تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۸۹ - ۱۰:۵۳

کتاب "مختصر و مفید" که نویسنده آن یکی از دانشمندان اواخر عهد صفوی بنام محمد مفید مستوفی بافقی است با تصحیح دکتر ایرج افشار و همکاری دکتر محمدرضا ابویی مهریزی از سوی انتشارات موقوفات دکتر محمود افشار منتشر می‌شود.

دکتر محمدرضا ابویی در مورد کتابهای در دست تهیه و آماده چاپ خود به خبرنگار مهر گفت: کتاب "مختصر و مفید" یکی از آثار آماده چاپ است که نویسنده این کتاب یکی از دانشمندان اواخر عهد صفوی بنام محمد مفید مستوفی بافقی است. او یکی از شخصیتها و دانشمندان یزد در دوران صفوی است که گذشته بر این کتاب، کتاب دیگری دارد به نام "جامعِ مفیدی" در تاریخ و جغرافیای محلی یزد که این کتاب را پنجاه سال پیش دکتر ایرج افشار توسط انتشارات اسدی به چاپ رساند.

وی افزود: موضوع این کتاب جغرافیای ایران در عصر صفوی است و نکته‏ مهم آن انگیزه تألیف آن است که در مقدمه آن آمده در سفری که به حیدرآباد دکن در جنوب هند داشته است در محفلی که جمعی از دانشمندان هم در آن شرکت داشتند، این دانشمندان در آنجا از عظمت و وسعت ممالک هند و چین و مملکت عثمانی صحبت می‏کردند و سخنی از ایران به میان نیاوردند ، همین مسئله باعث ناراحتی مؤلف این کتاب یعنی مستوفی بافقی می‏شود و تصمیم می‎گیرد برای نشان دادن عظمت ایران و حدود و ثغور آن این کتاب را که در مقابل کتاب دیگرش "جامع مفیدی" بوده است به رشته تحریر درآورد.

استاد تاریخ دانشگاه پیام نور گفت: مؤلف با توجه به منابع متعدد از جمله "نصحة القلوب" حمدالله مستوفی و "تذکره هفت اقلیم" امین احمد رازی و منابع دیگری از این دست بعلاوه اطلاعات جدیدی که از جغرافیای ایران در عهد صفوی بدست داشته و اطلاعات آنها را باز هم از منابع آن دوران همچون "تاریخ عالم آرای" عباسی بدست آورده این کتاب را به رشته تحریر در آورده است.

وی یادآور شد: از این اثر تنها یک نسخه خطی در دسترس است که متعلق به موزه بریتیش موزیوم در لندن است و عکس این نسخه را سالها پیش دکتر افشار تهیه و از بنده خواستند نسبت به تصحیح و انتشار آن اقدام کنیم .

این محقق و پِوهشگر حوزه تاریخ و ادبیات در مورد کتاب دیگر در دست تهیه از کتاب"وحشیات ابن تمّام" نام برد که در واقع جْنگ و مجموعه‏ای از اشعار شعرای عرب مربوط به اوایل اسلام یعنی قرون  اول و دوم هجری است که توسط شاعر پرآوازه ابو تمّام طایی در اوایل قرن سوم هجری تحت عنوان"وحشیات" جمع آوری شده که نمونه کوچکتری است از مجموعه اشعار شعرای دیگر عرب که باز توسط این شخصیت تحت عنوان "کتاب الحماسه" جمع آوری شده است.