مشاور رئيس جمهور و دبير كل خانه كشاورز گفت: متاسفانه رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست به علت اطلاعات بسيار ناقص به جهت گيري در مقابل مهندسي ژنتيك پرداخت. البته انتظار بيشتري هم نمي رفت. تاسف مي خورم از اين كه سازمان حفاظت محيط زيست بدون بررسي برخورد مي كند. من مي دانم آنجا چه مي گذرد. در دولت آقاي خاتمي بنا بر اين شده است كه سازمان ها و وزارت خانه ها براي هم مشكل ايجاد نكنند و فكر مي كنم سكوت وزارت كشاورزي نيز به همين علت است.

به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر"، دكتر عيسي كلانتري افزود: يك عده در كشور در زمينه مسائل علمي محافظه كاري مي كنند و مي ترسيم علم در مملكت شهيد شود و اين نشست خبري را تدارك ديده ايم تا از محقق و تحقيق حمايت كنيم.

وي تصريح كرد: متاسفانه خانم ابتكار رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست به علت اطلاعات بسيار ناقص به جهت گيري در مقابل مهندسي ژنتيك پرداخت. البته انتظار بيشتري هم نمي رفت.

مشاوررئيس جمهور تصريح كرد: در سال ها پيش اروپايي ها و آمريكايي ها در رقابت بر سر مسائل ژنتيكي بودند كه اروپا در اين زمينه به دليل عدم سرمايه گذاري عقب ماند و زماني كه نتايج مهندسي ژنتيك آمريكا در بخش كشاورزي به كار گرفته شد (اواسط 1980)، اروپايي ها نيز با حمايت همه جانبه كشورهايشان به رقابت با آمريكا پرداختند. در حالي كه محصولات ژنتيكي آمريكا به اروپا وارد مي شد NGO هاي  اروپايي با واردات اين محصولات مخالفت كردند. دليل اين مخالفت ها اقتصادي و سياسي بود. البته هنوز هم آمريكا بيشترين سطح كشت گياهان ژنتيكي را دارد و پس از آمريكا كشور چين در رده دوم قرار دارد.

 وزير سابق كشاورزي افزود: پذيرش محصولات جديد ژنتيكي در كشورهاي خارجي استانداردهاي خاصي دارد. در اين كشورها محصولات را بر اساس پيشرفت هايي كه در اين زمينه صورت گرفته پذيرش مي كنند. اما در كشور ما اين استانداردها اصلا جايگاهي ندارد كه بتوانيم اظهارنظر كنيم و نظر بدهيم محصول قابل ارائه است يا خير؟

وي افزود: متاسفانه در ايران به دليل رقابت منفي كه بين موسسات تحقيقاتي وجود دارد. سازماني كه سالها با بودجه هاي كلان دولت به جايي نرسيده است وقتي با موفقيت يك موسسه با حداقل امكانات مالي روبرو مي شود به تخريب آن مي پردازد. موسسه بيوتكنولوژي كه موفق به توليد برنج تراريخته شده است از معدود موسساتي است كه بيست دكتراي تخصصي در آن مشغول به تحقيق هستند. اين موسسه با هدف ممانعت از فاصله علمي با ديگر كشورهاي پيشرفته به فعاليت پرداخته است و چنين موسسه اي با چنين رويكردي با تعهد محققانش و با كمترين هزينه هاي موفق به برداشت اولين برنج تراريخته شده است. برنجي كه در توليد آن سمي به كار نمي رود.

در كشور كوبا رئيس موسسه بيوتكنولوژي خود فيدل كاسترو است و اين موسسه با حمايت سران پا به پاي كشوري مثل آمريكا پيش مي رود و براي محققانش امكانات مالي تبعيض آميزي نسبت به ديگر ارگان ها فراهم كرده است. اينها همه از اهميت اين علم در دنيا حكايت دارد

وي تصريح كرد: بيوتكنولوژي علمي است كه به سرمايه گذاري هاي آنچناني  نيازمند نيست. اما بايد به آن توجه شود. در كشور كوبا رئيس موسسه بيوتكنولوژي خود فيدل كاسترو است و اين موسسه با حمايت سران خود،  پا به پاي كشوري مثل آمريكا پيش مي رود و براي محققانش امكانات مالي تبعيض آميزي نسبت به ديگر سازمانها فراهم كرده است. اينها همه از اهميت اين علم در دنيا حكايت دارد. حال در ايران نه تنها از اين موسسه تحقيقاتي حمايت نمي شود بلكه با دستاوردهاي آن بدون مدرك علمي برخورد مي شود. چطور مي شود با تحقيقات بيوتكنولوژي و دستاوردهاي آن مبارزه كرد. سوالي است كه سازمان حفاظت محيط زيست بايد پاسخگو باشد.



