به گزارش خبرنگار مهر در قم، چه خوب گفته است علامه فقید کاشف الغطاء «بنی الاسلام علی کلمتین: کلمه التوحید و توحید الکلمه» یعنی اسلام بر روی دو اصل و دو فکر بنا شده است، یک اصل پرستش خدای یگانه است، دیگر اصل اتفاق و اتحاد جامعه اسلامی است.» این بخشی از نوشتههای استاد شهید مطهری در کتاب حج است که به ضرورت وحدت امت اسلامی اشاره دارد.
اگر چه مذهب رسمی در کشور ما شیعه و تعداد شیعیان نیز در ایران زیاد هستند اما تعداد قابل توجهی از اقوام و مردم هموطن نیز مذهب سنی دارند و به آن معتقدند، بنابراین وجود اختلاف میان آنها موجب میشود که در ایران دو دستگی به وجود آمده و حتی امنیت کشور و ملت به خطر بیافتد. از این رو بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به تدبیر امام خمینی(ره) که کاملا به تبعات و عواقب ناشی از تفرقه بین مسلمانان به ویژه شیعه و سنی آگاه بود، روزهای دوازدهم تا هفدهم ربیع الاول در کشور به عنوان هفته وحدت نامگذاری شد، هفتهای که ابتدای آن مصادف با تولد رسول اکرم (ص) به نقل پیروان سنی و پایان آن مصادف با ولادت ایشان به عقیده شیعیان است و از آنجایی که پیامبر رحمت بیش از 1400 سال قبل بزرگترین منادی وحدت بین امت اسلامی بوده و هست، نامگذاری هفته وحدت در ایام ولادت رسول اکرم (ص) انتخاب شایسته و مناسبی است.
شاید بسیاری از ما ضرب المثل «تفرقه بیانداز و حکومت کن» را شنیده باشیم و نگاهی به تاریخ نیز این واقعیت را بازگو می کند که به کارگیری این شیوه و روش بر سر تصاحب قدرت، تسلط سیاسی، چپاول ثروت و... سابقه طولانی دارد، لذا توجه به حفظ وحدت یکی از ضرورتهای هر ملت و دولتی است و مخصوص زمان و مکان خاصی نیست.
یکی از وجوه داشتن وحدت و پرهیز از تفرقه به ویژه دربین ما مسلمانان،"وحدت میان شیعه و سنی" است که از سوی بزرگان و اندیشمندان نیز به آن سفارش فراوانی شده اما اول باید دانست وحدت به چه معنی است؟ دوم اینکه شیعیان با اهل تسنن با وجود داشتن برخی اعتقادات متفاوت چگونه و درچه زمینههایی میتوانند وحدت داشته باشند و سوم لزوم حفظ این وحدت برای چیست؟ و این از سخنان بزرگانی چون امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری و برخی از اندیشوران به خوبی مشهود و قابل فهم است.
امام خمینی (ره) در جایی بیان میکند: «ما پیوستگی خودمان را به اقلیتهای مذهبی اعلام میکنیم. ما برادری خودمان را به برادران اهل سنت اعلام میکنیم. دشمنان اسلامند که میخواهند ما را با برادرهای خودمان مختلف کنند. دشمنان اسلام یا گول خوردههایی از آنها هستند که در این وقت مخالفت بین دو دسته را اعلام میکنند. ما اعلام میکنیم «وحدت کلمه» مسلمین را. اگر مسلمین «وحدت کلمه» داشتند، امکان نداشت اجانب بر آنها تسلط پیدا کنند. این تفرقه در بین مسلمین است که باعث شده است اجانب بر ما تسلط پیدا بکنند. این تفرقه مسلمین است که از اول با دست اشخاص جاهل تحقق پیدا کرد… واجب است بر همه مسلمین که با هم باشند…» و مقام معظم رهبری نیز دراین باره اظهار میدارد: «این هفته وحدت، این هفته مشترک الاحترام بین مسلمین را قدر بدانید، همه سعی کنند وحدت و اتحاد نیروها و در یک جبهه قرار گرفتن نیروهای مسلمین را که رمز سعادت و مایه سربلندی مسلمین و بزرگترین حربه ملتها در مقابل استکبار جهانی است مغتنم بشمارند و قدر بدانند».
ازسوی دیگر عضو مجلس خبرگان رهبری نیز درمورد لزوم حفظ وحدت در بین جامعه و امت اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: از نظر لغوی واژه وحدت، واحد و وحید به معنی یگانگی و یکی بودن است و این کلمه درست نقطه مقابل تفریق، تفرق و افتراق به معنی جدا بودن میباشد.
