به گزارش خبرنگار مهر، مرور خبرهای مهم حوزه فرهنگ و ادب را در هفته گذشته با خبر درخواست دو وزارتخانه برای خریدهایی کلان از نمایشگاه آتی کتاب تهران و موافقت با این درخواست آغاز میکنیم.
موافقت وزارت ارشاد با خرید 4.5 میلیارد تومانی دو وزارتخانه از نمایشگاه کتاب تهران
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با درخواست وزارتخانههای علوم و بهداشت برای دو خرید از نمایشگاه کتاب تهران موافقت کرد.
مسئولان معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری چندی پیش با ارائه نامهای به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد خواستار ارائه یارانه برای خرید ارزی کتاب (با دلار 350 تومان) و به مبلغ 2.5 میلیارد تومان شده بودند.
با توجه به اینکه کتابهای ناشران داخلی مشمول یارانه خرید کتاب نمیشود، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد با این درخواست وزارت علوم و تنها برای خرید کتابهای خارجی از نمایشگاه کتاب تهران موافقت کرده است.
بر این اساس تمامی مبلغ مربوطه صرف خرید از بخش بینالملل نمایشگاه کتاب تهران خواهد شد و منابع مذکور به دانشگاهها و پژوهشگاههای علمی سراسر کشور خواهد رفت.
وزارت ارشاد همچنین با درخواستی مشابه از سوی وزارت بهداشت موافقت کرد؛ مسئولان معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت چندی پیش از وزارت ارشاد خواسته بودند با خرید یارانهای کتاب از نمایشگاه تهران (با دلار 350 تومان) و به مبلغ 2 میلیارد تومان موافقت کنند که این درخواست به تائید مسئولان معاونت فرهنکی وزارت ارشاد رسید.
بر این اساس بیش از 40 دانشگاه زیرمجموعه وزارت بهداشت میتوانند با خرید از بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، کتابخانههای خود را به منابع خاجی تجهیز کنند.
دانشگاههای تیپ 1 بیشترین میزان خرید، دانشگاههای تیپ 2 به میزان متوسط و دانشگاههای تیپ 3 به کمترین میزان میتوانند از نمایشگاه کتاب بخرند.
بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران 14 تا 24 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار میشود.
محمدزاده: نمایشگاه مطبوعات باید از تکرار 17 ساله خارج شود
محمد جعفر محمدزاده با اشاره به برگزاری هجدهمین دوره نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها در اواخر مهر و اوایل آبان ماه امسال و در محل مصلای بزرگ امام خمینی (ره) از تعیین اعضای شورای سیاستگذاری این نمایشگاه خبر داد و بر لزوم تغییر در ساختار نمایشگاه مطبوعات تاکید کرد.
وی گفت: ساختار نمایشگاه دیگر خسته کننده شده و باید به صورت اساسی عوض شود و از این تکرار 17 ساله در بیاید؛ از چینش غرفهها گرفته تا فضای خود نمایشگاه همگی نیازمند تغییر است.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد همچنین خواستار همبستگی مسئولان جراید و اعضای هیئت نظارت برای جلوگیری از توقیف نشریات شد و گفت: همه باید تلاش کنند تا از توقیف روزنامهها جلوگیری شود. نباید این امکان از مردم گرفته نشود چرا که روزنامه متعلق به مردم است و نه یک شخص خاص.
ر. اعتمادی: زمانی که جمعیت ایران نصف حالا بود، کتابهای من 12 هزار نسخه فروش داشت
خبر جالب دیگری که در هفته گذشته منتشر شد، به اظهارات ر. اعتمادی نویسنده مشهور جریان عامهپسند برمیگردد.
او که در جلسه نقد کتاب "بهانهای برای ماندن" نوشته حسن کریمپور در محل نشر آموت سخنرانی میکرد، رمان را یکی از عوامل و نشانههای جامعه مدنی دانست چرا که اولین بار این رمان بود که به شرح زندگی مردم عادی پرداخت و تا پیش از آن کتابها به پادشاهان و خدایان تعلق داشتند و به مردم عادی توجهی نشان نمیدادند.
