یدالله صادقی در گفتگو با مهر با تشریح جزئیات تنظیم بازار میوه شب عید گفت: وزارت بازرگانی با در نظر گرفتن تمهیدات مناسبی، اقدام به ذخیره سازی میوه شب عید کرده، بر این اساس برای تامین نیاز میوه شب عید 31 استان کشور، 60 هزار تن ذخیره سازی انجام شده است.
مدیرکل تهیه و توزیع کالای وزارت بازرگانی افزود: برنامه ریزی وزارت بازرگانی این است که برای تامین سیب مورد نیاز بازار شب عید، قسمت عمده ای از نیاز بازار از تولیدات داخلی تامین شود، البته اگر بخشی از نیاز بازار از طریق تجار بخش خصوصی از طریق واردات تامین می شود، روال و مبادلات معمول بازار است و براساس قیمت تمام شده که شامل قیمت خرید و سود متعارف است ولی برنامه تنظیم بازار شب عید که از سوی وزارت بازرگانی تدارک دیده شده است، متکی بر تولید داخلی است.
ذخیره سازی با تاکید بر تولیدات داخلی
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر کاهش تعرفه واردات سیب و پرتقال از نیمه دوم دیماه جاری از سوی کمیسیون ماده یک تصریح کرد: زمینه تسهیل واردات میوه شب عید از سوی کمیسیون ماده یک فراهم شده و از پانزدهم دیماه جاری تعرفه کالا پایین آمده است.
صادقی اظهار داشت: وزارت بازرگانی هیچ تفاهم نامه ای برای توزیع و ذخیره سازی میوه شب عید تفاهمنامه ای برای توزیع و ذخیره سازی میوه از محل واردات امضا نکرده است و تاکید خود در ذخیره سازی میوه شب عید را بر تولیدات داخلی قرار داده است.
وی اظهار داشت: به دلیل کافی بودن تولیدات داخلی ،به نظر می رسد که نیازی هم به امضای این تفاهم نامه ها نباشد؛ چراکه نیاز از محل تولید داخلی تامین می شود، البته امیدواریم که تولیدکنندگان میوه داخلی نیز نهایت همکاری را با وزارت بازرگانی در این زمینه داشته باشیم.
صادقی گفت: تولید داخلی سیب 20 تا 25 هزار تن است که بخشی از نیاز شب عید از محل تولید داخلی تامین شده و بخشی دیگر نیز در حال مذاکره برای تامین است.
تعیین قیمت 4 نوع سیب
مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی با اشاره به در نظر گرفتن قیمتهای خرید مختلف برای چهار نوع سیب در شب عید گفت: هم اکنون وزرات بازرگانی چهار نوع سیب را از استانهای مختلف خرید کرده است که برای هر یک نیز قیمت خرید متفاوتی در نظر گرفته شده است، به نحوی که قیمت خرید هر کیلوگرم سیب آذربایجان غربی 950 تومان، هر کیلوگرم سیب مراغه 1100 تومان، قیمت هر کیلوگرم سیب دماوند 1150 تومان و قیمت هر کیلوگرم سیب سمیرم اصفهان نیز 920 تومان است.
وی اظهار داشت: قیمتهای اعلام شده قیمت تحویل به وزارت بازرگانی درب سردخانه است و طبیعتا هزینه حمل و نقل و سود خرده فروشی به آن اضافه شده و قیمت مصرف کننده نهایی استخراج می شود.
قیمت پرتقال شب عید فعلا معلوم نیست
صادقی همچنین در خصوص قیمت پرتقال نیز گفت: هنوز قیمت مصرف کننده برای پرتقال تنظیم بازاری شب عید مشخص نشده است و این قیمت در اسفندماه همزمان با اعلام جزئیات برنامه تنظیم بازار شب عید تعیین می شود.
وی ادامه داد: پیش بینی نمی شود که قیمت میوه های تنظیم بازاری از ارقام مذکور در سیب خیلی بالاتر باشد، چراکه ممکن است وزارت بازرگانی بخواهد میوه شب عید را با قیمتی پایین تر از قیمت خرید خود در اختیار مردم عرضه کند و یارانه پرداخت کند، البته ممکن است که قیمتها نیز به قیمت تمام شده عرضه شود و نرخ سودی برای آن در نظر گرفته نشود.
دو ابزار برای تنظیم بازار شب عید
صادقی خاطرنشان کرد: وزارت بازرگانی با دو ابزار تلاش دارد تا در بازار شب عید تاثیرگذار باشد تا میوه های شب عید با قیمت عادلانه به دست مردم برسد. این وزارتخانه تلاش دارد تا با استفاده از این ابزارها محصول را به دست مصرف کننده برساند و کشاورز نیز منفعت ببرد. ولی اگر قرار بر این باشد که برخی واسطه ها قیمت ها را با قیمت های بالاتر از عرف به دست مصرف کننده برسانند، بازار از محل واردات تعدیل قیمت خواهد شد.
وی گفت: اولین ابزار وضع عوارض صادراتی است که در هفته های گذشته عوارض صادراتی برای سیب و پرتقال وضع شد و دومین ابزار نیز صفر کردن تعرفه ها است که از نیمه دی ماه نیز این تعرفه ها صفر شده است. ولی واقعیت این است که وزارت بازرگانی دوست ندارد به منافع تولیدکننده ضرر برساند، البته شرایط به گونه باشد که مردم میوه را شب عید گران نخرند.
ذخیره سازی نارنگی و موز
صادقی همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد ذخیره سازی نارنگی و موز برای ایام پایانی سال نیز گفت: وزارت بازرگانی هر سال هم برنامه ای برای ذخیره سازی موز و نارنگی نداشته است ولی امسال مذاکره با مباشران در حال انجام است تا این کالاها را با قیمت عادلانه و کنترل شده به دست مصرف کنندگان برساند و قیمت تمام شده و سود معقول را هم در نظر گیرند. این برنامه جانبی ما است و برنامه اصلی متمرکز بر تولید داخلی سیب و پرتقال است.
ایران جز 7 کشور اصلی دنیا در تولید میوه
وی اظهار داشت: نمی توان منکر تولید داخل شد، چراکه ایران جزء هفت کشور اصلی دنیا در تولید میوه است ولی در برخی از مقاطع سال نیاز به واردات وجود دارد، چراکه مقدار تولید داخلی قابل عرضه با نیاز بازار همخوانی ندارد. البته در شب عید نیز تقاضا برای میوه درجه یک نسبت به سایر ماهها بیشتر است طبیعتا در این مقاطع برای اینکه فاصله عرضه و تقاضا پر شود، لازم است بتوان برنامه منسجمی برای کالارسانی به بازار طراحی کرد.
مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی گفت: به گواه وزارت جهاد کشاورزی، میوه به اندازه کافی در کشور تولید شده است و تکیه وزارت بازرگانی در تامین میوه شب عید، تولید داخلی است.