به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، در حالیکه لرستان به عنوان مسیر ترانزیتی عبور لوله های نفت و یکی از مناطق نفت خیز کشور سالهاست از وجود پالایشگاه بی نصیب است که خبر موافقت اصولی ایجاد پالایشگاه در این استان به عنوان خبری خوش سال گذشته مردم را نسبت به تحقق این مطالبه دیرینه امیدوار کرد.
لرستان در کنار موهبتهای خدادادی از جمله منابع غنی آب و خاک، استعدادهای گردشگری و طبیعت دست نخورده دارای منابع فراوان نفت و گاز است که می تواند لرستان را به یکی از مناطق توسعه یافته در کشور و حتی در دنیا مبدل کند.
این در حالیست که منابع نفت و گاز لرستان امروز به علت نبود پالایشگاه نفت به دیگر استانهای کشور منتقل می شود که این امر موجب شده که لرستان از مزایای این نعمت در حد مطلوب برخوردار نشود.
برخی از کارشناسان معتقدند که ساخت پالایشگاه دارای چند مزیت است که اولویت اصلی آن این است که با ساخت پالایشگاههای جدید در کشور ارزش افزوده نفت خام به داخل کشور منتقل می شود و به لحاظ امنیتی نیاز کشور به خارج از کشور از بین می رود.
از دیگر سو با ساخت پالایشگاه در نقاط مختلف کشور اشتغالزایی وسیعی ایجاد می شود که برای اقتصاد ملی جنبه حیاتی داشته و نرخ بیکاری را در جامعه به میزان زیادی پایین می آورد که توجه به این امر در لرستان به عنوان یکی از استانهای با نرخ بالای بیکاری امری مهم تلقی می شود.
عکس تزئینی است
وجود منابع غنی گاز در لرستان و امکان تهیه سایر فرآورده های نفتی از این گاز ترش خود از دیگر مزایای ایجاد پالایشگاه در این استان محسوب می شود پس هنگامی که صحبت از پالایشگاه سازی به میان می آید تنها بحث تامین و تولید بنزین مطرح نیست بلکه فرآورده های با ارزش دیگری نظیر نفت سفید، گازوییل و سوخت هواپیما نیز مطرح است که در بخشهای مختلف صنعتی و اقتصادی کشور تاثیر بسزایی خواهد داشت.
در هر حال ساخت پالایشگاه برای اقتصاد ملی یک ضرورت است و مهمترین نکته ای که در این امر حائز اهمیت است توزیع پالایشگاه سازی در نقاط مختلف کشور از جمله استان لرستان به عنوان یکی از استانهای دارای استعداد و پتانسیل در این زمینه است.
از سوی دیگر در حال حاضر علاوه بر تولید دو میلیون و 700 هزار فوت مکعب گاز در لرستان روزانه بیش از 16 هزار بشکه نفت خام در این استان تولید و به پالایشگاههای استانهای همسایه انتقال داده می شود.
هم اکنون 83.5 درصد نفت لرستان در شهرستان پلدختر و بقیه در شهرستان کوهدشت به تولید می رسد و آنچه حائز اهمیت است نوید هایی برای کشف منابع جدید نفت و گاز در خرم آباد و پلدختر است که با این روند به نظر می رسد ایجاد این پالایشگاه با توجه به کشفیات جدید نفتی در خرم آباد ضرورتی انکار ناپذیر است.
با این اوصاف یکی از مطالباتی که در دور دوم سفر هیئت دولت به لرستان در دستور کار قرار طرح موضوع ایجاد پالایشگاه نفت در لرستان بود تا دولت در جلسه نهایی خود در این استان مصوبه ای در راستای مطالعه امکان سنجی ایجاد پالایشگاه در لرستان را تصویب کند.
پس از تصویب هیئت دولت و گرفتن موافقت نامه اصولی ایجاد پالایشگاه بالاخره کلنگ پالایشگاه نفت استان لرستان در تاریخ 21 بهمن ماه سال گذشته با حضور هزاران نفر از روستائیان منطقه در محل روستای "جلگه خلج" شهرستان پلدختر در حالی به زمین زده شود که خبری از هیچ کدام از مسئولان وزارتی برای کلنگ زنی این پروژه ملی نبود.
