علی اکبر صالحی در سخنان خود 17 سرفصل را به عنوان اولویت های وزارت‌خانه متوبع خود در دوران تصدیش بر دستگاه دیپلماسی مطرح کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر متن کامل سخنرانی و برنامه های دکتر علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان برای تصدی این پست که بیشتر بخش‌های‌ آن امروز در مجلس شورای اسلامی توسط وی قرائت شد به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

« یا ایها الذین آمنوا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم »
(صدق الله العلی العظیم )
مقدمه:
با سلام و درود به روح پرفتوح امام عزیز راحلمان؛ ‌محی الدین زمان؛ و به ارواح طیبه شهدای راه عزت و سربلندی میهن عزیز اسلامیمان؛ شهدایی که تمامی هستی خود را خالصانه و صادقانه در راه اعتلای ایران اسلامی و تضمین استقلال و آزادی آن فدا نمودند. طلیعه سی و سومین فجر انقلاب شکوهمند اسلامی را به محضر مبارک مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، ‌نمایندگان محترمِ ملت شریف ایران و ملت فجرآفرینمان تبریک عرض کرده و تقارن حضور در مجلس را با ایام الله مبارک دهه فجر انقلاب اسلامی به فال نیک می گیرم.
 
فرصت را مغتنم شمرده؛ از حسن نظر جناب آقای دکتر احمدی نژاد، رئیس جمهور محترم نسبت به انتخاب این سرباز خدمتگزار انقلاب تشکر و قدردانی می نمایم. همچنین جا دارد تا از این تریبون به سهم ناچیز خود از خدمات خالصانه و صادقانه کلیه خادمین دستگاه دیپلماسی کشورمان به خصوص جناب آقایان متکی، ‌دکتر خرازی و دکتر ولایتی نیز سپاسگزاری نمایم.
 
انقلاب اسلامی ایران شجرة‌ طیبة برخاسته از اندیشة‌ سیاسی، ‌دین محور و تمدن ساز حضرت امام (ره) و رهبر فرزانه انقلاب است که طی سه دهه حیات پرافتخار خود توانسته است با شایستگی و کارآمدی، ضمن مقابله با توطئه ها و ترفندهای دشمنان، مسیر پیشرفت و تعالی را برای خود و ملت های مظلومِ آزادی خواه و عدالت جوی جهان نمایان سازد، که بخشی از این اثرگذاری در تحولات اخیر منطقه به خوبی قابل مشاهده است.
 
مبانی سیاست خارجی نظام با استناد به مفاهیم قرآن کریم، سیرة پیامبر (ص) و آموزه‌های مکتب اهل بیت (ع) ما را به تنظیم تعاملات با دیگران رهنمون می سازد. اصل توحید، قاعدة نفی سبیل و عزّت و سیادت اسلامی، بهره‌گیری از روش‌های مسالمت آمیز در حل و فصل اختلافات، وفای به عهد و احترام به قراردادها و پیمان‌ها و همچنین رفتار دوستانه با ملّت هایی که در اندیشة دشمنی نیستند، از مهمترین آموزه های اسلام عزیز در حوزه روابط خارجی است. در شرایط حساس جاری،‌ دعوت به حفظ اتّحاد و یکپارچگی مسلمانان و جلوگیری از بروز اختلاف در پیکرة واحد امّت اسلامی، یک ضرورت عینی است.
 
دستگاه دیپلماسی کشور با بهره‌مندی از آموزه‌های تعالی بخش اسلام، اندیشه‌های امام راحل (ره) و ارشادات مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، تحقق اهداف و آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را در چارچوب قانون اساسی، سند چشم انداز و سیاست ها و اصول ناظر بر روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران در برنامه های چهارم و پنجم توسعه پیگیری می نماید.
وزارت امور خارجه خط مقدم تعاملات جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی است. وظایف اصلی دستگاه دیپلماسی با بهره گیری از تمامی ظرفیت های خود، صیانت از امنیت و منافع ملی، پاسداری از حقوق کشور، ترویج پیام معنوی انقلاب اسلامی، تحکیم جایگاه جمهوری اسلامی ایران در تعاملات سیاسی و اقتصادی منطقه و جهان از رهگذر مشارکت در مدیریت جهانی، نهادینه نمودن و دفاع از فرهنگ مقاومتِ ضد صهیونیستی، حمایت از ملل مسلمان و مظلوم جهان، اصلاح ساختارها و مناسبات ناعادلانه بین المللی و تقویت روح همبستگی و اتحاد جهان اسلام در این دوران پرتحول و سیال بین المللی است.
 