وی با انتقاد از تحقیر نویسندگانی که آثارشان با استقبال عموم مواجه میشود، گفت: بدبختانه دیده میشود کتابهایی را که مخاطبان زیادی به خود جلب کردهاند با عناوین مختلفی چون عامهپسند کوچک میشمارند در حالی که اگر این ملاک مورد قبول باشد باید بگوییم حافظ و شکسپیر هم عامهپسند هستند چرا که تعداد زیادی از مردم آنها را میخوانند.
اعتمادی افزود: این غمانگیز است که در کشور ما با 70 میلیون جمعیت و درصد بالای افراد با سواد، شمارگان کتاب از 1500 و 2000 نسخه تجاوز نمیکند در حالی که در سال 1340 چاپ هفتم یکی از کتابهای من با توجه به جمعیت 30 میلیونی آن زمان که در صد باسوادش به مراتب کمتر بود، 12 هزار نسخه بود.
این نویسنده علت اصلی جذب نکردن مخاطب کتاب را محتوای آنها دانست و تاکید کرد: من این حرفها را که میگویند مسائلی چون اینترنت موجب کاهش مخاطب کتاب شده نمیپذیرم؛ مگر اینترنت در کشورهای غربی وجود ندارد؟ پس چرا در آنجا آمار مطالعه به این وضعیت نیست؟ در چند بار مسافرتی که به کشورهای دیگر داشتهام استقبال خوب مردم را از کتابفروشیها دیدهام در حالی که در کشور ما اینطور نیست.
پای جویس هم به تولید DNA مصنوعی باز شد
اما بشنوید از این خبر که پای جیمز جویس هم به تولید DNA مصنوعی گشوده شد؛ پس از اینکه کریگ ونتر پیشگام در تولید DNA مصنوعی عنوان کرد که از داستان "جیمز جویس" در کدگذاری ژنتیکی DNA استفاده کرده است، بنیاد جویس در شکایتی خواستار رعایت حق کپیرایت شد.
عبارتی که او از این نویسنده مطرح ایرلندی به کار گرفته است از رمان "چهره مرد هنرمند در جوانی" اخذ شده که جویس آن را در سال 1916 نوشته است و از این قرار است: "زندگی کردن، به خطا بودن، سقوط کردن، پیروزی یافتن، از نو خلق کردن زندگی از زندگی".
استفن نوه جویس که تنها بازمانده زنده از نسل این نویسنده است همین عبارت را نشانی از نقض قانون کپی رایت تلقی کرده و هر گونه خوانش عمومی از آثار جویس را منوط به کسب اجازه دانسته است.
در هفته گذشته داوریهای جشنواره ملی کتاب خلیج فارس به مراحل پایانی خود نزدیک شد و 25 اثر شامل 22 کتاب و 3 پایاننامه به مرحله نهایی این جشنواره راه یافتند.
تقدیر جشنواره کتاب خلیج فارس از اقتداری
سمیه قاصدی دبیر اجرایی نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس از برگزاری این جشنواره در 3 اردیبهشت و به میزبانی بندرعباس خبر داد و گفت: ما در بخش جنبی جشنواره از 2 تن از پیشکسوتانی که بیشترین و مهمترین آثار را در زمینه خلیج فارس منتشر کردهاند، تقدیر خواهیم کرد.
احمد اقتداری پژوهشگر پیشکسوت در حوزه خلیج فارس یکی از همین تقدیر شوندگان است.
پایان تدوین حرف "ب" لغتنامه فارسی
خبر دیگری که در هفته گذشته توجهات را به خود جلب کرد، تدوین حرف "ب" لغتنامه فارسی بود.
