محققان موسسه مطالعات مغزی "آلن" گس از انجام چهار سال مطالعات پیچیده موفق شدند اولین نقشه رایانه ای مغز انسان را ارائه کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر،‌ اطلس مغز انسان ابزار تعاملی تحقیقاتی است که به دانشمندان در درک عملکرد مغز و کمک به کشف بیماری های جدید و درمان این بیماریها کمک خواهد کرد.

اطلاعات به کار گرفته شده در ساخت این ابزار از تحلیل و بررسی دو مغز انسان با استفاده از دستگاه اسکن MRI و نوعی ویژه از آن به نام تصویربرداری Diffusion Tensor استفاده شده است. آلن جونز مدیر این موسسه تحقیقاتی می گوید این مغزها برای مطالعه به قطعات کوچک برش داده شده اند و RNA از میان آنها استخراج شده است. محققان با استفاده از این RNAها توانستند 25 هزار ژن را در میان مغز انسان بررسی کنند.

تمامی این اطلاعات برای ساخت این نقشه تعاملی و کامل از مغز انسان در کنار یکدیگر قرار گرفتند‌ با استفاده از این ابزار می توان هزار بخش آناتومیکی مغز را مورد بررسی و جستجو قرار داد. ‌این جستجو به واسطه گرد هم آمدن بیش از 100 میلیون نقطه اطلاعاتی که نمایشگر توضیحات ژنتیکی و بیو شیمیایی هر بخش هستند صورت می گیرد.

برای مثال محققان می توانند با استفاده از این ابزار تعاملی تصویری سه بعدی از تمامی نقاط مغز که در آنها هدفهای بیوشیمیایی Prozac توضیح داده شده اند را به دست بیاورند. بررسی دو مغز مورد مطالعه نشان داد ساختار زیست شیمیایی این دو مغز شباهت شگفت انگیزی با یکدیگر دارند،‌94 درصد ساختار زیست شیمیایی این دو نمونه با یکدیگر برابر بوده و 82 درصد از ‍ژنهای انسانی در مغز تشریح شده اند.

هر دو مغز که در این پرو‍ژه 55 میلیون دلاری به کار گرفته شده اند به دو مرد اختصاص داشته اند. به این دلیل که اهدا کننده های مغز در این مطالعات باید به دلیل مرگهای ناگهانی یا ایستهای قلبی جان خود را از دست داده باشند،‌ مواردی که در میان مردها رواج بیشتری دارد.

بر اساس گزارش نیو ساینتیست،‌ چنین نقشه هایی از قدرت بالایی در کشف داروها و بررسی ساختار ژنتیک انسان برخوردارند و بدون شک تحولی بزرگ در مبارزه برابر انواع بیماری ها به شمار می رود.