دستگاه دیپلماسی سرمایه ارزشمند نظام است. این گنجینه، با تکیه بر ایمان و انگیزه کارکنان متعهد و کارآزموده آن و کاربردی نمودن تجارب نظری و عملی آنان حاصل گردیده و وزارت امور خارجه را به بازوی اثرگذار و قابل اتکای نظام در صحنه بین المللی تبدیل نموده است. اینجانب نسبت به حفظ و تقویت این امانت ملی متعهد هستم. در عین حال، دستگاه دیپلماسی کشور نیازمند یک خیزش تحول آفرین جدید در ابعاد روزآمد ساختن ادبیات سیاسی،‌ بازسازی نیروی انسانی، دگردیسی ساختاری در صف و ستاد و ارائه ایده های نوآورانه و ابتکاری است تا انتظارات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را محقق ساخته و بنابر فرمایش ایشان: «بتواند هوشمندانه، ‌شجاعانه، مسئولانه و متعهدانه عزت و اقتدار نظام را به بیرون منعکس کرده و از آن در راستای منافع ملی بهره برداری نماید.» در اینجا جا دارد تا اشاره ای به فرازی از وصیتنامه سیاسی –  الهی امام عزیزمان نیز بنمایم:
 
« ... و وصیت من به وزرای خارجه در این زمان و زمان های بعد، آن است که مسئولیت شما بسیار زیاد است، چه در اصلاح و تحول وزارتخانه و سفارتخانه ها، و چه در سیاست خارجی، ‌حفظ استقلال و منافع کشور، و روابط حسنه با کشورهایی که قصد دخالت در امور کشور ما را ندارند؛ و از هر امری که شائبه وابستگی، با همه ابعادی که دارد، به طور قاطع احتراز نمایید ... و کوشش داشته باشید در بهتر کردن روابط با کشورهای اسلامی؛ و در بیدار کردن دولتمردان؛ و دعوت به وحدت و اتحاد کنید که خداوند با شما است.»
 
نمایندگان محترم استحضار دارند که دیپلماسی قوی، کیفی و تحول آفرین، ‌باید آرمانگرا، واقع بین، کارآمد، ‌خلاق، ‌فعال و تأثیرگذار باشد. همانگونه که مقام معظم رهبری تصریح فرموده اند: « انقلاب اسلامی پدید آورندة یک منطق و سیاست نو در عرصة روابط بین المللی، با عنوان سیاست تعاملی ضد نظام سلطه ‌است. وظیفه دستگاه سیاست خارجی، بکارگیری دیپلماسی کیفی، ‌قوی و کارآمد برای پیشبرد سیاست ضد نظام سلطه است که لازمة آن نیز ایستادگی منطقی بر اصول انقلاب و مبانی شرعی بر پایه سه اصل عزت،‌ حکمت و مصلحت است.» اولویت های این نوع دیپلماسی باید به گونه ای تنظیم شود که منافع و امنیت ملی را ارتقاء‌ بخشیده و مخاطرات را به حداقل کاهش دهد. اینجانب با عنایت به مطالب یادشده و رویکرد مقام محترم ریاست جمهور در سیاست خارجی، شعار «دیپلماسی تحول آفرین و روابط خارجی عدالت محور» را برگزیده ام. بر این اساس مایلم اولویت های سیاست های کاری خود را به قرار ذیل ارائه نمایم:
 
اولویت های فعالیت وزارت امور خارجه:
 
1- توسعه و تعمیق روابط همه جانبه با همسایگان، منطقه و جهان اسلام:
 
کشورهای همسایه و پیرامونی واقع در چهار منطقه خلیج فارس، ‌آسیای میانه و قفقاز، خاورمیانه و جنوب آسیا حریم استراتژیک جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهند. جمهوری اسلامی ایران با 15همسایه آبی – خاکی خود نه تنها بر اثر ضرورت جغرافیایی، ‌بلکه بر پایه اشتراکات دینی، فرهنگی و تاریخی، پیوندی ناگسستنی دارد. از سوی دیگر، مسلمانان 57 کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی در کانون تنظیم مناسبات همه جانبه کشور ما قرار گرفته اند. دستگاه دیپلماسی برای پیشبرد این استراتژی، تلاش خواهد نمود تا با جدیت، این سیاست راهبردی را بر پایه حفظ روابط مودت آمیز و برادرانه،‌ تقویت ثبات و امنیتِ محیط پیرامونی و تقویت همبستگی اسلامی پیگیری نماید.
 
