به گزارش خبرنگار مهر، مرتضی بختیاری در همایش مالکیت معنوی در فرش دستباف گفت: پاسداری از فرش دستباف اهمیتی مضاعف دارد و این کالا با قدمتی چند هزار ساله، جایگاه موثری در میراث فرهنگی ایران به خود اختصاص داده است؛ این درحالی است که با توجه به امکانات جهانی، علیرغم وجود نظام حمایتی موثر در سطح بینالمللی برای بهره گیری از برخی عناصر میراث فرهنگی، اما میراث مذکور بدون در نظر گرفتن سهم مردمانی که پدیدآورندگان واقعی این نمودها هستند، در مقیاس وسیع به صورت تجاری بهرهبرداری می شوند که فرش نیز نمونه اینها است.
وزیر دادگستری افزود: دانش سنتی نهفته در صنایع دستی یکی از مبانی هویت فرهنگی و ابزاری مهم برای ابراز جنبههای هویت کشورمان در روابط با دنیا به شمار میرود که بر همین اساس، پاسداری از آن اهمیتی مضاعف پیدا میکند.
وی تصریح کرد: فرش دستباف یک سنت زنده همراه با کار ویژه در زندگی امروزی است و چیزی نیست که فقط به گذشته تعلق داشته باشد؛ چراکه فرش دستباف ایرانی با قدمتی چندهزار ساله، جایگاه ویژهای در میراث فرهنگی ایران دارد.
بختیاری با اشاره به ضرورت حمایتهای بینالمللی از فرش دستباف خاطرنشان کرد: با توجه به امکاناتی که امروزه در سطح جهانی به دلیل عدم وجود یک نظام حمایتی موثر در سطح بینالمللی برای بهرهگیری از برخی عناصر میراث فرهنگی به وجود آمده، هنر- صنعت فرش دستباف بدون توجه و احترام به منافع فرهنگی و اقتصادی جامعهای که از آنجا نشات گرفته، اغلب دستخوش تغییر و تحریف شده تا مورد پسند بازار واقع شوند.
وی اظهار داشت: طی دهه اخیر اقدامات بسیار موثری در زمینه ایجاد زیرساختهای حقوقی حمایت از مالکیت صنعتی از جمله تصویب قانون جدید ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علایم تجاری و قانون حمایت از نشانههای جغرافیایی صورت گرفته است.
به گفته بختیاری، در همین راستا عضویت ایران در معاهدات بینالمللی مربوط از جمله موافقتنامه و پروتکل مادرید و موافقتنامه لیسبون بسیار کارساز است و تا شکلگیری نظام جامع و مطلوب بینالملللی، پوشش حقوقی اولیه را برای هنرـصنعت فرش دستباف ایرانی در چارچوب حقوق مالکیت معنوی موجود فراهم میآورد.