آیت الله عبدالنبی نمازی در ادامه اظهار داشت: از معنی لغوی وحدت که بگذریم به معنای اصطلاحی آن یعنی همبستگی اسلامی، اتحاد و پرهیز از اختلاف و تمسک به مشترکات مذاهب و اتخاذ موضع واحد در برابر دشمنان و برادری اسلامی میرسیم.
پرهیز از تفرقه راهی برای اقتدار در برابر توطئه دشمنان
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم زیر قدرت و سلطه دیگران نباشیم و در برابر توطئه دشمنان و بدخواهان با اقتدار عمل کنیم باید اختلاف و تفرقه نداشته باشیم چرا که اختلاف باعث تنازع و درگیری خواهد شد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه گاهی داشتن اختلاف بلامانع و گاهی باعث پیشرفت است، خاطر نشان کرد: برای مثال داشتن اختلاف در بحثهای علمی و کارشناسی و یا آراء و انظار متفاوت دربین متخصصان درتخصصهای مختلف وجود دارد و اشکالی نیز ندارد حتی گاهی این امر باعث تحقیق و بررسی بیشتر و در نتیجه توسعه و رشد علم نیز میشود.
وی بیان داشت: این مسئله در جایی مهم میشود که اختلافها به مسائل سیاسی و اجتماعی مرتبط میگردد و در این صورت است که اختلاف آراء و انظار نباید به منشاء درگیری و تنازع بدل شود.
عزت و سربلندی امتها در گرو همبستگی است
نمازی با بیان اینکه بدون شک عزت و سربلندی هر امت، در یگانگی و همبستگی مردمان آن است، ابراز داشت: اگر در جامعه ای اختلافات دربرخی مسائل، به درگیری تبدیل شد آن وقت تمام استعداد و انرژیها صرف آن خواهد شد که گروهی گروه دیگر را دفع کند و به این ترتیب کلیه ظرفیتها و توان جامعه در درگیری قومها و گروههای آن از بین میرود و درنتیجه ملت ضعیف و زمینه سلطه بیگانگان فراهم میشود.
امام جمعه کاشان در ادامه با اشاره به لزوم حفظ وحدت امت اسلامی از دیدگاه قرآن بیان داشت: قرآنکه بالاترین رهنمود برای انسانها است در جایی بیان میکند، «وَلا تَنازَعوا فَتَفَشّلوا...» یعنی امت اسلامی نباید با هم تنازع، درگیری و اختلاف داشته باشند چرا که اگر نزاع داشته باشند توخالی و سست میشوند.
وی با تاکید بر اصول مشترک و مورد اتفاق امت اسلامی اعم از شیعه و سنی خاطر نشان کرد: شیعیان دیدگاههای اعتقادی مشخصی دارند که برای آنان مقدس است و اهل تسنن نیز دیدگاههای اعتقادی خود را دارند که برای آنان محترم و مقدس میباشد اما در جایی که آنان در کنار یکدیگر زندگی میکنند باید برای جلوگیری از اختلاف و دودستگی در مورد مسائل کلان و اداره کشور، مسائل اجتماعی و سیاسی با یکدیگر وحدت داشته باشند.
داشتن وحدت به معنی صرف نظر کردن از اصول اعتقادی نیست
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: داشتن وحدت و ایجاد اتحاد اسلامی به معنی صرف نظر کردن اهل تشیع و تسنن از اصول اعتقادی و یا غیراعتقادی نیست بلکه در عین اختلافاتی که در برخی مسائل با هم دارند، باید به واسطه مشترکات بیشتری که در میان آنها است، در مقابل دشمنان جبهه واحدی را داشته باشند.
با حفظ برادری فرصت ایجاد تفرقه را از دشمنان بگیریم
وی با بیان اینکه اتحاد بزرگترین عامل قدرت وعزت هر جامعه و در مقابل ذلت و سقوط هر امت در تفرقه آن نهفته است، تاکید کرد: دشمن معمولا از شکافهای موجود سود میبرد و با توجه به اقدامات دشمنان از جمله سازمان سیا و موساد در عراق، پاکستان و برخی مناطق ایران که وهابیها را با آن دیدگاههای اعتقادی تند، علیه مسلمانان تحریک میکنند باید هوشیارتر بود و با حفظ برادری و وحدت به دشمن اجازه ایجاد تفرقه را نداد.
بدون شک هفته وحدت و طرح مسئله اتحاد شیعه و سنی و ضرورت آن میتواند گامی موثر در راستای پیوند بیش از پیش مسلمانان بر پایه مشترکاتی که کم هم نیست در ایران و سایر نقاط جهان باشد.
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۹
قم - خبرگزاری مهر : وحدت به عنوان مهمترین عامل اقتدار ملتها به ویژه مسلمانان در برابر سایر ملتهای مهاجم همواره مطرح بوده و هست و هفتهای به همین نام فرصت مغتنمی است تا روی این موضوع تامل بیشتری صورت گیرد.