2 – ثبات و امنیت در حوزه خلیج فارس: ‌
 
منطقه خلیج فارس با توجه به موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونومیک خود همواره نقشی حیاتی در معادلات سیاسی، امنیتی و اقتصادی جهان داشته، به گونه ای که دامنة تأثیر تحولات و رویدادهای آن از سطح منطقه فراتر رفته و کل جامعه بین المللی را متأثر ساخته است. از اینرو،‌ امنیت و ثبات در منطقه خلیج فارس، یک نیاز و ضرورت جهانی است. جمهوری اسلامی ایران تأمین امنیت در منطقه را مستلزم خروج نیروهای فرامنطقه ای، اعتمادسازی متقابل، ایجاد ترتیبات مشترک، مسئولیت پذیری و ایفای نقش بایسته از سوی همه همسایگان می داند و در این راستا، ایجاد یک سیستم امنیت دسته جمعی و بومی به دور از مداخله قدرتهای بیگانه را پیشنهاد کرده است تا از این رهگذر منطقه خلیج فارس به حوزه ای امن و برخوردار از توسعه و پیشرفت تبدیل گردد. کشورمان، با توجه به اینکه نیمی از سواحل خلیج فارس را در اختیار دارد، بنابر این باید ‌نقش بسیار مهمی در حفظ امنیت این منطقه نیز ایفاء‌ نماید. از اینرو، اینجانب به همکاری با شورای همکاری خلیج فارس به منظور تقویت پیوندهای اخوت و همسایگی، دفع مخاطرات و تامین منافع مشترک، عزم راسخ دارم.
 
3- حفظ منافع ملی در حوزه دریای خزر:
 
جمهوری اسلامی ایران با عنایت به ضرورت حفظ منافع ملی در حوزه استراتژیک دریای خزر و لزوم احترام به حقوق کلیه طرفها در حفظ زیست بوم و برخورداری از منابع قابل توجه انرژی این حوزه و دیگر ظرفیت‌های موجود اقتصادی و تجاری در این منطقة زرخیز، تلاش خواهد نمود تا با همکاری تمامی کشورهای ساحلی، در مسیر تعیین عادلانة رژیم حقوقی این دریا گام بر دارد. از دیدگاه ما دریای خزر باید دریای دوستی و همکاری باشد. ما در یک فضای مودت‌آمیز و از رهگذر اتخاذ مواضع اصولی و همگرایی برخاسته از اصل حُسن همجواری، خواهان حفظ منافع خود در این حوزة استراتژیک هستیم.
 
4- حمایت از مقاومت در خاورمیانه:
 
منطقه خاورمیانه کانون مهم ترین، ‌حساس ترین و پیچیده ترین تحولات جهان است. مقاومت اسلامی در لبنان و فلسطین، هیمنه شکست ناپذیری رژیم صهیونیستی را در هم کوبیده است و پیام معنوی این نهضت الهی موجب احیای روحیة عزت، اقتدار و خودباوری در امت اسلامی شده است. اینجانب برای پیشبرد سیاست خاورمیانه ای دیرپا و عدالت محور جمهوری اسلامی ایران، تمام نیرو و ظرفیت دستگاه دیپلماسی کشور را به کار خواهم گرفت.
 
5- تقویت همگرایی با کشورهای آسیایی:
 
حوزه آسیا برای سیاست خارجی ج.ا.ایران یک مکمل راهبردی محسوب می گردد. معتقدم که کشورهای قاره کهن می توانند با تکیه بر مبانی و منافع مشترک، توانمندی های کم نظیر خود را برای شکوفایی تجارت، صنایع،‌ اقتصاد،‌ بانکداری، حمل و نقل، کشاورزی، تبادلات علمی - فرهنگی، فناوری های نوین،  ورزش و گردشگری، بسیج نموده و ظرفیت هایشان را در اختیار یکدیگر قرار دهند. ما می توانیم با توسعه تعاملات دو و چندجانبه، به عنوان یک بلوک قدرتمند جهانی وارد صحنه معادلات جهانی شویم. دستگاه دیپلماسی کشور برای تقویت و نهادینه سازی تعاملات با کشورهای آسیایی و همگرایی درون قاره ای با عنایت به سیاست نگاه به شرق دولت های نهم و دهم تلاش می کند.

