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، چین و روسیه از سال 2003 در چارچوب مذاکرات شش جانبه تلاش کردند تا مانع فعالیت های هسته ای کره شمالی شوند. این مذاکرات از دسامبر سال ۲۰۰۸ متوقف شد زیرا کره شمالی اعلام کرده فقط به شرطی به مذاکرات شش جانبه باز می گردد که تحریم های موجود علیه این کشور لغو شوند.

این درحالیست که "رودونگ سینمون" ارگان رسمی حزب حاکم کره شمالی در سرمقاله ای نوشت: کره شمالی آماده از سرگیری مذاکرات شش جانبه است و از آمریکا و کره جنوبی به دلیل قرار دادن پیش شرط هایی برای انجام این مذاکرات انتقاد کرد.

در همین حال "کیم یونگ نام" مرد شماره دو کره شمالی شهریور ماه آمادگی کشورش را برای بازگشت به مذاکرات شش‌جانبه اعلام کرد.

از سوی دیگر واشنگتن، سئول و توکیو درحالی درباره اقدامات تحریک آمیز پیونگ یانگ ابراز نگرانی می کنند که صبح امروز سه شنبه 200 گلوله توپ بر سواحل غربی کره جنوبی اصابت کرد که در پی آن سئول نیز اقدام به شلیک گلوله به سواحل کره شمالی کرد.

در همین رابطه گفته می شود که دستکم 14 نفر در جریان تبادل آتش میان دو کره زخمی شده و در این میان یک نظامی کره جنوبی نیز کشته شده است.

در همین حال در پی برگزاری نشست فوق العاده دولت کره جنوبی، رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که سئول در راستای پرهیز از درگیری نظامی با کره شمالی حرکت می کند. بر همین اساس پس از آنکه کره جنوبی خواستار توقف شلیک گلوله از سوی کره شمالی شد، شاهدان عینی از متوقف شدن اصابت گلوله به سواحل کره خبر دادند.

در نهایت می توان گفت درحالیکه دولت آمریکا در قالب مذاکرات شش جانبه در تلاش برای توقف فعالیت های هسته ای کره شمالی است، پیونگ یانگ در مواردی که احساس کرده از سوی ایالات متحده مورد تهدید قرار گرفته به ساخت تاسیسات جدید و تقویت توان نظامی خود پرداخته است.