به گزارش خبرنگار مهر درمشهد، دهه آخرصفر کنگره عظیم ارادتمندان به ساحت قدسی اهل بیت عصمت و طهارت(ع) برقرار است.
در این ایام پیش بینی می شود، میلیونها عاشق امام مهربانی ها، به همراه پنج هزار هیئت مذهبی از سراسر کشور در مراسم مختلف حرم مطهر رضوی شرکت کنند.
درآستانه سالروز رحلت حضرت رسول اکرم(ص)، شهادت امام حسن مجتبی(ع) وهمچنین سالروز شهادت هشتمین اخترتابناک آسمان امامت و ولایت امام رضا(ع)، بسیاری از شهروندان این شهر بر اساس یک سنت دیرینه، خود را برای پخت نوعی آش نذری، که به شله مشهدی معروف است، آماده می کنند.
غذای نذری ایام عزاداری
طبخ و توزیع شله که به غذای ویژه ایام عزاداری معروف شده است، در بعضی از مساجد، تکایا، حسینیه ها و منازل شهروندان مشهدی از دیرباز انجام می شود.
معمولا در پخت غذای معروف مشهدی ها، که عموما در پایان مراسم مذهبی، یا سوگواری بین مردم توزیع می شود، گروهی از جوانان به همراه پیر غلامان و خادمان هیاتهای مذهبی مشارکت دارند.
برای طبخ شله، معمولا از دیگهای مسی بزرگی استفاده می شود که غذای 200 تا 800 نفر را تامین می کند.
مواد اصلی این غذا را که از خاصیت غذایی فراوان برخوردار است، گوشت، حبوبات و ادویه فراوان تشکیل می دهد.
در این باره، مسئول یکی از هیاتهای مذهبی به خبرنگار مهر در مشهد، گفت: پخت شله از دیرباز در مشهد بویژه در ایام دهه پایانی صفر،عاشورا، تاسوعا، اربعین و سالروز شهادت امام رضا (ع) متداول بوده است.
حسین روحی افزود: طبخ این آش نذری با آداب و رسومی همراه است و علاوه بر مشهد دربرخی از روستاهای اطراف این شهر، پخت می شود.در پخت شله، معمولا جمعی از خیرین و عاشقان سالار شهیدان و ائمه اطهار مشارکت دارند.
وی گفت: قبل از پهن شدن سفره نذری، مرثیه خوانی، روضه خوانی، مداحی و سینه زنی با حضور پرشور عزاداران انجام می شود و بعد از آن سر دیگ ها با ذکر صلوات و دود کردن اسپند، باز می شود.
وی با بیان این که در تمام مراحل پخت شله، ذکر پروردگار طی آیین خاصی انجام می شود، افزود: معمولا در سالروز شهادت امام رئوف حضرت علی بن موسی الرضا (ع) عزاداران رضوی در دستههای سینهزن و زنجیرزن، با حضور در صحن و سرای حرم مطهر رضوی، شهادت پاره تن حضرت رسول (ص) را به ساحت قدسی امام عصر(عج) تسلیت میگویند و سپس برای صرف ناهار، که اغلب شله است، به حسینیه ها یا مساجد بر می گردند.
روحی ادامه داد: در این ایام بعضی ازشهروندان مشهدی نیز با پرپایی ایستگاههای صلواتی در خیابانهای منتهی به حرم مطهر و یا جاده های ورودی مشهد مقدس، از زائران و مجاوران با شله، پذیرایی می کنند.
غذایی که با صبر و حوصله زیاد طبخ می شود
پیشینه این غذای محلی که ترکیبی از مهمترین مواد مورد نیاز بدن ایت به حدود 200 سال قبل می رسد و این غذا طی سالیان متمادی، در مراسم عزاداری ائمه اطهار(ع) و نیز در چهلمین روز درگذشت اموات، پخته و عرضه می شود.
یک آشپز با سابقه نیز با بیان این که شله مشهدی، یکی از اصیلترین غذاهای شهر امام رضا است، اظهار داشت: پخت این غذا در ایام ماه محرم و صفر، بسیار متداول است.
رضا همتی با بیان این که پخت این غذا به زمان زیادی نیاز دارد، افزود: برای پخت شله، معمولا 48 ساعت کار لازم است که با پاک کردن حبوبات توسط خانم ها، آغاز می شود.
وی افزود: معمولا از شب قبل دیگها، طی آئینی همراه با ذکر صلوات، بار گذاشته می شود و روز بعد نیز مراحل پخت قیمه مخصوص، آغاز می شود.
وی با بیان این که مراحل پخت شله بسیار پر زحمت است، ادامه داد: این مراحل توسط آشپز و کمک آشپزها که معمولا جوانان هیاتهای مذهبی هستند، با دقت فراوان انجام می شود. وی گفت: بسته به تعداد دیگ ها گاه از چند آشپز متبحر، برای پخت این غذای نذری استفاده می شود.
وی اضافه کرد: در گذشته، پخت این غذای نذری با استفاده از تنه خشک درختان "کنده" انجام می شده است، اما اکنون با استفاده از گاز این کار انجام می شود.
این آشپز قدیمی تصریح کرد: اصولا در قدیم، زیاد شله پخته نمی شد، بلکه هیئت ها و تکایای بزرگ و مهم در محل تکیه شله می پختند، البته نوع و کیفیت شله های قدیمی هم به مراتب بهتر از امروز بود، زیرا صبر و حوصله شله پزها بیشتر بود.
وی ادامه داد: شله آشی است که با صبر پخته می شود و با دقت بسیار عمل می آید، گاه هر دیگ شله غذای 800 نفر را تامین می کند.
شله در رستورانهای مشهد
شله مشهدی، اکنون در برخی از رستورانهای مشهد، در کنار غذاهای سنتی این شهر، همچون قورمه و آش رشته، عرضه می شود.
همچنین آشپزخانه های این شهر نیز بر اساس سفارش مشتریان خود، اقدام به پخت شله می کنند.هر پرس شله مشهدی، بین هزار و 500 تا دو هزار تومان در آشپزخانه ها عرضه می شود.
--------------------------------------------------------------
گزارش: امیر پرورش