به گزارش خبرنگار مهر، عصرسه شنبه نخستین کنفرانس منطقه ای به منظورافزایش ارتباط فعالان حقوق افراد دارای معلولیت به مشارکت انجمن باور و با حضورمسئولین سازمان بهزیستی، فعالان حقوق افراد معلول و نمایندگان سازمانهای مردم نهاد در سالن مذاکرات مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
دراین کنفرانس انجمنها و سازمانهای مردم نهاد فعال از سه کشورایران، ارمنستان و گرجستان درکنار مسئولان نهادهای دولتی این سه کشور حضور داشتند تا تعاملات همکاریهای منطقه ای پررنگ تر شود.
در ابتدای این کنفرانس" آرمن الاوردیان" مدیر اجرایی انجمن یونیزون ارمنستان برگزاری چنین کنفرانس هایی را آغازی برای همکاریهای سه جانبه درباره مسائل مبتلا به جامعه افراد دارای معلولیت در این سه کشور عنوان کرد و افزود: افراد معلول به شکل غیرمستقیم می توانند تاثیر مثبتی بر روی بخشهای مختلف جامعه داشته باشند و مسئولان اجتماعی هم باید برنامه های منسجمی برای افراد معلول تعریف کرده تا جامعه به پیشرفتهای قابل ملاحظه ای دست پیدا کنند.
"نانا لومدزه" مسئول برگزاری ویدئو کنفرانس انجمن حمایت از افراد با نیازهای ویژه در گرجستان سخنران دیگر این کنفرانس بود که در سخنان خود با تشریح وضع افراد دارای معلولیت گرجستان تصریح کرد: 57 درصد از ساختمانها و اماکن در این جمهوری برای تردد معلولان مناسب سازی شده است.
وی با اظهار امیدواری از روند رو به گسترش مناسب سازی در وسایل حمل و نقل عمومی دراین کشور گفت: جهت اشتغال این گروه نیز بایستی آیین نامه هایی ایجاد و مشکلات قانونی در این زمینه حل شود.
لومدزه افزود: 17 درصد از معلولان در گرجستان آموزش دیده اند اما با این وجود درآمد این افراد به نسبت افراد غیر معلول کم است که بایستی این امر در این کشور مورد توجه بیشتر مسئولان قرار گیرد.
وی ایجاد فرصتهای مساوی در زمینه های ورزشی، آموزش وفرهنگ افراد معلول را از دیگر مطالبات این قشر در گرجستان عنوان کرد و افزود: با برآورده شدن این مطالبات می توان به ارتقای وضع معلولان در این کشور امیدوار بود.
همچنین پریسا افتخار مسئول برگزاری ویدئو کنفرانس انجمن باور با تشریح وضعیت معلولان درایران گفت:اگر بخواهیم آماری از افراد معلول درایران ارائه دهیم ناچاریم به آمار سازمان بهزیستی کشور و مرکز آمار ایران رجوع کنیم که در اولی این تعداد سه و در دومی یک میلیون ذکر شده بنابراین می توان گفت که در ایران آمار دقیقی از این افراد موجود نیست.
وی به قانون جامع حمایت از معلولان اشاره واظهار کرد: ایران جزو 50 کشور پیشرو در این زمینه بوده هر چند که در مرحله اجرا این روند به کندی پیش می رود.
افتخار متولی سیاستگذاری درمورد افراد معلول را سازمان بهزیستی عنوان کرد و افزود: در دهه های اخیر صدها سازمان غیر دولتی در کنار بهزیستی در رابطه با امور افراد دارای معلولیت فعالیت می کنند و ما خواستار تشکیل یک شورای معلولان به عنوان یک سازمان غیردولتی موثر در کشور هستیم.
مسئول امور رسانه و بین الملل انجمن باور افزود: در بحث آموزش افراد معلول، سازمان آموزش و پرورش استثنایی تا مقطع دبیرستان مسئولیت این امر را در ایران بر عهده دارد هر چند که در سالهای اخیر و با رشد سیستم جامع آموزش و پرورش ضرورت مدارس تلفیقی احساس شده و این امر در حال وقوع است.
وی با مثبت ارزیابی کردن روند رو به رشد تحصیلات تکمیلی در افراد دارای معلولیت در ایران گفت: بر اساس قانون جامع سه درصد اشتغال دولتی برای افراد معلول تحصیلکرده در نظر گرفته شده است اما با این وجود هنوز نرخ بیکاری در این قشر بالا و نزدیک به 50 درصد است.
