حسین مدرس خیابانی در گفتگو با مهر در مورد توزیع کالاهای ذخیرهسازی شده گفت: بخشی از کالاهای ذخیرهسازی شده که شامل 20 هزار تن روغن، 20 هزار تن شکر، 20 هزار تن برنج، 60 هزار تن مرغ ذخیره شده در دو فاز و نیز گوشت قرمز است، به عنوان سهمیه به سازمانهای بازرگانی سراسر کشور تخصیص داده شده تا با اولویت توزیع در نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا که به طور رسمی در کشور آغاز به کار کردهاند، توزیع شود.
قائم مقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی با بیان اینکه عمده مشارکتکنندگان در نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا، خود به نوعی تامین کننده بوده و نیاز بازار را تامین میکنند، افزود: سازمانهای بازرگانی خود تشخیص میدهند و اگر کمبود کالایی در بازار احساس کنند، از سهمیه تخصیصی کالاهای ذخیرهسازی شده استفاده میکنند.
وی تاکید کرد: اولویت وزارت بازرگانی، توزیع کالاهای ذخیرهسازی شده نیست؛ به این معنا که هم اکنون بازار به گونهای است که بدون نیاز به توزیع کالاهای ذخیرهسازی شده، شرایط آرام است و در عین حال مجموعه ذخایر ایجاد شده برای کالاهای اساسی، در پراکندگی کل استانهای کشور توزیع شده تا تقاضای مورد نیاز مردم تامین شود. بنابراین بازار در حال حاضر، به خوبی کار خود را انجام میدهد و کالا به وفور در بازار وجود دارد.
تصمیمات دولت برای بازار تخممرغ
مدرس خیابانی، وضعیت توزیع و تامین نیاز مردم در مورد کالاهای اساسی و ارزاق عمومی و نیز پوشاک را بسیار خوب توصیف و تصریح کرد: هم اکنون پوشاک ایرانی به لحاظ نوع تولید، کیفیت و قیمت در یک بازار رقابتی قرار گرفته و نه تنها میتواند نیاز داخلی را تامین کند، بلکه قابلیت رقابت با کالاهای مشابه وارداتی را نیز دارد. در حال حاضر، بخش عمده ای از پوشاک داخلی، کیفیت بالاتری دارند.
وی اظهار داشت: در بخش آجیل و شیرینی نیز، بازار به خوبی نیاز مصرفکنندگان را در ایام پایانی سال پاسخ میدهد و مشکل خاصی وجود ندارد. از سوی دیگر، وزارت بازرگانی در صدد است که فروش ویژه آجیل و شیرینی با تخفیف ویژه صورت گیرد.
قائم مقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی در مورد بازار مواد پروتئینی گفت: با تمهیدات صورت گرفته از سوی وزارت بازرگانی، بازار اقلامی همچون گوشت قرمز و گوشت مرغ بدون مشکل است و به خوبی میتواند نیاز مردم را پاسخ دهد.
وی در مورد بازار مرغ نیز گفت: در روزهای قبل نیز شاهد کاهش قیمت مرغ در کشور بوده ایم که امیدواریم مردم بتوانند از این فضا استفاده کرده و مایحتاج خود را در آرامش تامین کنند.
مدرس خیابانی در مورد بازار تخم مرغ نیز خاطرنشان کرد: برای آرامش در بازار تخم مرغ نیز تمهیداتی اندشیده شده است تا از التهاب بازار این کالا در ایام باقیمانده کاسته شود. بر همین اساس، برای عرضه مستقیم تخم مرغ مذاکراتی با اتحادیه مرغداران میهن و شرکت پشتیبانی امور دام انجام شده تا در مراکز استانها، اقدام به عرضه مستقیم این کالا کنند.
وی به سایر تمهیدات و راهکارها برای بازگشت آرامش به بازار تخممرغ اشاره کرد و گفت: تدابیر دیگری اندیشیده شده است که بازار تخم مرغ شب عید، آرام باشد و بتوان نیاز مردم را پاسخ داد.
تکلیف انبارها و سردخانهها به عرضه میوه ذخیره شده
مدرس خیابانی گفت: آنچه مسلم این است که ظرفیت ذخیرهسازی تجاری میوه در ماههای گذشته، به نحو احسن کار خود را انجام داده است و بر این اساس هم اکنون، ظرفیت مناسبی از میوه در کشور وجود دارد، اما از این پس سردخانهها و انبارهای موجود میوه باید با بازار همکاری کرده و نسبت به عرضه میوه اقدام کنند.
وی ادامه داد: طبیعی است که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و معاونت بازرسی و نظارت این سازمان، نگهداری میوه بیش از حد معمول در سردخانهها را قابل قبول نمیداند و از این به بعد، این امر را مصداق کامل احتکار میداند.
قائم مقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی گفت: از ده اسفند به بعد، فردی نمی تواند میوه را در انبار یا سردخانه نگه دارد و باید در بازار عرضه کند.
وی گفت: در این راستا وزارت بازرگانی ذخیره سازی تجاری را در کنار ذخیره سازی دولتی میوه تشویق کرده است تا بتوان گام موثری در تامین نیاز ایام پایانی سال مردم برداشت، با این رویکرد، موجودی میوه انبارها و سردخانه ها در گذشته به هر حدی بوده، قابل قبول بوده است؛ اما از هم اکنون این ذخیرهسازی تجاری باید به کمک بازار بیاید.
به گفته قائم مقام معاونت بازرگانی وزارت بازرگانی افزود: بر همین اساس است که از این پس، نگهداری میوه مصداق بارز احتکار است؛ لذا هماهنگیهای لازم با سردخانهداران، مباشران و تامینکنندگان میوه انجام شده تا از طریق شبکههای معمول، بازارچههای موقت و فروشگاههای زنجیرهای و نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا نسبت به عرضه میوه اقدام کنند.
توزیع برنج کالابرگی از هفته آینده
مدرس خیابانی از عرضه برنج کالابرگی در هفته آینده خبرداد و گفت: کالابرگ برنج با سرانه هر نفر سه کیلوگرم از هفته آینده به تدریج در استانهای کشور توزیع می شود و در شبکه توزیع کشور قرار میگیرد تا بتوان بخشی از مایحتاج مردم در شب عید را تامین کرد.
وی اظهار داشت: بیش از 38 هزار غرفه در سراسر کشور در نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا مشارکت دارند تا نیاز مردم در پیک تقاضا را پاسخ دهند. در این راستا با هماهنگی صورت گرفته با وزارت کشور و شورای عالی استانها، قرار بر این است که استانداران در چارچوب تفاهمنامه، همکاریهای لازم را در جهت در اختیار قرار دادن محل مناسب و امکانات و ظرفیتهای استانی برای هرچه بهتر برگزار شدن این نمایشگاهها و آرامش بازار صورت دهند.
غرف سوغاتی ویژه استانها در نمایشگاههای بهاره
به گفته مدرس خیابانی، مواد غذایی، پوشاک، شیرینی، مواد پروتئینی، کیف و کفش و سایر ماحتاج مردم در این نمایشگاهها عرضه می شوند، ضمن اینکه امسال غرف ویژهای برای عرضه سوغاتی هر استان به پا شده که در کار غرف ویژه مد و طراحی لباس اسلامی، به فعالیت میپردازند.
وی اظهار داشت: عرضه هرگونه کالاهای وارداتی در این نمایشگاهها ممنوع است و کالاهای عرضه شده باید صرفا از تولید داخلی باشند. بر همین اساس، سهم تولیدکنندگان در واگذاری غرفه ها نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. البته تولیدکنندگان نیز اجناس را بدون واسطه و با 15 تا 20 درصد تخفیف نسبت به قیمت بازار، عرضه می کنند.
مدرس خیابانی سه شاخص را در برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا در سال جاری مدنظر وزارت بازرگانی دانست و گفت: کاهش قیمت و حذف واسطهها و نیز شاخص کیفیت قابل قبول و تنوع کالایی از جمله شاخصهای برگزاری نمایشگاهها نسبت به سنوات گذشته است.
وی ادامه داد: کمیته قیمتگذاری نیز فعال شده است که اتحادیه ها و کارشناسان سازمان بازرگانی استانها در آن مشارکت دارند، ضمن اینکه در طرح تشدید نظارتی که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برای آن برنامه ریزی کرده است، حضور بازرسان و گشتهای ثابت سازمان تعزیرات، بازرسی اصناف و بازرسی و نظارت سازمان حمایت در نمایشگاهها برای رفاه حال مردم، پیشبینی شده است که امیدواریم رسیدگی لازم صورت گیرد.
مدرس خیابانی از استقرار دستگاههای POS کارتخوان در نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا خبرداد و گفت: این اقدام برای رفاه حال مردم در خریدهای نوروزی انجام شده است.
ابزارهای شبکه توزیع در خدمت تنظیم بازار
قائم مقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی در تشریح دلایل همزمانی فروشهای فوقالعاده با نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا خاطرنشان کرد: وزارت بازرگانی می توانست زمانبندی این دو رویداد را به گونه ای برنامه ریزی کند که فروش فوق العاده در یک زمان و نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا در زمان دیگر و حتی فروشگاههای زنجیره خرده فروشی و چند منظوره نیز در زمان دیگری اقدام به عرضه کالا کنند، اما این تصمیم گرفته نشد.
وی در توضیح این مطلب ادامه داد: نظر وزارت بازرگانی این بود که در پیک تقاضا که یک محدوده زمانی خاص است، تلاش شود که زمان فروشهای فوقالعاده را محدود به زمانی کند که در اوج تقاضا بتواند پاسخ مردم را بدهد و از ظرفیت هر سه شبکه مذکور نیز استفاده شود. بر همین اساس نیز در همین محدوده پیک تقاضا، اقدام به برنامه ریزی فروش های فوق العاده و نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا کرد.
بار اصلی تنظیم بازار به دوش اصناف
به اعتقاد مدرس خیابانی، نقطه قوت وزارت بازرگانی در تنظیم بازار، استفاده از سایر ابزارها در کنار حضور موثر شبکه توزیع معمول کشور در پاسخ دادن به تقاضاها است. اصناف حددود 2 میلیون واحد صنفی در کشور دارند که بار اصلی تنظیم بازار را به دوش می کشند. مدرس خیابانی گفت: در واقع، بار اصلی تنظیم بازار در ایام پایانی سال، اصناف و شبکه توزیع موجود است.