در حالی که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس همواره به دلیل سیستم بسته ای که از سوی حاکمانشان بر آنها اعمال می شود کمتر شاهد تحرک سیاسی خاصی بوده اند، اما کویت اخیرا شاهد طرح موضوع استیضاح نخست وزیر این کشور است.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه القدس العربی در مطلبی نوشت : کویت پس از تلاش نمایندگان مخالف برای سقوط دولت "شیخ ناصر المحمد الاحمد الصباح" عضو با نفوذ خاندان حاکم شاهد بحران جدید و جدی شده است. این کشور نفت خیز حوزه خیلج فارس از زمان  تصدی پست نخست وزیری به وسیله "ناصر الصباح" در سال 2006 چندین بار شاهد درگیری های سیاسی بوده است که به نظر می رسد بحران کنونی جدی ترین آنها باشد.

سرآغاز بحران

بحران کنونی هنگامی شکل گرفت که نیروهای امنیتی تجمع مخالفان علیه دولت و اقدام آن در اصلاح قانون اساسی 1962 را به خشونت کشیدند. نیروهای پلیس مخالفان را با باطوم متفرق کردند که طی آن ده نفر از شرکت کنندگان در این تجمع آرام زخمی شدند که در میان آنها حداقل چهار نماینده مجلس امت این کشور نیز حضور داشت.

تبعات این حادثه و واکنش مخالفان

تبعات این حادثه دامن شبکه الجزیره قطر را نیز گرفت و دفتر آن در کویت بسته شد، زیرا  این شبکه این حوادث را پوشش داده بود. خشونت نیروهای امنیتی مخالفان را بر آن داشت که از طریق سه نماینده خود در مجلس این کشور که شامل نمایندگان لیبرال و اسلام گرا بودند موضوع استیضاح نخست وزیر را در28 دسامبر جاری دنبال کنند.

دیدگاههای کارشناسی

"انور الرشید" تحلیلگر کویتی معتقد است: بحران کنونی در راستای درگیری مداوم میان دو جبهه است ؛ یکی به دموکراسی پایبند است و دیگری اعتقادی به آن ندارد. این بار اوضاع خاصی است، زیرا دولت اکثریت پارلمانی دراختیار دارد و می تواند  هر قانونی حتی مغایر با قانون اساسی را تصویب کند.

"ناصر العبدلی" رئیس جمعیت دموکرات طلبان کویت دراین باره می گوید: حمله به مخالفان سابقه نداشته است، زیرا هجوم به نمایندگان به مفهوم حمله به مردم کویت است.

"احمد الخطیب" از قانونگذاران قانون اساسی سال 1962 و از ستون نویسان روزنامه های کویت با اشاره به استیضاح نخست وزیر در28 ماه جاری گفت: این برای کویت خطر بزرگی است، زیرا آینده دموکراسی و قانون اساسی را مشخص می کند.

دیدگاه نمایندگان

اسیل العوضی" از نمایندگان لیبرال دراین باره گفت: این اقدام مخالفان در واقع انتفاضه ای برای حمایت از قانون اساسی به شمار می آید. به ویژه که مخالفان به وضوح خواهان سقوط کابینه هستند.

"مسلم البراک" نیز اظهار داشت : ما با این دولت سرسازگاری نخواهیم داشت و ما حمایت 21 نماینده از مجموع 50 نماینده منتخب پارلمان را به دست آورده ایم.

اما نمایندگان وابسته به دولت هرگونه اقدام مخالفان را مبارزه طلبی با امیر کویت قلمداد کرده اند. در همین راستا "حسین القلاف "معتقد است: هر کسی که به امیر کویت احترام می گذارد از استیضاح نخست وزیر حمایت نمی کند.

"سلوی الجسار" نیز گفت: مخالفان قصد دارند که جنگ داخلی درکویت به وجود آورند.

اقدامات پس از استیضاح

"مسلم البراک "از نمایندگان مخالف دولت  کویت قصد دارد که پس از جلسه استیضاح یادداشتی را مبنی بر قطع همکاری با نخست وزیر ارائه دهد تا که درصورتی که تایید 25 نماینده را به دست آورد طبق قانون اساسی این کشور موضوع به امیر کویت ارجاع داده می شود او می تواند دولت را برکنار یا مجلس امت را منحل کند.

"شیخ صباح الاحمد الصباح "تاکنون سه بار از سال 2006 پارلمان این کشور را منحل کرده است و دراین مدت شش دولت روی کار آمده اند که ریاست همه آنها را "ناصر الصباح "نخست وزیر کنونی برعهده داشته است

واکنش امیر کویت به خشونتها

"شیخ صباح الاحمد الصباح" گفت: من مسئولیت خشونت نیروهای امنیتی را می پذیرم.