افتخار با انتقاد از وضعیت نا مناسب تردد معلولان و وضعیت مناسب سازی وسایل حمل و نقل عمومی در ایران گفت: وسایل حمل و نقل عمومی در ایران برای افراد معلول غیرقابل استفاده و همچنین تنها 30 درصد ساختمانها برای این افراد قابل استفاده هستند.
در ادامه این کنفرانس"جما باقداساریان" معاون وزیر کار و امور اجتماعی ارمنستان به ارائه گزارشی از فعالیتهای انجام شده در زمینه افراد معلول در این کشور پرداخت و افزود: در این کشور مشکل اجرای قوانین از عمده مسائل پیش روی جامعه افراد دارای معلولیت است.
وی برگزاری کلاسهای کامپیوتر، ارائه کامپیوترهای مناسب سازی شده به افراد معلول و انتشارات ویژه افراد دارای معلولیت را از جمله خدمات ارایه شده دراین کشوربرای این قشر ازجامعه ارمنستان برشمرد واظهار داشت: یکی ازمهمترین موضوعات مورد توجه در این کشور مناسب سازی و اشتغال است که مورد توجه جدی مسئولان قرار دارد.
وی ایجاد فرصتهای برابر برای اشتغال در راستای آشکار کردن توانمندیهای افراد معلول و فرهنگ سازی در این زمینه را از دیگر اولویتهای وزارت کار و امور اجتماعی ارمنستان در برنامه های خود برشمرد.
نماینده وزارت بهداشت گرجستان دیگر سخنران این مراسم بود که برنامه های این وزارتخانه جهت رفاه افراد معلول را محور سخنان خود قرار داد.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت گرجستان برنامه ویژه ای را در راستای مدلهای اجتماعی و پزشکی جهت رفاه افراد معلول در این کشور تدارک دیده است گفت: این برنامه توانمندسازی و ارائه امکانات کمکی را دربرمی گیرد.
نماینده وزارت بهداشت گرجستان رضایت افراد معلول را از جمله اهداف این برنامه عنوان کرد و افزود: ما تلاش می کنیم با پیگیری و تداوم این برنامه ها ارائه خدمات به افراد معلول را تا رسیدن به ایده ال ها دنبال کنیم.
نماینده وزارت آموزش و پرورش گرجستان نیز ارتقای آموزش و پرورش و آموزگاران برای گروه های دارای معلولیت را از جمله راهبردهای این وزارتخانه در کشور خودعنوان کرد و افزود: وزارت آموزش و پرورش گرجستان بسته ای را برای حل مسائل معولان تهیه کرده تا مسایل این افراد در مدارس حل و تامین گردد.
وی تشکیل کمپین های افزایش آگاهی را ازدیگر راهکارهای ارایه شده از سوی این وزارتخانه دانست واظهار داشت: تخصیص بودجه پلکانی از جمله اقداماتی است که می تواند مسائل مالی سرمایه گذاری در این بخش را حل کند.
مسعود فرید مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور در ادامه این نشست هدف سازمان بهزیستی را ارتقای زندگی افراد معلول از طریق خدمات استاندارد و با کیفیت عنوان کرد.وی با بیان تاریخچه ای از تصویب قانون جامع حمایت از معلولان و کنوانسیون گفت: در برنامه های پنج ساله توسعه نیز توجه خاصی به این قشر شده است.
فرید تعداد افراد دارای معلولیت در ایران را حدود سه میلیون نفر ارزیابی کرد و افزود: از این تعداد یک میلیون و 200 هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور هستند که با خانواده های خود جمعیتی معادل یک میلیون و 700 هزار نفر را شامل می شوند.
مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور در بخش دیگری از سخنان خود برنامه ها و فعالیتهای توانبخشی سازمان بهزیستی کشور را شامل ارائه خدمات توانبخشی به معلولین جسمی-حرکتی و ذهنی درمنزل، حق پرستاری معلولین ضایعه نخاعی، توانبخشی مبتنی بر جامعه، کمک هزینه خدمات توانبخشی حمایتی و مناسب سازی خودرو و محیط زندگی افراد معلول دانست.
کمک به تامین مسکن افراد معلول، کمک به پرداخت شهریه دانشجویان معلول نیازمند، کمک به تامین واگذاری وسایل کمک توانبخشی معلولین و کمک هزینه نگهداری و توانبخشی در مراکز غیردولتی از دیگر مواردی بود که فرید در سخنان خود به آنها اشاره کرد.