6 – گسترش روابط با کشورهای آفریقایی:

 پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یکی از راهبردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، گسترش و تعمیق روابط با کشورهای قارة آفریقا بوده و تاکنون اقدامات بسیاری در این زمینه انجام شده است، امّا حجم همکاری ها با عنایت به ظرفیت‌های موجود کافی نیست. تعاملات جمهوری اسلامی ایران با قاره آفریقا بر پایه دوستی،‌ پیشرفت، استکبار ستیزی، رهایی بخشی و تقویت پیوندهای جنوب - جنوب صورت گرفته است؛ که این امر تداوم خواهد یافت. فعالتر نمودن روابط دوجانبه، تلاش برای همکاری های چندجانبه، ارتقاء روابط اقتصادی و بازرگانی و توجه به تعاملات نهادینه شده فرهنگی از راهکارهای تقویت تعاملات با کشورهای آفریقایی محسوب می شود. حضور جمهوری اسلامی ایران در آفریقا نگاه به آینده دارد و اینجانب به تقویت،‌ تحکیم و گسترش هدفمند این مناسبات اهتمام خواهم ورزید. در این راستا، خوشبختانه سوء تفاهمی که با سنگال داشتیم،‌ در سفری که اخیراً به آن کشور داشتم، به طور کامل برطرف شد.
 
7 - تحکیم روابط با کشورهای آمریکای لاتین:
 
 آمریکای مرکزی و لاتین، ‌به سرعت در مسیر بازسازی اقتصادی و شکوفایی همه جانبه قرار گرفته است. جمهوری اسلامی ایران از طریق همکاری های فراگیر و فزاینده سیاسی، ‌اقتصادی،‌ فرهنگی، تجاری و انرژی با کشورهای دوست در آمریکای مرکزی و لاتین، بستر مساعدی برای حضور و مشارکت فعالانه در مدیریت جهانی یافته است. خوشبختانه طی سال های اخیر، گسترش و تعمیق مناسبات با تعدادی از کشورهای این منطقه در سایة توجهات ریاست محترم جمهوری با موفقیت به انجام رسیده است و شرکای ما در آمریکای جنوبی نیز از مزایای سیاسی، ‌اقتصادی و راهبردی این مناسبات،‌ بهره مند شده اند. جمهوری اسلامی ایران برای حضور در آمریکای جنوبی اهداف و نیات خیرخواهانه و نوعدوستانه دارد و به منافع مشترک می اندیشد. ‌لذا، تحکیم روابط مودت آمیز با همه کشورهای آمریکای مرکزی و لاتین را در دستورکار روابط بلند مدت و همه جانبه خود قرار خواهد داد و اینجانب این دستورکار راهبردی را مجدانه پیگیری خواهم نمود.
 
8- تنظیم هوشمند روابط با اروپا:
 
با توجه به اینکه اتحادیه اروپایی علی‌رغم رفتارهای غیرمنطقی، غیراصولی و غیرمنصفانه بعضی از اعضای آن، بنابر دلایل فراوان از جمله مباحث مربوط به تأمین انرژی مورد نیاز خود، سخت نیازمند ایجاد روابط مستحکم با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از تأمین‌کنندگان عمدة انرژی در سطح جهان می‌باشد، ما آماده گسترش و تعمیق روابط دوجانبه با هر یک از کشورهای عضو اتحادیه مذکور و روابط متین و استوار با این اتحادیه براساس احترام متقابل هستیم. بدیهی است این رویکرد ما به نوع رفتار و مواضع طرف های دیگر بستگی خواهد داشت. بعبارت دیگر رویکرد اروپایی سیاست خارجی ما با تفکیک و بازشناسی مواضع کشورها، بر پایه «تنظیم هوشمند روابط»، استوار خواهد بود.
 
