خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: خاورمیانه در سال 89 پر از اتفاقات و وقایع گوناگون بود، اما بیشتر وقایع به سمتی پیش رفت که رژیم اسرائیل از بازیگری مداخله گر و فعال به بازیگری تابع تحولات تبدیل شد.

در سال 89، رژیم اسرائیل در چند حوزه موضوع مسائل بین الملل بود به همین منظور این مقوله بر آن است تا برآوردی از رویکردهای این رژیم در برابر تحولات گوناگون ارائه کند.

موضوع غزه و مقاومت فلسطینی

سال گذشته تلاشها برای رفع محاصره نوارغزه که از زمان تهاجم 22 روزه توسط رژیم اسرائیل اعمال شد همچنان ادامه یافت. این اقدام ابتدا از سوی محافل رسمی و دولتها بود که اسرائیل به هیچ وجه به این درخواست ها وقعی ننهاد.
 
این روند به جایی رسید که گروههای مردم نهاد و سازمان های مردمی در سراسر جهان دست به کار شده و خواستار برطرف شدن محاصره غزه شدند. در پی این درخواست ها کاروان های حامل کمک های انساندوستانه از اروپا و آسیا روانه این منطقه شد که در یک مورد آن حمله کماندوهای اسرائیلی به یک کشتی ترک تحت عنوان "ماوی مرمره" فاجعه ای بزرگ به بار آورد.
   
در پی افزایش فشارها گروههای مردم نهاد دیگری از اروپا و آسیا به سوی این منطقه حرکت کردند و با شکسته شدن نوار غزه اسرائیل دیگر نتوانست تاب مقاومت در برابر افکار عمومی را تحمل کند.
 
فشار بیشتر درباره برنامه هسته ای رژیم اسرائیل

یکی دیگر از مسائلی که تل آویو در سال گذشته مانند سال های چند دهه پیش از آن با آن روبرو بود درخواست های جهانی برای رسیدگی به برنامه هسته ای این رژیم بود و برنامه ای که اسرائیل با پیگیری سیاست ابهام در این زمینه تاکنون پاسخگوی هیچ درخواست و اتهامی نبوده است.
 
سال گذشته نشست بازنگری پیمان منع اشاعه هسته ای در نیویورک و مقر سازمان ملل برگزاری گردید که در آن درخواست هایی از سوی کشورها و سران شرکت کننده در آن برای رسیدگی به برنامه های هسته ای رژیم اسرائیل صورت گرفت.
 
    
 
همچنین در همین رابطه کشورهای عربی در تلاش بودند تا در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی مسئله تسلیحات و تاسیسات اتمی اسرائیل را در کانون توجه این نهاد قرار دهند که این اقدامات و تلاش ها با مهارت از سوی غرب و آمریکا مدیریت و خنثی شد.اما این اقدامات با در نظر گرفتن شعار "باراک اوباما" رئیس جمهوری آمریکا برای ایجاد جهان عاری از تسلیحات هسته ای وی و این کشور را در یک مخمصه سیاسی قرار داد.
 
کشورها از آمریکا خواهان آن بودند که به وعده های خود به منظور جهان عاری از تسلیحات هسته ای عمل کند و در این مسیر تسلیحات هسته ای رژیم اسرائیل را به عنوان موضوع این خواسته قرار دهد. امری که نه خود آمریکا خواهان آن بود و نه اینکه قادر به چنین کاری بود.
 
"بیداری اسلامی" چالش بزرگ برای تل آویو

در حالی که رژیم اسرائیل طی سال گذشته به تمامی تلاش ها برای صلح بی اعتنایی می کرد و حتی با افزایش برنامه های شهرک سازی موانعی را در برابر این تلاش ها ایجاد می کرد خاورمیانه و شمال آفریقا دچار تحولات بنیادین شد.
 
اوج گیری بیداری اسلامی در تونس، مصر، لیبی، بحرین، یمن، عربستان و اردن بسیاری از معادلات منطقه را که به نفع رژیم اسرائیل و بر اساس تقویت حاکمان به اصطلاح میانه رو عربی تدوین شده بود بر هم زد.
 
    
    
سقوط حسنی مبارک در مصر و تزلزل پایه های حاکمیت شاه اردن که دو کشور خط مقدم و صلح کرده با اسرائیل هستند این رژیم را از سه جبهه تحت فشار گذاشت.
 
نخست: اینکه دیگر تل آویو نمی توانست به بهبود روابط با کشورهای بحران زده امید داشته باشد، کشورهایی که بزرگترین نقطه تاریک برای سران آنهاد دوستی با اسرائیل بود.
 
دوم: اینکه این روند سبب شد تا اسرائیل نه تنها دوستان قدیمی بلکه امید به برقراری دوستی با دیگر دولتها و حاکمان عربی را از دست بدهد.
 
سوم: رژیم اسرائیل به تدریج طرف گفتگوی خود در تشکیلات خودگردان را نیز از دست خواهد داد و این تشکیلات با ترس از از دست دادن پایگاه خود در بین فلسطینیان قدرت مانور خود را از دست می دهد.
------------------
حسین امیری