به گزارش خبرنگار مهر، محققان پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران پس از حدود چهار سال تلاش پیاپی موفق به ارتقای خودرو خورشیدی غزال ایرانی و ساخت نمونه پیشرفته این خودرو در قالب خودرو خورشیدی غزال ایرانی 2 شده اند که نخستین نمونه پیشرفته از نسل خودروهای خورشیدی در کشور محسوب می شود.
در این راستا و با توجه به اهمیت این پیشرفت علمی و فنی برجسته برای کشور مراسم رونمایی رسمی از این خودرو و انجام تست های حرکتی و فنی خودرو یکشنبه هفته آینده در دانشگاه تهران برگزار می شود.
"غزال ایرانی 1" اولین خودروی خورشیدی ایران و خاورمیانه بود که توسط تیمی از دانشجویان و اساتید بخش مهندسی مکانیک دانشکده فنی دانشگاه تهران در سال 84 طراحی و رونمایی شد.
"غزال ایرانی" خودرویی تک سرنشین بود که 5 متر طول، 8/1 مترعرض و یک متر ارتفاع از سطح زمین داشت و از قابلیت سرعت یکصد کیلومتر در ساعت و یا بیشتر برخوردار بود. سطح رویی این خودرو با سلول های خورشیدی با بهره بالای 5/8 مترمربع پوشانده شده بود که تشعشعات خورشیدی توسط این سلول ها جذب شده و در باطری های قابل شارژ Li-Ion درون خودرو ذخیره می شد و حدود 250 کیلوگرم وزن داشت.
اما گفته شده که غزال ایرانی 2 از هر نظر با غزال ایرانی 1 متفاوت است و این خودرو خورشیدی جدید حدود 100 کیلوگرم کاهش وزن داشته و از لحاظ طراحی ایرودینامیک به طور کلی با خودرو قبلی متفاوت است و موتوری که بر روی آن نصب شده راندمان بسیار بالاتری دارد. برای کاهش وزن و افزایش استحکام خودرو در «غزال ایرانی - 2» به جای فولاد از فیبر کربن و سازههای مخصوصی شبیه لانه زنبوراستفاده شده است.
بازده سلولهای خورشیدی برای غزال ایرانی-2 حدود 22 درصد و برای غزال ایرانی -1 حدود 17 درصد بوده است.
بازده سلولهای خورشیدی برای غزال ایرانی-2 حدود 22 درصد و برای غزال ایرانی -1 حدود 17 درصد بوده است.