تيرباران طيب حاج رضايي وبرادرش :
درچنين روزي درسال 1342 طيب حاج رضايي وبرادرش ازسوي عمال رژيم پهلوي تيرباران شدند . طيب حاج رضايي ازجمله انقلابيوني بود كه در ميان عامه مردم حضوري فعال داشت و از جمله عاشقان مخلص ابا عبد الله الحسين (ع) به شمار مي رفت . به گفته بسياري از مردم تهران در ايام عاشوراي حسيني ، گروه عزاداران طيب زبانزد مردم تهران قديم بود. به همين دليل بسياري از كسبه و مغازه داران نسبت به وي و فعاليت هايش آگاهي كامل داشته و براي او احترام فوق العاده اي قايل بودند و همين امر در پيشبرد فعاليت هاي وي عليه رژيم پهلوي تبعات خاصي به دنبال داشت . قبل از قيام 15 خرداد 1342 به رهبري امام خميني ره نيز طيب حاج رضايي به عنوان نمايده قشر كسبه حضور فعالي را عليه رژيم پهلوي در تاريخ ايران به ثبت رسانيد و مبارزات بسياري را دراين زمينه رقم زد .
طيب ميرطاهري ملقب به حاج رضايي در خانواده اي اصالتا قزويني ، در سال 1290 در تهران به دنيا آمد. وي از حدود سال 1339 ه ش و همزمان با به دنيا آمدن رضا پهلوي پسر شاه مبارزه خود را با رژيم پهلوي آغاز كرد . او از سال 1342 و همزمان با قيام تاريخي حضرت امام خميني ره به تبليغ راه و روش آن حضرت پرداخت و به هنگام برپايي مراسم عزاي امام حسين ع و ايجاد تكايا ، ضمن نصب تصاوير حضرت امام خميني ره ، نقش بسزايي در آشنايي عامه مردم با روش ومنش آن حضرت ايفا كرد .
رژيم پهلوي كه اورا فردي سابقه داردرمبارزه با تشكيلات خود مي شناخت ، پس ازفعاليت هاي وي درميان عامه مردم درجهت شناساندن نهضت امام خميني ره ، وي را به اتهام اقدام عليه امنيت كشور و برهم زدن نظم عمومي دستگيركرد. پس ازبازداشت و شكنجه هاي فراوان طيب درزندانهاي رژيم پهلوي ، رژيم نتوانست وجود او وبرادرش را تحمل كند و سرانجام او را درچنين روزي آماج تيرهاي خشم خود قرار داد . به گفته شاهدان عيني ، قبل از تشييع پيكر او در محله مسگرآباد تهران ، خيابان و ميدان خراسان تهران تا محله مسگر آباد سرشار ازجمعيت شده بود . سرانجام پس از ساعتها ، پيكر او را با آمبولانس به حرم حضرت عبدالعظيم حسني ع حركت دادند و جمعيت تشييع كننده پياده به دنيال پيكر او به راه افتاد . رژيم پهلوي حتي بعد از دفن وي به خانواده او اجازه برگزاري هيچ گونه مراسم بزرگداشتي را نداد . شهيد طيب حاج رضايي از آن دست انسانهايي بود كه با تمسك به اهل بيت و بخصوص حضرت اباعبدالله الحسين ( ع ) به اين افتخار نائل آمد كه در راه دفاع از دين و ولايت ، شكنجه هاي وحشيانه ساواك را به جان بخرد و سرانجام بر سر اين اعتقاد به درجه رفيع شهادت نايل آمد .