9 – مقابله همه جانبه با جنگ نرم دشمن:

 مقام معظم رهبری بارها فرموده اند که «جمهوری اسلامی و نظام اسلامی با یک جنگ عظیمی مواجه است» ایشان با تبیین جنگ نرم نظام سلطه علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، مکرراً بر ضرورت مقابله با این هجمه برنامه ریزی شده دشمنان تأکید؛ و همه مسئولین نظام را به افزایش بصیرت و شناخت توطئه های معاندان و توجه به صف آرایی های دشمنان علیه انقلاب و آرمان های امام راحل امر فرموده اند. تحکیم روزافزون همبستگی ملی و انسجام دولت و ملت، توسعه و شکوفایی همه جانبه کشور و نفوذ پیام جهانشمول انقلاب اسلامی در قلب صدها میلیون انسان شیفته عدالت در سراسر جهان، علت اصلی آرایش هجمه های برنامه ریزی شده نظام سلطه برای مصاف نرم با اسلام عزیز، و ایران اسلامی به عنوان منادی اسلاب ناب محمدی(ص) است. دستگاه دیپلماسی با تأسّی به فرامین رهبر حکیم و فرزانه خود، تمام توان خود را برای مقابله با جنگ نرم دشمن بسیج نموده و اقدامات مناسبی در این راستا آغاز شده است.
 
10 – ائتلاف سازی برای مقابله با اسلام هراسی و ایران هراسی:

ترویج اسلام ستیزی و همچنین ایران و شیعه هراسی در اشکال مختلف از جمله هجمه های شکلی و محتوایی به بنیان های فکری و اعتقادی اسلام، اهانت به ساحت مقدس قرآن مجید، ساخت و انتشار فیلم و کاریکاتور و مکتوبات مخدوش کننده چهره دین منور و پیامبر اعظم(ص)، همگی گویای آن است که اسلام ناب و جمهوری اسلامی ایران به عنوان منادی جهانی آن در کانون این هجمه قرار گرفته اند. دستگاه دیپلماسی تلاش خواهد نمود تا با هماهنگی دستگاه های داخلی و از طریق ایجاد ائتلاف و هماهنگی با جهان اسلام از مجاری دوجانبه و نیز از بسترهای چندجانبه شامل سازمان ملل متحد، سازمان کنفرانس اسلامی، جنبش عدم تعهد و دیگر مجامع و سازمان های منطقه ای و بین المللی، با این پدیده زشت و غیرانسانی، مقابله نماید.
 
11 – گسترش دیپلماسی اقتصادی همسو با روابط سیاسی:

این یک اصل پذیرفته شده است که روابط تجاری و اقتصادی باید با فضای روابط سیاسی، همسو و هماهنگ باشد. از اینرو، دستگاه دیپلماسی از رهگذر دیپلماسی اقتصادی، در مسیر توسعة ملی، ‌جذب سرمایه و فناوری مورد نیاز، تمهید سازوکارهای معاهداتی و همکاری های مواصلاتی، ترانزیتی و گمرکی، تقویت حضور بخش خصوصی در بازارهای خارجی و تشویق صادرات غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی به بازارهای بین المللی، گام برخواهد داشت.
 
12 – حضور هدفمند در مجامع بین المللی:
 
سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران، ‌بر تعامل سازنده با نظام بین المللی در سطوح دوجانبه، منطقه ای و بین المللی و همچنین در سطح سازمان های بین المللی تصریح دارد. وزارت امور خارجه با حضور هوشمندانه و هدفمند در سازمان ها، ‌مجامع و ترتیبات بین المللی، ضمن صیانت از حقوق ملت و برقراری ائتلاف با عدالت خواهان عالم، سعی خواهد نمود تا در فرآیندهای بین المللی نقش آفرینی نموده و در ترویج روابط بین الملل مبتنی بر عدالت و در فضای تعامل دوستانه تلاش کند.
 
13 – تلاش به منظور بازسازی نظام بین المللی بر اساس عدالت:
 
با توجه به مواضع مقام معظم رهبری و رئیس جمهور محترم مبنی بر لزوم شکستن ساختارهای کهنه و انحصاری موجود بین المللی و جایگزینی آن با ساختارهای نوین و کارآمد، موضوع اصلاحات ماهوی در ساختار سازمان ملل متحد، منطبق ساختن این سازمان با واقعیت ها و ضرورت های امروزین جهان، مقابله با یکجانبه گرایی و تک صدایی و افزایش ظرفیت های چندجانبه گرایی در سازمان ملل و نهادهای تخصصی آن با جدیت دنبال خواهد شد. وزارت امور خارجه با هماهنگی کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و کشورهای مستقل در جهت تغییر و تحول اساسی در ساختار شورای امنیت و رفع تعارض و تناقضات موجود در شکل و ساختار شورا، شامل شفاف سازی عملکرد، رفتار عادلانه و پاسخگویی شورای امنیت تلاش خواهد نمود.
 
