خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : سرانجام حسنی مبارک در شامگاه جمعه 11 فوریه(22 بهمن) دیگر نتوانست در برابر اراده مردم مصر مقاومت کند و رژیم وی سقوط کرد که روزشمار این انقلاب مردمی در دو بخش تقدیم می شود.

انقلاب مردم مصر سرانجام پس از گذشت بیش از دو هفته از تظاهرات و اعتراضاتی که میلیونها نفر از شهرهای مختلف در آن شرکت کردند، پایه های رژیم مبارک را پس از 30 سال حکومت دیکتاتوری فروریخت و وی سرانجام در برابر اراده ملت تسلیم شد؛ مبارک جمعه 11 فوریه رسما قدرت را به ارتش تحویل داد و به مقصد نامعلومی گریخت.

اول فوریه

- بیش از یک میلیون نفر با تجمع در میدان التحریر قاهره خواستار کناره گیری مبارک شدند؛ همزمان شهرهای دیگر هم صحنه اعتراضات بود.

- مبارک در سخنانی که تلویزیون دولتی مصر پخش کرد، گفت خود را برای دوره ریاست جمهوری جدید نامزد نخواهد کرد؛ او همچنین گفت طی ماههای باقی مانده از دوره کنونی ریاست خود اجازه انتقال مسالمت آمیز قدرت را خواهد داد.

- یک گروه بزرگی از افراد مسلح که مصری ها "اوباش" می خوانند به تظاهرات کنندگان در میدان طلعت در نزدیک میدان التحریر حمله ور شدند؛ در میدان التحریر صدها هزار نفر خواستار کناره گیری مبارک در پی سخنرانی اخیرش شده اند.

2  فوریه

- ائتلاف مخالفان خواستار تظاهرات بزرگ در روز جمعه برای وادار کردن مبارک به ترک قدرت شد؛ حزب ملی حاکم هم تظاهراتی را در حمایت از مبارک برگزار کرد.

- عمرو موسی دبیرکل اتحادیه عرب گفت به طور جدی در این زمینه فکر می کند که آیا برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سپتامبر تلاش کند یا خیر .

- رئیس پارلمان مصر از تصمیم خود برای تصویب تغییرات قانون اساسی که مبارک در سخنان کوتاه خود اعلام کرد، خبر داد؛ وی خبرها درباره تعلیق فعالیت پارلمان تا زمان رسیدگی به شکایتهای ارائه شده درباره نتایج انتخابات پارلمانی اخیر را تایید کرد.

- طرفداران مبارک به معترضانی که خواستار کناره گیری وی از قدرت بودند، حمله ور شدند که در این حملات چندین نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند.

3 فوریه

- مهمترین گروههای مخالف پیشنهاد احمد شفیق نخست وزیر مصر برای آغاز گفتگوی ملی را رد کردند و کناره گیری فوری مبارک و تشکیل دولت وحدت ملی با شرکت تمام طیفهای سیاسی را خواستار شدند.

- مهاجمانی که طرفدار مبارک خوانده می شدند اقدام به تیراندازی سنگین به سمت میدان التحریر کردند در این حال دستورات امنیتی به خبرنگاران خارجی برای ترک هتلهای اطراف میدان داده شد.

- عمر سلمیان معاون مبارک گفت نه رئیس جمهور و نه فرزندش، جمال مبارک، برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد نخواهند شد؛ سلیمان ادعا کرد تمام کسانی که در اقدامات خشونت آمیز و هرج و مرج در میدان التحریر دست داشته اند مجازات خواهند شد.

- مبارک ادعا کرد دوست دارد از مقام خود استعفا کند، ولی می ترسد در صورت انجام آن، کشور غرق در هرج و مرج شود.

4 فوریه

- بیش از یک میلیون نفر نماز جمعه را در میدان التحریر به جا آوردند، خطیب نماز جمعه از مردم و به ویژه جوانان خواست تا سرنگونی رژیم مبارک صبر و استقامت در پیش گیرند.

- تظاهرات گسترده در اسکندریه و شهرهای دیگر در پی آنچه به "جمعه رفتن" نامیده شد، برای کناره گیری مبارک برگزار شد .

5 فوریه

 - شورای سیاسی حزب ملی دموکراتیک حاکم استعفا کرد و حسام بدراوی جای صفوت شریف را به عنوان دبیرکل و همچنین جمال مبارک معاون دبیرکل و دبیر سیاستگذاری گرفت.