دكتر كلانتري تصريح كرد: در كشورهايي كه روي بيوتكنولوژي سرمايه گذاري شده است از دستاوردهاي آن براي توليد نهايت استفاده برده مي شود. با آن كه كشاورزان ما جزء فقيرترين قشر مملكت هستند و قيمت تمام شده محصولات كشاورزي در ايران فوق العاده بالا است و قابل قياس با ديگر كشورها نيست بايد يك راه حل ريشه اي پيدا كرد. راه حلي كه محيط زيست هم در آن مد نظر باشد. توليد برنج تراريخته با استفاده از Bt كه جلوي حمله آفات مختلف به برنج را مي گيرد مي تواند يكي از راه هاي كمك به كشاورزان و كاهش قيمت محصولات كشاورزي باشد.

سازمان حفاظت محيط زيست اعلام كرده است Bt ماده اي خطرناك است. در حالي كه آژانس محيط زيست آمريكا بعد از صدها تحقيق به اين نتيجه رسيده است كه Bt خود يك ماده غذايي است. Bt يك نوع پروتئين است كه اگر وارد بدن شود در اولين قسمت دستگاه گوارش تجزيه مي شود (پروتئين CRY 1F در اولين محدوده دستگاه گوارش تجزيه مي شود) و مورد استفاده قرار مي گيرد. بنابراين براي انسان هيچ خطري ندارد

مشاور ريئس جمهور افزود: سازمان حفاظت محيط زيست اعلام كرده است  Bt ماده اي خطرناك است. در حالي كه آژانس محيط زيست آمريكا بعد از صدها تحقيق به اين نتيجه رسيده است كه Bt خود يك ماده غذايي است. Bt يك نوع پروتئين است كه اگر وارد بدن شود در اولين قسمت دستگاه گوارش تجزيه شده (پروتئين CRY 1F در اولين محدوده دستگاه گوارش تجزيه مي شود) و مورد استفاده قرار مي گيرد. بنابراين ، براي انسان هيچ خطري ندارد. اين درحالي است كه Bt مورد استفاه در برنج تراريخته به هيچ وجه وارد دانه برنج نمي شود و در اندامهاي رويشي آن باقي مي ماند. سازمان حفاظت از محيط زيست بدون مطالعه همتاي خود در آمريكا  اين محصول را خطرناك اعلام كرده است. مطمئن باشيد اگر چنين محصولاتي حداقل خطر را براي سلامتي انسان داشتند سازمان جهاني محيط زيست و بهداشت جلوي اين محصول را مي گرفت. در كشورهاي اروپايي و آمريكا كلي تحقيق صورت گرفته است تا ثابت شده Bt مشكلي براي انسان ندارد آيا در ايران هم بايد همه اين تحقيقات از اول و با هزينه هاي هنگفت تكرار شود.

 وي تصريح كرد: ما حق نداريم تكنولوژي را از كشاورزانمان بگيريم. حال كه آمارها مي گويند قيمت تمام شده محصولات در كشور ما از كشورهاي ديگر بسيار بالاتر است و بايد اين رقم هماهنگ شود دولت بايد به نحوه اي برخورد كند تا كشاورزان از علم روز كشاورزي مطلع باشند.

مدير كل خانه كشاورز افزود: گفته شده است برنج تراريخته از گونه وحشي برنج در ايران حاصل شده است. در حالي كه گونه وحشي برنج اصلا در ايران وجود ندارد كه بخواهيم ژن آن را جهش دهيم و اين محصول را ايجاد كنيم.