14 – مبارزه با استفاده نادرست از موضوع حقوق بشر:

همزیستی مسالمت آمیز و درک متقابل در دنیای کنونی مستلزم همکاری و تعامل بین فرهنگ ها، ادیان الهی، هویت ها و استخراج اصول جهانشمول و قابل پذیرش همگان، در عین پذیرش و احترام به تفاوت‌ها است. به باور ما، حقوق بشر در بستر فرهنگی، ارزشی، تاریخی و تمدنی هر ملت و منطقه و با ویژگی های بومی تکوین یافته و رشد می کند. مسأله حقوق بشر و حمایت از حقوق فطری انسان ها در ایران زمین از سابقه‌ای دیرینه برخوردار است. براساس آموزه‌های اعتقادی ما، تکریم آدمیان و تأکید بر مقام و منزلت آنان یک ضرورت دینی است. از اینرو، حفظ کرامت و حقوق انسانها، بخشی از وظایف آیینی‌ ما به شمار می‌آید. جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یکی از مبتکران اعلامیة حقوق بشر اسلامی، بر این باور است که همه کشورها به عنوان اعضای پیکرة واحد جامعة بشری موظفند تا در زمینه رعایت و ارتقاء شأن و حقوق مسلّم انسانها در سطح جهان تلاش نمایند. در این میان، بزرگترین دشمنان انسانیت انسان و حقوق بشر، کشورهایی هستند که با سیاسی کردن و سوء استفاده از موضوع حقوق بشر، و با اِعمال استانداردهای دوگانه و تبعیض آمیز، از این موضوع به عنوان دستاویزی جهت پیشبرد اهداف و مقاصد سیاسی خود بهره‌برداری می کنند. خارج از این بستر ناسالم و توهین آمیز، دستگاه دیپلماسی آمادگی دارد به تعاملات دوجانبه و چندجانبه حقوق بشری در حوزه های مفهومی و کاربردی بر پایه شریعت متعالی اسلام ادامه دهد.

15 – تلاش برای دستیابی به یک راه حل عادلانه برای حفظ حقوق ملت در بهره برداری از فناوری های نوین:
 
توسعه و شکوفایی کشورها، متضمن بهره برداری صحیح از فناوری های نوین از جمله انرژی هسته ای است. جمهوری اسلامی ایران گام های بلندی در سایر حوزه های علوم از فبیل بیوتکنولوژی،‌ نانوتکنولوژی و هوا – فضا برداشته است. تحریم فناوری هسته ای، خرابکاری و سرقت نرم افزاری اطلاعات، ربودن و ترور دانشمندان هسته ای کشور، کمترین خللی در عزم ملت ایران ایجاد نکرده است. از اینرو، بار دیگر ضمن تأکید بر سیاست اصولی و پایدار جمهوری اسلامی ایران، ‌شورای امنیت را از تداوم رویکرد تبعیض آمیز، غیرمنصفانه و غیرعادلانه بر حذر داشته، طرف های مقابل را به گفتگوهای سازنده بر پایه احترام به حقوق ملت ایران توصیه کرده و از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته می شود تا بر پایة منطق، اصل بیطرفی و حقوق بین الملل، بر وظایف حرفه ای خود متمرکز گردد. معتقدیم که مسیر گفتگو،‌ تعامل و تفاهم، منطقی ترین راه برای حل و فصل مسائل است.
 