- فرانک وایزنر فرستاده باراک اوباما به قاهره گفت رئیس جمهور مبارک باید در قدرت بماند تا تغییرات مطلوب برای انتقال سیاسی را مدیریت کند؛ فیلیب کراولی سخنگوی وزارت امور خارج آمریکا هم گفت وایزنر نظر شخصی اش را گفته و با دولت آمریکا در این زمینه هماهنگ نبوده است.

- سرلشگر حسن الروینی فرمانده منطقه مرکزی ارتش از تظاهرات کنندگان خواست میدان التحریر را ترک کنند، اما در این راه ناکام ماند.

- مبارک با وزیران اقتصاد و تجارت و نفت در دولت جدید جلسه برگزار کرد که تحلیلگران گفتند با این کار می خواهد اعلام کند همچنان اختیارات خود را اعمال می کند.

6 فوریه

- گروههای مخالف از جمله اخوان المسلمین با عمر سلیمان گفتگو کردند، اما هیچ اشاره ای به کناره گیری مبارک نشد.

7 فوریه

- مقدمه چینی برای محاکمه نظامی حبیب العادلی وزیر کشور سابق

8 فوریه

- سازمان دیده بان حقوق بشر از کشته شدن حدود 300 نفر در خلال حوادث جاری مصر خبر داد.

- تظاهرات کنندگان ساختمان مجلس و دولت را فردای تظاهراتی که بزرگترین تظاهرات از زمان آغاز انقلاب 25 ژانویه توصیف شده، به محاصره خود در آوردند.

9 فوریه

- کشته شدن 5 نفر و زخمی شدن 100 نفر  دیگر در شهر الخارجه در استان الوادی الجدید در پی درگیری با پلیس که از گلوله واقعی استفاده کرد.

10 فوریه

- شورای عالی نیروهای مسلح مصر بدون حضور مبارک، جلسه برگزار کرد و با صدور اولین بیانیه خود، از استمرار فعالیت برای پیگیری اوضاع مصر خبر داد.

- تعداد تظاهرات کنندگان در میدان التحریر و میادین و پلهای اطراف به بیش از سه میلیون نفر رسیدند که بر ضرورت برکناری مبارک تاکید می کنند.

- مبارک در سخنان نیمه شب خود بر کناره گیری نکردن از قدرت تا پایان دوره ریاست خود تاکید و اختیارات رئیس جمهوری را بر اساس قانون اساسی به معاون خود تفویض کرد.

- عمر سلیمان معاون مبارک در سخنانی پس از سخنان مبارک بر تعهد خود به انتقال مسالمت آمیز قدرت بر اساس قانون اساسی تاکید کرد و از تظاهرات کنندگان خواست به منازل خود برگردند و کار و فعالیت خود را از سر گیرند.

-  تظاهرات کنندگان با رد سخنان مبارک و سلیمان بر خواسته اصلی خود که همان کناره گیری و سرنگونی رژیم است، تاکید می کنند.

- هزاران تظاهرات کننده پس از سخنان مبارک به سمت کاخ ریاست جمهوری و ساختمان تلویزیون دولتی به راه افتادند و ارتش هم سیم خاردار در اطراف کاخ نصب کرد.

11 فوریه (22 بهمن)

- میلیونها مصری در قاهره و شهرهای مختلف تظاهرات می کنند و هزاران نفر از آنها به سوی کاخ ریاست جمهوری در قاهره حرکت کردند و دست کم دو میلیون نفر نماز جمعه را اقامه کردند.

- ارتش با صدور بیانیه شماره دو، پایان حالت فوق العاده را بلافاصله پس از پایان شرایط کنونی اعلام و برگزاری انتخابات آزاد ریاست جمهوری را تضمین کرد.

- عمر سلیمان کناره گیری حسنی مبارک از قدرت و واگذاری حکومت به ارتش را اعلام کرد.

- شورای  عالی نیروهای مسلح مصر در بیانیه شماره 3 اعلام کرد هیچ جایگزینی برای اراده مردم مصر وجود ندارد.

- موج شادی و سرور تمام مناطق مصر را در پی سقوط رژیم حسنی مبارک پس از هجده روز تظاهرات و اعتصابات فرا گرفت.

منبع : الجزیره