امیرعبدوس در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: امسال سرشماری قرقاول در بیش ۱۰۰ زیستگاه این گونه از ۱۵ فروردین آغاز و تا ۱۰ اردیبهشت ماه سال جاری ادامه خواهد داشت.
وی اظهارداشت: در این سرشماری که از ساعت 5 و 30 دقیقه تا 7 و 15 دقیقه صبح به مدت یک ساعت و چهل و پنج دقیقه در هر زیستگاه به طول می انجامد ۱۰ تیم پنج نفره متشکل از کارشناسان محیط زیست استان و یک تیم ناظر از حوزه معاونت محیط طبیعی با استفاده از فرمول های ثابت سرشماری حیات وحش به روش سرشماری آوا تراکم نسبی از جمعیت این گونه در زیستگاه های استان ارئه خواهند داد.
مدیرکل محیط زیست گیلان گفت: سرشماری قرقاول در سالهای گذشته بطور پراکنده انجام می شد ولی از سال ۸۵ به صورت نظام مند در حال انجام است.
وی خاطر نشان کرد: در سال ۸۵ سه هزار و ۹۶۳ طوقه در۶۴ زیستگاه، سال ۸۶ شش هزار و ۷۹۳ طوقه، سال۸۷ نه هزار و ۶۹۰ طوقه، سال ۸۸ نه هزار و ۸۱۲ طوقه و سال ۸۹ هفت هزار و ۹۰۹ طوقه در۱۰۴زیستگاه استان سرشماری شده است.
عبدوس ادامه داد: قرقاول نر ۸۵ سانتیمتر و پرنده ماده ۶۰ سانتیمتر با احتساب دم طول دارد و به واسطه دم بلند و رنگین و راه رفتن با شکوهش، از سایر ماکیان متمایز است.
وی بیان داشت: پرنده نر با سری به رنگ سبز براق، پوست برهنه دور چشم به رنگ قرمز گلی، گوشپرهای کوتاه و بدن به رنگ قرمز گلی با رگه های سیاه موجدار از قرقاول ماده که به رنگ قهوه ای ـ خاکستری است، متمایز می شود.
مدیرکل محیط زیست گیلان گفت: قرقاول در جنگل های مرطوب و بوته زارهای تمشک و درختان پهن برگ یا خزان کننده به سر برده و زیر بوته ها آشیانه می سازد.
وی خاطر نشان کرد: چهار زیرگونه قرقاول در ایران از شمال غرب تا شمال شرق پراکندگی زیستی داشته و زیرگونه تالشی مختص گیلان است که تقریبا در تمام مناطق جلگه ای و کوهپایه ای استان پراکنش دارد.
عبدوس افزود: قرقاول یا تورنگ با نام علمی "Cochiccus phasianus" از گونه های بومی و حمایت شده کشور است که شکار، صید و نگهداری آن طبق قانون ممنوع است.
وی اعلام کرد: براساس سرشماری های انجام گرفته در سالهای اخیر جمعیت این گونه و زیستگاه های زادآوری آن به دلیل افزایش آگاهی های مردم و تلاش محیط بانان این اداره کل با ایجاد امنیت زیستگاهی در شرایط مطلوب حفاظتی قرار گرفته است.
مدیرکل محیط زیست گیلان اظهارداشت: هر ساله با آغاز فصل بهار و آغاز جفت گیری این گونه، سرشماری آن انجام می شود در زمان جفت گیری جنس نر شروع به آواز خوانی در زیستگاه می کند.
وی ادامه داد: با توجه به پوشش گیاهی منطقه، زادآوری و عدم تمایل این گونه به پرواز، سرشماری قرقاول با شمارش تعداد آواهای جنس نر انجام می گیرد.