ایرج مهرکی عضو هیئت مولفان موسسه لغتنامه دهخدا با اشاره به انتشار یک جزوه از حرف "ب" لغتنامه فارسی در اواخر زمستان 89 از انتشار دو جزوه دیگر آن تا آخر بهار خبر داد.
به گفته او حرف "ب" لغتنامه فارسی در سه جزوه یا مجلد 1000 صفحهای تدوین شده که نخستین جزوه آن اواخر زمستان 89 چاپ شد و دو جزوه دیگر هم تا آخر بهار چاپ میشود.
تاکنون 28 جزوه از لغتنامه فارسی که دربرگیرنده حرف "الف" آن بوده است، چاپ شده و مجلد اخیر هم بیست و هشتمین جزوه لغتنامه فارسی و اولین جزوه حرف "ب" است.
نمونهخوانی حرف "ب" لغتنامه فارسی آذرماه سال 1388 آغاز شد و با توجه به تجربه تدوین و انتشار حرف "الف" آن، مجلدات مربوط به حروف بعدی لغتنامه در زمانی کمتر تدوین و منتشر خواهد شد. حرف "الف" این لغتنامه 55 سال پس از درگذشت علی اکبر دهخدا موسسه لغتنامه دهخدا به پایان رسید. مؤسسه چاپ و نشر دانشگاه تهران مسئولیت چاپ این لغتنامه را بر عهده دارد. لغتنامه فارسی بزرگترین و کاملترین لغتنامهای است که تاکنون به زبان فارسی تالیف شده است.
پرخوانترین جنایینویسان جهان؛ کریستی و فلمینگ در انگلیس، گریشام و براون در آمریکا
آگاتا کریستی و یان فلمینگ در انگلستان گوی سبقت را در فروش آثار از دیگر جنایینویسان ربودند در حالی که در آمریکا این مقام به جان گریشام و دنبراون تعلق گرفت.
در آمریکا هم جان گریشام و دن براون در صدر فهرست پرفروشترین نویسندگان جنایی این کشور قرار گرفتند.
ادغام کتابخانه ملی با نهاد کتابخانههای عمومی تکذیب شد
سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه همکاری میان کتابخانههای ملی ایران و اتریش در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره رئیس آتی کتابخانه ملی گفت: انشاءالله این مسئله به زودی انجام میشود.
جلسه هیئت امنای کتابخانه ملی برای معرفی رئیس آن هنوز تشکیل نشده است.
وی در مقابل اصرار خبرنگاران برای اعلام نام این فرد، افزود: من درباره فرد خاصی صحبت نمیکنم و اسمی را ذکر نمیکنم چرا که باید هیئت امنا تشکیل شود که تا حالا نشده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره چرایی تشکیل نشدن جلسه هیئت امنا تاکید کرد: بالاخره گرفتاریها و مشغلهها زیاد است به همین خاطر تشکیل این جلسه و نتیجتاً معرفی رئیس کتابخانه ملی به تاخیر افتاده است.
حسینی همچنین گفت: اینجا (کتابخانه ملی) شاید رئیس نداشته باشد ولی یک معاون برای اسناد ملی دارد و یک معاون هم برای کتابخانه ملی و این دوستان دارند کارشان را میکنند.
حسینی همچنین شایعه ادغام کتابخانه ملی را با نهاد کتابخانههای عمومی کشور تکذیب کرد و گفت: این بحث مطرح شد اما به تصویب نرسید. این مسئله مشکل حقوقی دارد و امکانپذیر نیست و فعلاً دست نگه داشتهایم.
وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران با این مضمون که "در فاصله سه هفته مانده به برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، آیا حساسیت خاصی برای حضور برخی ناشران در این نمایشگاه وجود دارد یا خیر؟" گفت: روی هیچ ناشری حساسیت نیست فقط بر اساس ضوابطی که هست، اگر ناشرین آنها را رعایت کنند و تقاضای حضور داشته باشند، به تقاضایشان رسیدگی میشود.