گفته شده است برنج تراريخته از گونه وحشي برنج در ايران حاصل شده است، در حالي كه گونه وحشي برنج اصلا در ايران وجود ندارد كه بخواهيم ژن آن را جهش دهيم و اين محصول را ايجاد كنيم

وي تصريح كرد: بيشترين هزينه تحقيقات براي توليد اين برنج در كاهش آلودگي هاي زيست محيطي اين محصول مصرف شده است. حداقل برتري اين محصول نسبت به محصول مشابه غير دست ورزي شده اين است كه سم ديازينون در آن اصلا مصرف نمي شود. براي توليد برنج به صورت معمولي 30 كيلو ديازينون مصرف مي شد كه اين ديازينون پس از انحلال در آب وارد خاك مي شد. در اكثر شهرهاي شمالي هم مردم از آب چاه ها استفاده مي كنند كه با مصرف ديازينون سلامت خود را از دست مي داد. آيا اين ويژگي برنج تراريخته سبب مغاير اهداف زيست محيطي است. ضمن اين كه وجود ژن Bt در اين محصول مانع از ورود آفات به اين محصول و كاهش در توليد مي شود.

مشاور رئيس جمهور و مدير كل خانه كشاورز افزود: به محض مشاهده اولين آفت در مزرعه،  10 درصد از محصول كاهش مي يابد. بنابراين، اگر از ورود آفت به مزرعه جلوگيري شود 10 درصد افزايش محصول داريم. در ايران با وجود آفت ها 2 ميليون تن محصول داريم كه اگراين آفات نباشند 10 درصد به اين رقم اضافه مي شود يعني 200 هزار تن افزايش محصول كه اگر از نظر ريالي اين سود را محاسبه كنيم نزديك به 100 ميليارد تومان سود بيشتر براي كشاورزان باقي مي ماند. ضمن اين كه هزينه خريد سم و سم پاشي نيز وجود ندارد. در واقع هم محيط زيست رعايت شده است و هم موجبات افزايش سرمايه كشاورزان درنظر گرفته مي شود.

وزارت علوم كه سالها از دولت پول مي گيرد نتواسته است حداقل موفقيت را در مهندسي ژنتيك داشته باشد

وي تصريح كرد: وزارت علوم كه سالها از دولت پول مي گيرد نتواسته است حداقل موفقيت را در مهندسي ژنتيك داشته باشد. بنابراين آنها نيز جبهه گيري كرده اند. وزارت علوم در نامه اي كه امضاي رئيس سازمان حفاظت محيط زيست و وزير بهداشت درمان و آموزش پزشكي نيز در انتهاي آن به چشم مي خورد از دولت خواسته در مصوبه اي جلوي محصول تراريخته را بگيرد. اما خوشبختانه با آگاهي كه دكتر عارف معاون اول رئيس جمهوري نسبت به اين موضوع داشتند اين مصوبه ايجاد نشد (وزير بهداشت امضاي خود را پس گرفته است) .

مشاور رئيس جمهور گفت : دكتر صنعتي در وزارت علوم سال هاست پول هاي فراواني مي گيرند اما هيچ كاري و نتيجه اي نگرفته اند ، حال براي اين كه خود زير سوال نروند حرف هاي بي ربط مي زند. مثلا بعضي هاي گفته اند قره ياضي خواهرزاده كلانتري است و به همين جهت كلانتري از وي حمايت مي كند. كاش من همچون خواهرزاده اي داشتم ...

وي در پايان تصريح كرد: سازمان محيط زيست سياستش نبايد مخالف توسعه باشد و توسعه نيز نبايد محيط زيست را فدا كند. سازمان محيط زيست مي خواهد استاندارهاي سال 2004 سوئيس را در ايران اجرا كند. سوئيس بي سواد ندارد، 35 هزار دلار درآمد سرانه دارد. آيا طرح هاي آنجا با اين خصوصيت را مي توان در ايران پياده كرد؟ تاسف مي خورم از اين كه سازمان حفاظت محيط زيست بدون بررسي برخورد مي كند. من مي دانم آنجا چه مي گذرد. در دولت آقاي خاتمي بنا بر اين شده است كه سازمان ها و وزارتخانه ها براي هم مشكل ايجاد نكنند و فكر مي كنم سكوت وزارت كشاورزي نيز به همين علت است.