به گزارش خبرنگار مهر در زنجان، رامین فرزام ظهر دوشنبه در همایش بزرگداشت روز جهانی ماما افزود: از این تعداد، 190 ماما در مراکز بهداشتی، 105 ماما در معاونت درمان مراکز بیمارستانی، 10 ماما در مراکز آموزشی دانشگاهی، 13 ماما در دانشگاه آزاد زنجان و 29 ماما نیز در بیمارستان ارتش مشغول بهکار هستند.
وی ادامه داد: کل آمار سالیه زایمان در استان زنجان 18 هزار مورد است که اگر بخواهیم این میزان را با استانداردهای جهانی مقایسه کنیم در حال حاضر به حدود 500 مامای دیگر نیازمندیم که تعداد ماماهای فعلی استان تقریباً نصف استاندارد جهانی است.
فرزام با اشاره به اینکه در ایران، 40 درصد از روشهای کلی زایمان، مربوط به عمل جراحی سزارین است ادامه داد: میزان سزارین بهصورت یک سیکل معیوب در حال افزایش است و این در حالیست که همواره عواملی از قبیل رضایت خود بیمار، دست به دست هم میدهند تا میزان سزارین در کشور افزایش یابد.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی زنجان ادامه داد: بر اساس استانداردهای بینالمللی، بهازای هر یکهزار تولد باید 30 تا 50 ماما وجود داشته باشد و این در حالیست که در کشور ما بهازای این میزان تولد زنده، تنها 12 ماما وجود دارد و این در صورتی است که تعداد ماماهای موجود در کشور، کم نیست، ولی تعداد کمتری از ماماها به کار گرفته شدهاند.
فرزام در ادامه افزود: خونریزی بهعنوان یکی از عوارض بارداری و زایمان، علت اصلی مرگ و میر زنان در هنگام زایمان است.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی استان زنجان، با اشاره به اینکه روزانه یکهزار و 600 زن در دنیا بر اثر عوارض بارداری و زایمان، جان خود را از دست میدهند ادامه داد: حدود 99 درصد از این مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه اتفاق میافتد.
فرزام با بیان اینکه خونریزی، زایمان سخت، فشارخون بالا، عفونت و عوارض سقطهای غیربهداشتی، از مهمترین عوارض مرگ و میر زنان در دوران بارداری و هنگام زایمان بهشمار میرود، افزود: از بین این موارد، خونریزی عامل اصلی مرگ و میر زنان تلقی میشود.
با تأکید بر اینکه زایمان طبیعی در صورتی که ایمن انجام شود، بهترین روش زایمانی است، گفت: ماماها بهعنوان نیروهای وی تربیت یافته در راستای انجام زایمان طبیعی و ایمن، نقش بهسزایی ایفا میکنند.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی استان زنجان، با یادآوری اینکه طبق پرتکل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مقرر شده است که ایجاد بیمارستانهای "دوستدار مادر و کودک" تا سال 1392 اجرایی شود، یادآور شد: در استان زنجان نیز در راستای اجرایی کردن این پرتکل، اقدامات لازم صورت گرفته است.
فرزام با تأکید بر اینکه مرکز آموزش درمانی بیمارستان آیتاله موسوی بهعنوان بیمارستان "دوستدار مادر و کودک" معرفی شده است ادامه داد: راهاندازی بخش حاملگی پرخطر در این بیمارستان نیز در حال پیگیری است.
در حاشیه این همایش، واحد زایمان بیدرد در بلوک زایمان مرکز آموزش درمانی بیمارستان آیتاله موسوی که با اعتباری بیش از 45 میلیون تومان تجهیز شده بود، افتتاح شد.