وزیر ارشاد: اگر تعداد قابل توجهی از کتابهای یک ناشر اصلاحیه بخورد، این نقطه قوت او نیست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا "ارسال آثاری که مجوز انتشار نمیگیرد، برای ناشران امتیاز منفی به حساب میآید و آیا صحت دارد که معاونت فرهنگی آنها را تنبیه میکند؟" تاکید کرد: تا حالا که اینطور نبوده است اما ممکن است از حالا به بعد اعلام کنند که این به عنوان یک نقطه ضعف تلقی میشود.
حسینی اضافه کرد: مثلاً ناشری که 100 عنوان کتاب فرستاده است و تعداد قابل توجهی از آنها به هر دلیلی اصلاحیه خورده باشند و مشکلاتی داشته باشند، طبیعی است که این نقطه قوت محسوب نمیشود.
وی افزود: ما یک ردهبندی در مورد ناشران برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران، برای حضور در نمایشگاههای خارج از کشور و برای خرید کتابهایشان داریم و طبیعی است ناشرانی که ضوابط را به ویژه ضوابط جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی را رعایت کنند، از امتیازات بیشتری برخوردار میشوند اما معنایش این نیست که اگر ناشری کتابی فرستاد و ضعفی داشت، ما بگوئیم که باید با او برخورد شود.
برکناری اشتهاردی از مدیرمسئولی موسسه مطبوعاتی ایران
اما در هفته گذشته تغییراتی در هرم مدیریتی موسسه مطبوعاتی ایران رخ داد؛ کاوه اشتهاردی به شیوهای عجیب - از طریق پیامک - از مدیرعاملی این موسسه برکنار شد و علیاکبر جوانفکر سرپرستی آن را به عهده گرفت.
اشتهاردی در این باره گفت: از تغییر خود اطلاع نداشتم و تنها از طریق خبرها و پیامک از این موضوع آگاه شدم.
جوانفکر هم شمن تایید خبر انتخابش به عنوان سرپرست موسسه مطبوعاتی ایران، از ادامه همکاری کاوه اشتهاردی مدیرعامل پیشین موسسه به عنوان مدیرمسئول روزنامه ایران خبر داد.
مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) تاکید کرد: مدیران مسئول زیرمجموعههای موسسه مطبوعاتی ایران از جمله آقای اشتهاردی مدیرمسئول روزنامه ایران همچنان به کار خودشان ادامه میهند و من تنها با انجام امور اجرایی موسسه به وی کمک میکنم تا با فراغ بال بیشتر به روزنامه بپردازند.
واژههای جدید فرهنگستان
اما فرهنگستان زبان و ادب فارسی در تازهترین مصوبات خود معادل فارسی 21 واژه غیرفارسی را اعلام کرد.
بر این اساس واژههای آب درمانی به جای "هیدروتراپی"، بازگشت (ظهور مجدد علائم بیماری) به جای "ریلاپس"، حمام آفتاب به جای "سولاریوم"، سراچه به جای "سوئیت"، سهگانه به جای "تریلوژی"، کفی به جای "تریلر"، مزرعهسرا به جای "فارم هاوس"، نابهنجار به جای واژه "آنرمال"، نظام شایستهگرا به جای "مریت سیستم"، شایستهسالاری به جای "مریتوکراسی"، ورزمان به جای "ماساژ"، اژدر(نوعی سلاح انفجاری) به جای "تورپیدو"، افسردگی به جای "دپرشن" و افسرده به جای واژه "دپرس"، افشانک به جای "نازل nozzle"، بیشفعال به جای "هایپر اکتیو"، تنش به جای " تنشن tension" ، عوامگرایی به جای "پوپولیسم"، عوامگرا به جای "پوپولیست"، مردمسالاری به جای "دموکراسی" و رتبه بندی به جای "رنکینگ" به تصویب رسید.