محاكمه 53 نفر :
محاكمه معروف به 53 تن كه تمايلات كمونيستي داشتند درچنين روزي درسال 1317 ه ش درتهران آغازشد. اين عده متهم به توطئه براي تغييررژيم سياسي ايران شده بودند . نخستين فعاليت هاي گروههاي چپ در ايران به اوايل دوره مشروطه و فعاليت چهره هايي چون حيدرخان عمواوغلي ، احسان الله خان ، خالوقربان ، سلطان زاده ، عبدالصمد كامبخش و سليمان ميرزا اسكندري باز مي گردد. دوره دوم فعاليت كمونيستي نيز مربوط به گروه موسوم به 53 نفر است كه چهره هايي چون تقي آراني، پيشه وري، انورخامه اي ، خليل ملكي، احسان طبري و بزرگ علوي در آن حضور دارند . پس از سرنگوني رضا خان در شهريور 1320، حزب توده به وجود آمد. وابستگي شديد به شوروي و اختلافات و تضادهاي تئوريك و ايدئولوژيك بين دو قطب كمونيستي آن دوران شوروي و چين باعث شد كه گروههاي چپ ديگري در سالهاي دهه سي و چهل از اين جريان منشعب شوند كه مي توان به سازمان چريكهاي فدايي خلق و گروه رنجبران ، سازمان جوانان حزب توده ، سازمان انقلابي حزب توده ، گروه طوفان ، گروه فلسطين و ستاره سرخ اشاره كرد. رهبران حزب توده ايران در قالبهاي فكري ماركسيستي اسير بودند و به همين خاطر توان شناخت صحيحي از كشور و مردم خود و بدنبال آن مبارزه موفق را نداشتند. ماركسيستها در ايران يك سازمان وابسته به ايدئولوژي اروپايي و بيگانه از واقعيت جامعه ايران با تمام عواقب و نتايج ناشي از اين بيگانگي بودند. پس از شكست حزب توده در عرصه سياسي ، سرخوردگان حزبي وارد عرصه فرهنگي شدند و با ترويج افكار ماترياليستي خود به مبارزه با باورهاي مذهبي پرداختند .
لغو خلافت عثماني در تركيه توسط آتاتورك :
پس از اين كه امپراطوري عثماني تجزيه شد و به جمهوري تبديل گشت ، درچنين روزي آتاتورك رسما نظام سلطنتي را دراين كشور ملغي و حكومت جمهوري را اعلام كرد .
روز ملي الجزاير :
در چنين روزي در سال 1954 سالروز انقلاب الجزاير به عنوان روز ملي اين كشور شناخته مي شود . احمد بن بلا را بايد بنيانگذار استقلال الجزاير به شمار آورد . او به ياري جمال عبد الناصر شوراي انقلابي وحدت عمل الجزاير را بنيان نهاد سپس جبهه آزادي بخش الجزاير را تاسيس كرد . پس از به ثمر رسيدن انقلاب الجزاير به نخست وزيري رسيد و در سال 1963 ميلادي به رياست شوراي انقلاب آن كشور دست يافت . بن بلا سپس براثر كودتاي حواري بومدين از رياست جمهوري بركنار شد.
الجزاير كشوري است در شمال آفريقا در سواحل در ياي مديترانه. عموم مردم اين كشور از نژاد سفيد اند و به زبان عربي و فرانسه صحبت مي كنند و غالب آنان نيز پيرو دين اسلام مي باشند . الجزاير مدت يك قرن تحت سلطه فرانسه بود و پس از مبارزه مداوم موفق به استقلال گرديد . در 18 اكتبر سال 1962نيز به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . پايتخت آن الجزيره نام دارد .
پيوستن پاناما به كلمبيا :
در چنين روزي در سال1821ميلادي پاناما پس ازاستقلال از اسپانيا به كلمبيا پيوست. پاناما دراوائل قرن شانزدهم ميلادي به تصرف اسپانيايي ها در آمد . اين كشوردرسال1903ميلادي موفق به كسب استقلال شد. جمهوري پاناما با مساحت 77082 كيلومتر مربع در نيمكره شمالي - غربي و در جنوب قاره آمريكاي مركزي قرار دارد . بيشتر مردم اين كشور از نژاد دو رگه سرخ و سفيد و بقيه سفيد پوست و سرخ پوستند . اكثريت مردم اين كشور كاتوليك و اقليت آنان پروتستان اند و زبان رسمي آنان اسپانيولي است . روز ملي پاناما سوم نوامبر است . اين كشور در سال 1945 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
روز ملي آنتيگوا و باربودا و روز استقلال از انگلستان :
اين كشور بخشي از جزيره ليوارد واقع در درياي كاراييب است كه 17 در جه و 5 دقيقه عرض شمالي و 61 در جه و 45 دقيقه طول غربي گرينويچ را قطع مي كند . آنتيگوا قبلا تحت الحمايه انگلستان بود و در چنين روزي در سال 1981 ميلادي با افزوده شدن جزيره بار بودا مستقل شد و در رديف كشور هاي مشترك المنافع در آمد . مساحت آن تقريبا 445 كيلومتر مربع است .