عکس تزئینی است
کلنگ زنی پروژه پالایشگاه نفت شهرستان پلدختر در حالی انجام شد که انتظار می رفت از مسئولان وزارت نفت حداقل در سطح معاون وزیر یک نفر برای کلنگ زنی این پروژه بزرگ در شهرستان حضور یابد که متاسفانه بازهم بی مهری مسئولان ملی شامل حال این پروژه در لرستان شد تا شائبه هایی در زمینه روند تحقق این پروژه عظیم در اذهان مردم و خبرنگاران ایجاد شود.
به هر حال از تاریخ کلنگ زنی پالایشگاه نفت لرستان در شهرستان پلدختر بیش از 10 ماه می گذرد و خبری از پالایشگاهی نیست که قرار بود روزانه 30 هزار بشکه نفت را پالایش کند.
سفر وزیر نفت به استان لرستان فرصتی بود برای پرسیدن ز مطالبه ای که دیگر جزو مصوبات قطعی دولت در لرستان است و هنوز رنگ عملیاتی نگرفته است.
سید مسعود میرکاظمی که برای افتتاح خط دوم انتقال گاز خرم آباد به این استان سفر کرده بوده در گفتگو با خبرنگار مهر در سخنانی اظهار داشت: مطابق سیاست های اصل 44 قانون اساسی پالایشگاهها باید توسط بخش خصوصی ایجاد شود.
وی ادامه داد: ما داریم پیگیری می کنیم تا بخش خصوصی بتواند از طریق سیستم بانکی و یا سرمایه گذاری خارجی برای اجرایی شدن این پروژه استفاده کند.
وزیر نفت دولت دهم یادآور شد: در حال حاضر یکی از مشکلات ما برای ایجاد پالایشگاهها و واحدهای پتروشیمی این است که دولت نمی تواند به طور کامل به این پروژه ها ورود پیدا کند.
میرکاظمی با تاکید بر منع قانونی در این زمینه، ادامه داد: حداکثر سهم و مشارکت دولت در پروژه های یاد شده می تواند20 درصد و در مناطق محروم 49 درصد باشد.
عکس تزئینی است
وی با تاکید بر اینکه بقیه سرمایه گذاری در این پروژه ها باید توسط بخش خصوصی تامین شود، خاطر نشان کرد: ما داریم تلاش می کنیم منابعی را فراهم کنیم که کلیه این پروژه ها که حتی برخی از آنها دارای مصوبه استانی سفرهای هیئت دولت است به بخش خصوصی کمک شود تا تعهداتش را عملیاتی کند.
به هر حال به توجه به اظهارات وزیر نفت به نظر می رسد باید منتظر ماند تا بخش خصوصی برای حضور در این پروژه ابراز تمایل کند که با توجه به تجربیات مشابه در این زمینه به نظر می رسد تمایل بخش خصوصی برای سرمایه گذاری بیشتر به سمت استانهای بزرگ باشد.
این در حالی است که بخش خصوصی نیز با توجه به نگاهی که به مقوله سودآوری دارد به طور قطع شرایطی را برای سرمایه گذاری بر می گزیند که دارای حداقل زیرساخت ها باشد تا بتواند از سرمایه گذاری خود بازدهی مطلوب را برداشت کند که استان لرستان به عنوان یکی از استانهای محروم کشور هنوز در زمینه زیرساخت ها به حد مطلوب و خواستنی از سوی سرمایه گذار نرسیده است.
با این اوصاف به نظر می رسد اگر وضعیت به همین صورت استمرار داشته باشد روند توسعه استانهای محروم روز به روز عقب گرد خواهد داشت در حالیکه استانهای برخوردار کشور هر روز به لحاظ ورود سرمایه فربه تر و متمول تر می شوند.
این امر علاوه بر اینکه شکاف توسعه ای عمیقی در توسعه هماهنگ و موزون کشور ایجاد خواهد کرد موجب ایجاد روحیه یاس و ناامیدی در میان مردم مناطق کمتر توسعه یافته کشور خواهد شد.
با این اوصاف باید استانهای محرومی مانند لرستان منتظر بمانند تا برای توسعه بخش خصوصی دست به کار شود که این امر به نظر رویه ای زمانبر است در حالیکه دولت می تواند با ایفا کردن نقش حمایتی خود زمینه توسعه زیرساختها در این استان را فراهم کند.
.......................................
گزارش: فاطمه حسینی