به گزارش خبرگزاری مهر، در سومین دوره جایزه شعر زنان ایران "خورشید" سی و چهار عنوان مجموعه شعر منتشر شده و هفتاد و هشت عنوان مجموعه شعر منتشر نشده از زنان شاعر ایرانی به دبیرخانه این جایزه رسید که از آن میان، پنج عنوان کتاب در بخش منتشر شده و ده عنوان در بخش منتشر نشده پس از بررسی اولیه به مرحله داوری راه یافت.
هیئت داوران سومین دوره جایزه "خورشید" پس از بررسی آثار راهیافته به مرحله داوری، سه عنوان کتاب انتشار یافته و پنج عنوان کتاب منتشر نشده را به عنوان نامزدهای نهایی جایزه برگزید که فهرست آنها به ترتیب الفبایی نام اثر در بخش کتابهای منتشر شده عبارت بودند از "امروز، فرداست" اثر آذر کتابی از انتشارات آهنگ دیگر، "گِل" سروده لیلا فرجامی از انتشارات آهنگ دیگر و "من هم از شاعران دهه چهل هستم" اثر ساغر شفیعی از انتشارات آینه جنوب.
توجه به روایتهای ذهنی به جای روایتهای عینی و توجه به روایتهای بینامتنی و اجرای صحیح آن، کشف فضاهای جدید، شناخت و تسلط به زبان و دیگر عناصر شعری، برخورداری از زاویه دید، شور و شعور شاعرانه، چرخشهای درستِ شعر به سمتِ مفاهیمِ مختلف و هدایتِ آن مفاهیم به سوی آن چه هدف شاعر بوده است از دیگر معیارهای داوری آثار در این جایزه بوده است.
هیئت داوران همچنین در بخش تقدیر از بانوی شاعر پیشکسوت، یک عمر دستاورد ارزشمند شعری نسرین جافری، خالق آثاری چون "زخم سایه و بید"، "رمل هندسی آفتابگردان"، "نیمی از مرا کشتهاند" و "به سمت هرگز به سوی هیچ" را شایان تقدیر دانست و ارج نهاد.
حمایت بانک خصوصی از جایزه خصوصی
در بیانیه پایانی این جایزه آمده است: در ابتدای راه که بودیم، زمانی که فقط چند روز از اعلام فراخوان نخستین دوره جایزه گذشته بود، سؤال پشت سؤال پیش آمد که: چرا جایزه شعر زنان؟ مختص زنان، و اصلاً چرا زنان؟ آن وقت، از اتفاق مهمی گفتیم که از اواسط دهه شصت به این سو، مضمون و کیفیت شعر زن را دستخوش تحول کرده است؛ این که، تا پیش از آن تاریخ، نگاه غالب در شعر زنان ایرانی نگاهی منفعل و ضربهپذیر بوده و ذهنیت تحلیلی و متکثری در آن به چشم نمیخورد.
در ادامه، این متن یادآور شده است: از استثناهای دورههای قبل، مانند فروغ فرخزاد، سیمین بهبهانی و طاهره صفارزاده که بگذریم، از آن تاریخ، یعنی درست از اواسط دهه شصت است که تازه میتوانیم ادعا کنیم با شعری روبهرو هستیم که در آن زن به عنوان انسانی متفکر، نه یک انسان ثانوی، انسانی فاعل، نه یک انسان منفعل، یک کنشگر و نه یک کنشپذیر با پدیدههای اطراف برخورد میکند و از اینجا به بعد، شعر او از آن چارچوب پذیرفته شده شعر زن بیرون میآید و مسائلی را مورد توجه قرار میدهد که پیشتر عموماً در ادبیات مردانه تعریف شده بود.
در بخش دیگری از بیانیه سومین جایزه "خورشید" میخوانیم: اکنون که به نقطه پایانی سومین دوره جایزه رسیدهایم، دیگر به ندرت میشنویم که چرا زنان و چرا جایزه شعر زنان؟ و این مهم را مرهون تلاش شایان تقدیر زنان شاعر و منتقدی هستیم که در این سه دوره، دقت و انصاف را در داوری شعر به حد کمال رساندند.
همچنین این متن افزوده است: امسال، به یمن همین تلاش، جایزه شعر زنان ایران توانست از حمایت مالی یک بانک خصوصی معتبر برخوردار شود، و این اتفاقی است به زعم ما، حائز اهمیت، که برای نخستین بار در ایران برای یک جایزه ادبی خصوصی رخ میدهد.
در پایان آمده است: جا دارد در همین متن، رویکرد ارزشمند فرهنگی بانک سامان را سپاس گوییم و امید داشته باشیم که این حرکت، پیشدرآمدی باشد برای حضور دیگر بانکهای خصوصی در سرمایهگذاریهای فرهنگی و ادبی.