جمهوری اسلامی ایران مکرراً ‌اعلام داشته که سلاح اتمی در دکترین دفاعی کشور جایی ندارد و پیشگام طرح ایده خاورمیانه عاری از تسلیحات هسته ای به امید دست یافتن به جهان عاری از سلاح اتمی است. جمهوری اسلامی ایران همواره مخالفت اصولی خود را با هر گونه استفادة غیرصلح‌ آمیز از فنّاوری هسته‌ای اعلام داشته و فتوای ماندگار مقام معظم رهبری (مدظله العالی) کمترین شائبه و تردیدی در این زمینه باقی نمی گذارد. لذا با تأکید مجدّد بر ضرورت خلع سلاح جهانی، آمادگی داریم تا در چارچوب قواعد غیرتبعیض آمیز و بر پایة موازین و استانداردهای حقوقی - بین المللی، به تلاشهای خود برای دستیابی به یک فرمول یا راه حل عادلانه ادامه دهیم و در این راستا از برگزاری مذاکرات سازنده میان طرف های درگیر در موضوع، با عنایت به ضرورت توجّه به ابتکارهای جدید و راه حل برد – برد برای حل و فصل نهایی موضوع استقبال می‌کنیم.
 
16 - جذب حداکثری و خدمت رسانی به ایرانیان مقیم خارج از کشور:
 
 ایران اسلامی در طول تاریخ به ایمان، ‌انگیزه، ‌اراده و توانایی های زنان و مردان و جوانانش بالیده است. فرد ایرانی در هر نقطه عالم، نماینده فرهنگ فاخر و ملت سربلند خود بوده و در مقابل قوانین و مقررات کشور میزبان، قانونمند و مسئول بوده است. حضور میلیون ها ایرانی مقیم خارج از کشور که به ایرانی بودن و ایرانی ماندن خود عشق می ورزند، عمق استراتژیک قابل اتکایی در اختیار نظام اسلامی قرار داده است که دستگاه دیپلماسی به آن توجه خاص معطوف خواهد داشت. جامعه ایرانیان خارج از کشور به مثابه فرستادگان و سرمایه مادی، ‌علمی و فرهنگی کشور می باشند و دستگاه دیپلماسی با تحکیم مبانی فرهنگی و تمدنی ایران اسلامی، برای جذب حداکثری و خدمت رسانی همه جانبه به آنان متعهد می باشد.
 
توسعه و تعالی همه جانبه ایرانیان، دفاع مقتدرانه از حقوق و مطالبات آنان، استفاده از توانمندی های مادی و معنوی فراوان ایرانیان و دانشجویان خارج از کشور برای توسعه ظرفیت های اقتصاد ملی در دستورکار دستگاه دیپلماسی کشور قرار دارد. متحول نمودن و روان سازی خدمت رسانی به ایرانیان مقیم خارج از کشور از طریق بکارگیری خدمات الکترونیک و فناوری های نوین و بسط معاهدات مرتبط با معاضدت حقوقی و کنسولی با سایر کشورها، بخشی از راهکارهای مورد نظر است. این تحول آفرینی و روانسازی امور به گونه ای هدایت خواهد شد که جامعه ایرانیان مقیم خارج، ‌سفارت خانه ها و سرکنسولگری های کشورمان و کارکنان آنها را ‌مأمن و پشتیبان صدیق خود بدانند.
 
17 – تقویت دیپلماسی پارلمانی:

 با عنایت به شتاب روز‌افزون تحوّلات در عرصة بین‌المللی و تغییرات بنیادین در مفاهیم و سازوکارهای حیات اجتماعی بشر، باز تعریف و بازسازی رویکردها و ابزار تحقّق اهداف نظام با تأکید بر حفظ مبانی و اصول، واقعیتی انکار ناپذیر است. در این راستا علاوه بر استفاده از ساز و کارهای شناخته شده و رسمی، برآنیم تا برای پیشبرد اهداف متعالی نظام، تقویت کاربست دیپلماسی پارلمانی و بهره‌مندی از امکانات و زمینه‌‌های جدید مانند سازمان های مردم نهاد و دیپلماسی عمومی و سایبری را مورد توجه ویژه قرار دهیم. در این چارچوب و نظر به اهمیت نقش دیپلماسی پارلمانی، تقویت نقش محوری و مؤثر جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه بین المجالس، مجالس کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی و مجمع مجالس آسیایی همواره در دستورکار وزارت امور خارجه خواهد بود.
 
