اهواز - خبرگزاری مهر: به زودی با بهره برداری از طرح جامع آبرسانی مسجدسلیمان مشکل کمبود آب تمام مناطق این شهر برطرف می شود ولی مشکل اساسی این است که درصد بالایی از آب شرب نخستین شهر نفتی خاورمیانه به علت فرسودگی لوله ها هدر می رود.

به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، مشکل تامین آب کافی برای مناطق مختلف مسجدسلیمان از همان روزی آغاز شد که کاوشگران نفت در روز پنجم خرداد سال 1287 در منطقه دره خرسان مسجدسلیمان و در عمق حدود 300 متری به نفت رسیدند.

شرایط زادگاه نفت خاورمیانه به گونه ای بود که به همان میزان که از وجود نفت سیراب بود در تشنگی داشتن آب می سوخت و این مشکل تا به امروز تامین آب برای این شهر نفتی را با مشکل مواجه می کند به گونه ای که به گفته فرماندار شهرستان مسجدسلیمان به جرات می توان گفت که هیچ منطقه ای در این شهرستان وجود ندارد که در 24 ساعت شبانه روز به طور کامل آب داشته باشد.

از همان روزی که پیدایش نفت باعث شد پایه های تاسیس نخستین شهر مدرن ایران در منطقه ای به نام مسجدسلیمان فعلی  پایه گذاری شود یکی از دغدغه های برنارد رینولدز رئیس گروه کاوشگران نفت این بود که چگونه آب را به این شهر برساند چرا که نزدیکترین راه برای تامین آب به این شهر که از نداشتن آب های زیرزمینی به شدت رنج می برد رودخانه کارون بود آنهم در حدود 18 کیلومتر آن طرف تر.

با این وجود نفتیها آب را با کشاندن لوله های مختلف به شهر رساندند ولی با افزایش روزافزون جمعیت این شهر، تامین آب برای این شهر با مشکل مواجه شد و این معضل تا به امروز ادامه دارد و زندگی مردم را با مشکل مواجه کرده است.

محمد خانچی فرماندار جوانی که وقتی حکم فرمانداری شهرستان مسجدسلیمان را به دست گرفت خیلی زود فهمید جدی ترین مشکل جلوی راهش در این شهر، حل مشکل آب شرب مردمی است که سیراب از نفت اما تشنه از آب هستند به همین دلیل وی بیشترین وقتش را صرف تامین آب پایدار برای مردم کرد و امروز وی با افتخار می گوید که نتیجه تلاش وی و همکارانش برای تامین آب نتیجه داده است و مردم دیگران نگران این موضوع نباشند.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر در اهواز اظهار داشت: مشکل آب در این شهرستان همزمان با کشف نفت آغاز شد و امروز شرایط به گونه ای است که کلیه مناطق این شهر در طول شبانه روز تنها چند ساعت آب آشامیدنی دارند.
 

فرماندار مسجدسلیمان عنوان کرد: در دولت نهم بحث تامین آب شرب برای مسجدسلیمان به صورت جدی در دستور کار قرار گرفت و امروز در وضعیتی قرار داریم که طرح جامع آبرسانی به زودی افتتاح و مردم از آب پایدار برخوردار خواهند بود.

خانچی تصریح کرد: هم اینک آب به صورت آزمایشی وارد شبکه آبرسانی این شهر شده ولی به علت چند نقص کوچک که در حال رفع هستند هنوز به صورت 100 درصد به بهره برداری نرسیده ولی قول می دهیم تا قبل از فصل تابستان که نیاز مردم به آب افزایش می یابد این مشکل را حل کنیم.

وی عنوان کرد: مسجدسلیمان در بین شهرهای ایران از شرایط خاص جغرافیایی برخوردار است به گونه ای که این شهر یک شهر طولی محسوب می شود که طول آن 33 کیلومتر است و حتی با کلانشهر اهواز به عنوان مرکز استان نیز برابر می کند و این موضوع رساندن آب به تمامی نقاط آن را با مشکل مواجه می کند.
 

فرماندار مسجدسلیمان اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات این شهر وجود دره ها در کنار تپه ها است که رساندن لوله های آب به این نقاط را طاقت فرسا و مشکل کرده است. به عبارتی در بین کلیه شهرهای ایران کمتر شهری می توان یافت که آبرسانی در آن تا این اندازه گران قمیت باشد.

خانچی ادامه داد: در گذشته به علت اینگونه مشکلات، لوله کشی آب این شهر به جای زیر زمینی به صورت روکار انجام شده است که این موضوع باعث شده لوله های این شهر اکنون به شدت فرسوده و پوسیده باشند و در تمامی نقاط شهر دارای مشکلات جدی هستند.

وی افزود: متاسفانه با وجود اینکه در حال حاضر آبی که به مسجدسلیمان وارد می شود دو برابر استاندارد سرانه مصرف آب برای جمعیت این شهر است ولی به علت پوسیدگی و فرسودگی لوله های انتقال، پرت آب در این شهر فوق العاده بالاست و این موضوع باعث شده که تامین آب برای این شهر با مشکل مواجه شود.

عضو شورای اداری استان خوزستان گفت: در صورتیکه مشکل لوله های فرسوده در این شهر حل شود آب کافی در اختیار مردم قرار می گیرد ولی اگر این کار با مشکل مواجه شود نمی توان آب مورد نیاز مردم را تامین کرد چرا که پرت بالای آب مانع از این کار می شود.
 
خانچی تاکید کرد: در حال حاضر سه پیمانکار به صورت همزمان در حال فعالیت برای نوسازی و بازسازی لوله های فرسوده آب این شهرستان است.

مدیرعامل آبفای خوزستان در این خصوص به خبرنگار مهر در اهواز گفت: مشکل آب مسجدسلیمان یک موضوع 50 ساله است که به لحاظ زیرساخت و قدمت دارای مشکلات زیادی بوده اما شرکت آبفای استان در سالهای اخیر اقدامات بسیار خوبی برای بهبود وضعیت آبرسانی به این شهرستان انجام داده است.

محسن پویا اظهار داشت: با این اقدامات، 50 درصد لوله های آب به زیرزمین منتقل شدند که به زودی دیگر خطوط آبرسانی سایر مناطق این شهرستان به زیرزمین منتقل خواهند شد.

پویا گفت: هم اکنون عمده مشکل در مرکز شهر، فرسودگی لوله های آبرسانی است که 30 درصد از این لوله ها ساماندهی شده اند.

وی همچنین با اشاره به بالا بودن سرانه مصرف آب در شهرستان مسجدسلیمان، بیان داشت: باید برای صرفه جویی و درست مصرف کردن آب فرهنگسازی شود تا آب به این میزان زیاد به ویژه در این شهرستان مصرف نشود.

مدیر عامل آبفای خوزستان افزود: زمانی که مصرف سرانه آب بالا می رود یا بر اثر یک بی احتیاطی لوله ای در جایی می شکند مشکلات زیادی برای انتقال آب و جلوگیری از تداخل با فاضلاب ایجاد می شود، از این رو مصرف صحیح آب و جلوگیری از جاری شدن آب های سطحی از مشکلات گرفتگی فاضلاب ها جلوگیری می کند.

پویا بیان داشت: امید است با در اختیار قرار دادن اعتبارات امسال به شرکت آبفای استان بسیاری از مشکلات شبکه آبرسانی در استان حل شود.