به گزارش خبرنگار مهر در اراک، موزه های استان دارای آثار مشتمل بر تاریخ شش هزار ساله استان مرکزی است و تنها در ایام نوروز بیش از 20 هزار نفر از این موزه های دیدن کردند.
این موزه ها شامل، مردم شناسی، باستانی، تاریخی و طبیعی است.
موزه باستانشناسی و مردمشناسی چهار فصل، موزه سلطان آباد، موزه حسنپور و موزه مفاخر استان، چهار موزه از موزههای استان مرکزی هستند که در موزه باستان شناسی و مردم شناسی چهار فصل اشیایی به قدمت چهارهزار سال پیش از میلاد تا دوره ایلخانی وجود دارد.
آثار کاتبان مشهور در موزه خصوصی بازار اراک
همچنین در موزه سلطان آباد که در بازار اراک و بافت قدیمی شهر واقع شده و موزه ای خصوصی است با همکاری این اداره در سال 1386 به روی مردم گشوده شده است.
در این موزه مجموعهای نفیس از خطوط مختلف قرون اسلامی و از کاتبان مشهور آن دوران همچون محمدجعفر تبریزی، میرزا غلامرضا اصفهانی، میرزا رضاخان فراهانی و همچنین تابلوهای نقاشی قهوهخانهای و نمونههای نفیسی از آثار فلزکاری با کتیبه و خطوط اسلامی موجود است.
موزه حسنپور نیز در بافت قدیمی شهر اراک و در بازار اراک قرار دارد و موزه صنایع دستی استان مرکزی محسوب میشود که آثار منحصر به فردی از هنرمندان معاصر در رشتههای مختلف همچون قالی بافی، منبتکاری،کندهکاری، مشبک چوب، مسگری، قلم زنی در آن به نمایش عمومی در آمده است.
موزه مفاخر اراک گنجینه ای از آثار بزرگان کشور
این موزه در حال تاسیس و بازگشایی است و در آن نماد و پیکره برخی مفاخر استان به نمایش گذاشته شده است و در نزدیکی میدان شریعتی اراک قرار دارد.
عکس تزئینی است
موزه مفاخر در اراک گنجینه ای از آثار مفاخر و بزرگان به دیار باقی شتافته این استان است که روزگاری کمر به خدمت به کشور و مردم بستند و در این موزه آثاری از امام خمینی، امیر کبیر، دکتر حسابی، دکتر قریب، و صدها شخصیت بزرگ کشور است که از خطه استان مرکزی برخاستند.
سفالینه های باستانی در موزه ساوه
موزه چهارسوق یکی از موزههای شهر ساوه است که این بنا در اصل به عنوان محور اتصال راسته اصلی و محور اصلی بازار بوده و در دورههایی از تاریخ نیز برای تکیه و برگزاری مراسم عزاداری از آن استفاده میشده است و اکنون تبدیل به موزه شده که در آن اشیای باستانی و ارزشمند مسی و سفالی، سکه، اسناد خطی، سنگ قبر و همچنین یکسری پیکره زن و مرد با پوششهای مختلف مردم ساوه در زمان قاجار به نمایش گذاشته شده است.
موزه مسجد جامع ساوه نیز از دیگر موزههای این شهر است که این بنا خود به عنوان سایت موزه محسوب میشود و علت این امر همانا نوع معماری و آجرکاری و مصالح به کار رفته و گچبریهای زیبای آن است.
موزه آشتیان در دل بافت تاریخی این شهر
این موزه در بافت قدیمی شهر، در محله بازار آشتیان قرار دارد که منزل قدیمی یکی از بزرگان آشتیان به نام میرزا هدایتالله وزیر دفتری است که در خرداد ماه 1385 پس از مرمت و تجهیز توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی و با همکاری شورای اسلامی شهر آشتیان به موزه تبدیل شده است.
اکثر آثار این موزه اهدایی مردم آشتیان بوده و شامل نسخ خطی، سفالینههای دوران اسلامی، ابزار و وسایل روشنایی و مطبخ و آلات کشاورزی هستند.
موزه آب نراق از موزههای شهر نراق است، که بنای آن جزو آثار ثبتی نیست و تحت نظارت شهرداری نراق اداره میشود.
موزه مردمشناسی خمین نیز در قلعه سالار محتشم واقع است که جزو عمارتهای نادر در ایران محسوب میشود که در 170 سال پیش دارای سیستم برق کشی بوده است.
عکس تزئینی است
اکثر اشیای موجود درون این موزه اهدایی مردم خمین بوده و متشکل از اشیای سفالی، کوزه، خمره، کاسه است.
اسقبال از موزه های استان
موزه گنجینه ای از آثار تاریخی، باستانی و جامعه شناسی هر منطقه است و هر چه این موزه های غنی تر باشد حاکی از قدمت هر منطقه است که می تواند تعداد بازدیدکنندگان را افزایش دهد.
به گفته فراهانی تعداد بازدید از موزه های استان در نوروز امسال از مرز 20هزار نفر گذشت و امید می رود این بازدیدها تا پایان سال چند برابر شود.
فرش های نفیس بومی استان بازگردانده می شود
فراهانی در ادامه گفت: 38 تخته فرش دست باف نفیس استان مرکزی ازموزه فرش تهران بزودی به استان منتقل می شود.
او افزود: این فرش های نفیس مربوط به دوره صفویه است و از نظر طرح و نقش و ظرافت بافت ویژگی های منحصر به فردی دارد.
وی گفت: زیراندازهای سنتی و فرش های استان مرکزی به ویژه دو منطقه ساروق اراک و لیلیان خمین از شهرت جهانی برخوردار بوده و از دیرباز این خطه به عنوان یکی از قطب های مهم اقتصادی قالی ایران مطرح بوده است.
فراهانی افزود: انتقال اشیای شناسنامه دار تاریخی استان مرکزی به موزه های منطقه از سیاست های محوری اداره کل میراث فرهنگی استان است و هدف از این برنامه ایجاد انگیزه برای بازدید کنندگان و تکمیل هویت فرهنگی این استان است.
عکس تزئینی است
سفالینه های اراک قدیم به استان بازگردانده می شود
او توضیح داد: مقدمات انتقال چندین شیی سفالینه سلطان آباد اراک نیز به صورت امانی به موزه های استان در دست پیگیری است.
وی گفت: تقویت ارتباط فرهنگی مردم با موزه ها کلید رونق فرهنگی گنجینه های باستانی و تاریخی است و گروه های مرجع، نهادهای آموزشی و فرهنگی و رسانه ها باید با فرهنگ سازی فضایی ایجاد کنند تا حضور بازدیدکنندگان در موزه ها معنوی و قلبی بوده و از وقت گذارانی و پز اجتماعی خارج شود.
فراهانی گفت: پیگیری دو سایت موزه در مناطق تاریخی خورهه محلات و شهر زیرزمینی زلف آباد فراهان نیز از برنامه های هدفگذاری شده این اداره کل در سال آتی است.
وی اظهار داشت: آثار موجود در موزه های استان مرکزی همگی در شبکه جام سازمان میراث فرهنگی کشور دارای شناسنامه کالبدی و عمومی هستندو برنامه و اقدامات گسترده امنیتی و حفاظت فیزیکی این موزه ها اجرایی شده است.