هدفگذاری های اجرایی برای وزارت امورخارجه:
 
اینجانب در نظر دارم در راستای یک دیپلماسی موفق و تاثیرگذار برنامه های ذیل را اجرایی نمایم:
- تنظیم و بازنویسی راهبرد روابط با کشورها و مناطق جغرافیایی؛
- فعال سازی و ‌تکمیل ظرفیت نمایندگی های سیاسی و کنسولی کشورمان؛
- تجدید ساختار سازمانی و تأمین نیروی شایسته و متعهد برای وزارت امور خارجه؛
- توجه بیش از پیش به نقش آفرینی بانوان در تحولات بین المللی و بهره برداری از ظرفیت های آنان در پیشبرد اهداف دستگاه دیپلماسی کشور؛
- فعالتر نمودن شورای راهبردی سیاست خارجی و مرکز نظارت و هماهنگی روابط خارجی دستگاهها؛
- تقویت توجه و تعامل با ایرانیان مقیم خارج از کشور و روان سازی خدمات  کنسولی؛
- تضمین امنیت ملی،‌ منطقه ای و بین المللی؛
- تقویت همگرایی منطقه ای در حوزه های مختلف؛
- فعال سازی دیپلماسی پارلمانی، اقتصادی، ‌عمومی و سایبری؛
- صیانت از حقوق کشورمان در خلیج فارس و دریای خزر؛
- مقابله با اسلام ستیزی و ایران هراسی؛
- پیشبرد مجدانه رویکرد تنظیم هوشمند مناسبات با کشورهای عضو اتحادیه اروپایی؛
- پیشبرد سیاست های ج.ا.ایران در موضوعات حفظ کرامت انسانی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، ‌مبارزه با قاچاق انسان،‌ حفاظت از میراث معنوی بشریت و نظارت بر موارد نقض حقوق بشر در جهان؛
- مشارکت فعال در مجامع بین المللی بوی‍ژه مجامع متشکل از کشور های اسلامی، ‌غیر متعهد و در حال توسعه ؛
- تقویت روابط دوجانبه با کشورهای در حال توسعه (جنوب) ؛
- تلاش در جهت تحقق خاورمیانه و جهان عاری از سلاح اتمی؛
 
وزارت امور خارجه به عنوان یگانه دستگاه متولی روابط خارجی مکلف به اجرای هدفمند و منظم برنامه های فوق می باشد. لذا شایسته است که تمام دستگاه های کشور نسبت به انجام هرگونه فعالیت مرتبط با روابط خارجی از طریق وزارت امور خارجه و با رعایت ملاحظات روابط دیپلماتیک متعهد باشند.
 
سخنان خود را با فرازی از فرمایشات مقام همام ولایت به پایان می برم که فرمودند: «منحنی جبهه مقابل رو به نزول و منحنی نظام اسلامی ما رو به صعود است.» نظام جمهوری اسلامی ایران یک تجربه موفق دولتمداری است و در هر عرصه ای که وارد شده، ‌با اقبال و توفیق مواجه گردیده است. اساس توفیقات مداوم نظام ما در تسلیم در مقابل فرمان خداوند برای ترویج و پاسداری از اصل توحید و کلمه حق و اطمینان به صدق وعده الهی مبنی بر حکومت صالحان است. این پیام جهانشمول و گفتمان عدالت محور که در نفی ظلم و استقرار عدالت اشتراک نظر دارد، شجرة طیبه ای است که در اکناف عالم شیفتگانی پایدار یافته است.
بحمدالله ایران اسلامی در اوج عزت و افتخار است و جمهوری اسلامی ایران در همه عرصه های حیات بشر، چشم اندازی بسیار  امیدوار کننده و روشن دارد.

در خاتمه در صورت صلاحدید نمایندگان محترم ملت، آماده ام تا تجارب خود را در عرصه سیاسی، دیپلماتیک و حرفه ای در خدمت پیشبرد اهداف سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران در این دوران که شاهد بیداری ملت های هوشیار منطقه با الهام از آموزه های دینی و بیداری اسلامی برای رهایی از یوغ سلطة‌ استکبار جهانی و کسب استقلال حقیقی هستند، بکار گیرم. بی‌گمان، بدون حمایت و مساعدت نمایندگان محترم در خانة ملّت، تحقّق کامل اهداف نظام در عرصة سیاست خارجی امکان‌پذیر نخواهد بود و بدیهی است درصورت اخذ رأی اعتماد مجلس، اینجانب از همکاری، همفکری، هم اندیشی و مساعدت شما عزیزان در تحمل بار مسئولیتی که بر عهده خواهم گرفت، بی نیاز نخواهم بود.

ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید                       هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیرا»

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته