برگزاری آیین بزرگداشت در دوره‌های بیست و ششم و بیست و نهم جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر برای یک هنرمند تئاتر، هدف از برگزاری این مراسم و معیار انتخاب هنرمندان را زیر سوال می‌برد.

به گزارش خبرنگار مهر،‌ در مراسم اختتامیه جشنواره‌های مختلف تئاتری برای هنرمندان عرصه‌های گوناگون تئاتر به خصوص هنرمندان با سابقه مراسم بزرگداشت برگزار می‌شود. البته معیار خاصی برای برگزاری این مراسم وجود ندارد ولی نکته‌ای که بیش از نکات دیگر باید مورد توجه قرار گیرد سابقه و تأثیرگذاری هنرمند یا هنرمندان برای قرارگرفتن در فهرست بزرگداشت‌ها است.

طی سال‌های گذشته برگزاری مراسم بزرگداشت هنرمندان تئاتر همواره یکی از برنامه‌های ویژه جشنواره‌های بین‌المللی تئاتر فجر است. شاید این مراسم مجالی باشد برای تجلیل از فعالان عرصه تئاتر تهران و شهرستان که سال‌ها عمر و عشق خود را وقف تئاتر کرده‌اند. 

بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر هم در مراسم پایانی خود از چهار هنرمند عرصه تئاتر تجلیل کرد. برگزاری این بزرگداشت اقدام با ارزشی است اما باید دید معیار برگزاری این بزرگداشت به درستی تعیین شده است یا نه. هدف زیر سؤال بردن و یا نفی کردن ارزش‌های هنری و فعالیت‌های یک هنرمند در عرصه تئاتر نیست.

اینکه از یک هنرمند طی سه سال یعنی در دو دوره بیست و ششم و بیست و نهم جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر تجلیل شود و مراسم بزرگداشت برای وی برگزار شود امری سؤال برانگیز است. بارها پیش آمده که از یک هنرمند در زمینه‌های گوناگون و جشنواره‌های مختلف تجلیل شده ولی اینکه از یک هنرمند در یک جشنواره آن هم در مدت زمان کوتاهی دو بار تجلیل شود اقدامی تازه و عجیب است.

شاید از سوی گروهی این نکته بیان شود که تأثیرگذاری قابل توجه یک هنرمند می‌تواند زمینه را برای این اقدام ایجاد کند اما وقتی این تأثیرگذاری و اقدام یا حرکت قابل توجه یا خاصی از طرف هنرمند مذکور صورت نگرفته، توجیه برگزاری دومین مراسم بزرگداشت برای او کمی جای سؤال دارد.

اصولا در هر دوره از جشنواره تئاتر فجر از هنرمندانی باید تجلیل شود که در دوره‌های گذشته حداقل طی 10 دوره گذشته بزرگداشتی برای آن‌ها برگزار نشده است. مراسم بزرگداشت فرصتی برای دیده شدن تمام خانواده تئاتر و فعالان این عرصه است. گاهی نداشتن معیار لازم برای برگزاری چنین مراسمی باعث ایجاد شبهات و ذهنیات مختلف می‌شود که جا دارد با یک نگاه و برنامه ریزی درست از بروز چنین شبهاتی جلوگیری کرد.

ضروری است مدیران و مسئولان تئاتر و برگزارکنندگان جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر تجدید نظری در نگاه خود به برگزاری مراسم بزرگداشت هنرمندان با سابقه تئاتر کنند تا هر دوره شاهد برگزاری هر چه بهتر این بزرگداشت‌ها و دیده شدن همه چهره‌های تأثیرگذار تئاتر در تهران و شهرستان در این مراسم باشیم.