برچيده شدن مرز بين 12 كشور اروپايي بر اساس پيمان ماستريخت :
پيمان ماستريخت يكي از مهمترين قرار دادهاي سياسي و اقتصادي جهان در دهه هاي اخير به شمار مي رود كه اگر موانع موجود در راه اجراي آن برطرف گردد چهره سياسي اروپا و جهان را تغيير خواهد داد . قرار داد ماستريخت كه در دسامبر سال 1991 از طرف سران 12 كشور عضو جامعه اقتصادي اروپا درشهر ماستريخت هلند به امضا رسيد ، وحدت سياسي و اقتصادي كشور هاي عضو اين جامعه را تا پايان قرن بيستم تحقق مي بخشيد . به موجب اين قرار داد كشور هاي عضو جامعه اقتصادي اروپا و كشور هاي ديگري كه ممكن است بعدا به عضويت اين جامع پذيرفته شوند تا پايان قرن بيستم داراي پول واحد ( يورو) شدند . بر اساس اين قرار داد اتباع اين كشور ها شهروند اروپا به شمار مي آيند و نه فقط آزادانه در تمام كشور هاي عضو رفت و آمد مي كنند بلكه در هريك از كشور هاي عضو حق راي و كسب و كار خواهند داشت . پارلمان اروپا براساس اين قرار داد ، قدرت اجرايي پيدا كرد و سياست هاي دفاعي و خارجي را كشور هاي عضو تعيين خواهند كرد . قرار داد ماستريخت قبل از اينكه به مرحله اجرا برسد به تصويب پارلمانهاي كشورهاي امضا كننده قرار داد رسيد و يا در يك همه پرسي مورد تاييد اكثريت مردم برخي كشور ها قرار گرفت . در چنين روزي سرانجام در سال 1993 ميلادي مرزهاي بين 12 كشور اروپايي بر داشته شد .
درحال حاضركشورهاي آلمان و فرانسه ازموافقان سرسخت تصويب قانون اساسي واحد اروپايي هستند اين درحالي است كه خوزه ماريا ازنار نخست وزير اسپانيا به شدت با اين امر مخالف است به همين دليل گرهارد شرودر صدر اعظم آلمان و ژاك شيراك رئيس جمهورفرانسه اعلام كرده اند هر كشوري كه مانع از تصويب قانون اساسي واحد اروپايي گردد از تسهيلات صندوق اروپايي برخوردار نخواهد شد . همچنين بيش از يك سال و نيم است كه مجمع تنظيم قانون اساسي اروپا تشكيل شده است . مجمع تنظيم پيش نويس قانون اساسي اروپا از 150 نفر عضو فعال از بلند پايه ترين سياستمداران و روشنفكران اروپايي كه با محتواي اين پيش نويس موافق اند و تصويب نهايي آن را گامي ارزنده در راه وحدت اروپا مي دانند ، تشكيل شده است .اين درحالي است كه بخشي از سياستمداران و اعضاء نوپاي اتحاديه اروپا با اين پيش نويس مخالفند . مدتي پيش مخالفان اين پيش نويس نظرات خود را در بيانيه اي اعلام كردند .در اين بيانيه كه آن را لهستان ، چك و انگليس امضا كردند ، آمده است : بايد از ظهور يك ابر قدرت با تكيه بر قانون اساسي اروپا جلوگيري كرد .
آغاز فعاليت لوتر :
در چنين روزي در سال 1699 ميلادي مارتين لوتر فرقه خود را باعنوان پروتستان بنا نهاد . لوتر يك كشيش آلماني و يك متاله و فيلسوف بود كه در برابر كليساي كاتوليك قرار گرفت و انديشه خود را مبني بر پروتستانيزم و رفرم كاتوليسم ، بنانهاد . او يكي از مظاهر تمدن جديد غرب و رنسانس به شمار مي رود . وي با نوشته هاي خود يكي از سه شعبه دين مسيحيت را تاسيس كرد .
تغيير عنوان پطر كبير :
درچنين روزي در سال 1721 ميلايد پطر كبير فرمانرواي روسيه نام خود را به امپراطور تغيير داد .
پطر كبير براي اين كه به سلطنت نرسد ، از سوي خواهرش به يكي از دهات اطراف مسكو تبعيد شد . وي در سال 1689 ميلادي به همراه يارانش به مسكو حمله كرد و آنجارا به تصرف خود در آورد و خواهرش سوفيرا را كه به جاي او بر اريكه سلطنت تكيه زده بود به زندان افكند . وي در طول عمر خود با چند كشور وارد جنگ شد و سرانجام پس از 36 سال سلطنت در سال 1725 ميلادي در گذشت .
تاجگذاري هايل سلاسي :
در چنين روزي در سال 1903 ميلادي هايل سلاسي امپراطور اتيوپي تاجگذاري كرد .
ترور رييس جمهور ويتنام :
در چنين روزي در سال 1963 رييس جمهور ويتنام نگو دين د يم در يك كودتا ، در سن 54 سالگي ترور شد .
در سال 1963 ارتش ويتنام عليه دولت اين كشور كودتا كرد كه در اين كودتا رييس جمهور كشته شد . پس از آن ، حكومت به دست يك شوراي نظامي افتاد اما آمريكا اين رژيم كودتايي را مورد شناسايي قرار داد . نگودين ديم يك كاتوليك بود اما كاتوليك ها در ويتنام جنوبي اندك اند . وي باحمايت ژنرال آيزنهاور رئيس جمهور آمريكا در ويتنام نظام جمهوري وابسته برپا كرد .
تولد استفان كرين :
در چنين روزي در سال 1871 ميلادي استفان كرين شاعر بزرگ آمريكايي به دنيا آمد . "نشان سرخ رشادت "عنوان مهمترين اثر اوست . وي در دوران كوتاه عمر خود دست به كارهاي مختلفي زد . او مدتي نيز به روزنامه نويسي پرداخت اما در اين مسير نيز موفق نشد . وي سرانجام به شعر روي آورد و بر خي از مجموعه هايش كه بر خاسته از آلام روحي اويند مذاق منتقدان ادبي را خوش آمد . كرين سرانجام در سن 29 سالگي دار فاني را وداع گفت . مادر ژرژ، مهمانخانه آبي، زخم ها در باران،هيولا، مگي، دختر ولگرد ، سواران سياه و هنگ كوچك از ديگر آثار اويند .
تولد كارلوس ساودرا لاماس :
در چنين روزي در سال 1878 ميلادي كارلوس ساودرا لاماس حقوقدان آرژانتيني به دنيا آمد . وي در سال 1936 ميلادي جايزه صلح نوبل را آن خود كرد .
تولد بنونوتو سليني :
در چنين روزي در سال 1500 ميلادي سليني مجسمه ساز زرگر و نويسنده ايتاليايي متولد شد . پسر زاوش دانا عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .
تولد جرج فيليپ هارسد ورفر :
در چنين روزي در سال 1607 ميلادي هارسد ورفر ، شاعر برجسته آلماني به دنيا آمد ." معلم ادبيات "عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد شولم آش :
در چنين روزي در سال 1880 ميلاي شولم آش نويسنده لهستاني ديده به جهان گشود . وي نمايشنامه نويس نيز بود . "سه شهر "عنوان مهترين اثر اوست .
تولد هرمان بروچ :
درچنين روزي درسال 1886 ميلادي هرمان بروچ نويسنده اطريشي متولد شد . خواب بيدارها عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .
تولد ادموند بلوندن :
درچنين روزي در سال 1896 ميلادي ادموند بلوندن شاعر انگليس و منتقد ادبي به دنيا آمد ." ته رنگ جنگ " عنوان مهترين اثر ادبي اوست .
تولد نوردال گريگ :
گريگ شاعرنروژي درچنين روزي درسال 1902 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد . وي علاوه بر اين نمايشنامه و رمان نيز دركارنامه ادبي خود ثبت كرده است . هزيمت عنوان مهترين اثر ادبي اوست .
تولد فيليپ جان نوئل بكر :
درچنين روزي در سال 1889 ميلادي رجل سياسي و طرفدار خلع سلاح جهاني به دنيا آمد . وي در سال 1956 نوبل صلح را از آن خود كرد .
درگذشت كينگ ويدور :
درچنين روزي درسال 1982 ميلادي كينگ ويدوركارگردان آمريكايي براثريك بيماري مزمن قلب و درسن 88 سالگي دار فاني را وداع گفت .