خبرگزاری مهر -گروه سیاسی: عملکرد رسانه های‌حزبی، بررسی قانون مطبوعات در قوه مقننه، سیاست‌های فرهنگی دولت و ساماندهی سایت‌های خبری از مهمترین محورهای گفتگوی مشروح مدیر مسئول روزنامه جام جام با خبرگزاری مهر است.

بیژن مقدم که سابقه حضور در شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و سخنگویی انجمن روزنامه نگاران مسلمان را در کارنامه خود به ثبت رسانده معتقد است هیچ گاه از فعالیت حرفه ای خود عبور نمی کند از این رو پس از ورود به ارگان رسمی صداوسیما دیگر به فعالیت های حزبی، تشکیلاتی خود ادامه نداد اما اگر ماموریت او در روزنامه جام جام به پایان برسد احتمال بازگشتش او به عرصه سیاست زیاد است.

بخش نخست گفتگوی مهر با این فعال رسانه ای در روزهای گذشته منتشر شد ، بخش دوم این گفتگو در پی می آید:

 مقدم در این گفتگو با بیان اینکه انجمن روزنامه نگاران مسلمان  با رویکرد ی سیاسی، صنفی تشکیل شده است اظهار داشت: این در حالی است که در گذشته انجمن صنفی روزنامه نگاران سیاسی عمل می کرد در صورتی که این انجمن فقط بعنوان انجمن صنفی شناخته می شد اما تمام تلاش خود را صرف فعالیت های سیاسی کرد به همیل دلیل انجمن روزنامه نگاران مسلمان با رویکردی صنفی، سیاسی تشکیل شده است ، تا علاوه بر پرداختن به مسائل صنفی روزنامه نگاران و خبرنگاران به تشریح و واکاوی مهمترین مسائل جاری روز و بین الملل نیز بپردازد.

وی گفت: اعضاء باید کمک رسان انجمن روزنامه نگاران مسلمان باشند و مسئولان نیز حمایت ها وکمک ها خود را از انجمن دریغ نکنند ، زیرا این وظیفه بر عهده آنها (مسئولان ذیربط ) گذاشته شده است تا به انجمن ها ی صنفی کمک کنند.

دولت اصلاحات نگاه تبعیض آمیز به رسانه ها داشت

 این فعال رسانه ای در ادامه به انتقاد از دولت اصلاحات پرداخت و گفت: در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی نگاه ها به رسانه ها یکسان نبود، زیرا حمایت ها وکمک های دولت وقت از انجمن صنفی روزنامه نگاران به هیچ وجه  قابل قیاس با انجمن های دیگر نبود از این رو مسئولان نگاه تبعیض آمیزی به رسانه ها داشتند.

رسانه های حزبی سابقه خوبی از خود به جا نگذاشتند

مدیر مسئول روزنامه جام همچنین درخصوص عملکرد رسانه های حزبی تصریح کرد: درحال حاصر ما شاهد حضور و بروز رسانه های حزبی به معنای ارگانیک نیستیم ، البته در گذشته رسانه هایی تحت عنوان رسانه های حزبی فعالیت می کردند که در این راستا می توان از "سلام"، "کارگزاران" و "اعتماد ملی" نام برد.

 این فعال رسانه ای ادامه داد: اما این رسانه ها در برهه ای فعالیت رسانه ای خود را قطع کردند زیرا بدین نتیجه رسیده بودند که ساختار روزنامه با ساختار تشکیلات حزب متفاوت است ، ضمن آنکه برخی از احزاب با عدم فعالیت حزبی مواجه شدند، از این رو معتقدم رسانه های حزبی نشان دادند که نمی توانند حضور موثری در عرصه رسانه داشته باشند.

وی با بیان اینکه البته نباید نگاه غیر مغرضانه ای به عملکرد رسانه های حزبی داشته باشیم، گفت: هنوز شاهد روزنامه های جریانی و خطی هستیم، بنابراین رسانه های حزبی می توانند در چهار چوب قانون از دیدگاه ها و تفکر تشکل و یا فردی خاص در جغرافیای سیاسی کشور حمایت کنند.

رسانه های اجاره ای جایگاهی در بین اصحاب رسانه ندارند

 سخنگوی سابق انجمن روزنامه نگاران مسلمان همچنین فعالیت روزنامه های اجاره ای را پدیده ای ضد فرهنگی دانست و گفت: این رسانه ها در مقطعی و در قبال پولی که از پیش تعیین می شود در اختیار جریان سیاسی خاص  قرار می گیرند تا در راستای تبلیغ و ترویج آنها فعالیت نمایند.

وی با اشاره به اینکه مدیران مسئول در این رسانه ها وظایف و ماموریت خود را به درستی انجام نمی دهند، گفت: مدیران مسئول در رسانه های اجاره ای مطالب را با دقت رصد نمی کنند در صورتی که مسئولیت قانونی مطالب منتشر شده با مدیر مسئول است اما این رویکرد از سوی این رسانه ها به دقت دنبال نمی شود .

 

 

مجلس نباید جداگانه قانون مطبوعات را بررسی کند

 مقدم در ادامه این گفتگو در خصوص بررسی قانون مطبوعات در مجلس گفت: این قانون نیازمند اصلاح است، البته در دوره اصلاحات و در زمان مجلس ششم جریانی انحرافی به فکر تغییر قانون مطبوعات افتاد که خوشبختانه آن اجرایی نشد ولی دیگر از آن فضایی که ساختار شکنان حاکم بوند خارج شدیم، بنابراین وزارت ارشاد در زمینه قانون مطبوعات برنامه های جامعی را در نظر گرفته که در آن برنامه  بحث نظارت، تذکرات و تخلفات مطبوعات و...لحاظ شده است.

وی تعامل و همکاری مجلس شورای اسلامی و وزارت ارشاد را در بررسی قانون مطبوعات ضروری دانست و گفت: باید هر دو نهاد (قوه مقننه و ارشاد) در کنار هم این قانون مهم را دنبال و پیگیری کنند، نه اینکه مجلس شورای اسلامی اعلام کند خود این موضوع را به تنهایی دنبال می کند.

وی اضافه کرد: من قصد اینکه کمیسیون فرهنگی مجلس را زیر سئوال ببرم ندارم ولی بر این باورم که باید در قانون مطبوعات هم مجلس و هم ارشاد در کنار یکدیگر حرکت کنند در غیر اینصورت برای فعالان رسانه نگرانی ایجاد می شود.

 سیاست فرهنگی دولت قابل قبول نیست

مدیر مسئول روزنامه جام جم همچنین به سیاست های فرهنگی دولت پرداخت و گفت: به نظر من دولت درسیاست های فرهنگی موفق عمل نکرده البته تمام تلاش خود را به کار برده تا شاخص های کمی را بهبود ببخشد ولی در چند سال اخیر شاهد فعالیت های غیر فرهنگی بودیم.

 وی به تکثر بسته های حمایتی در قانون هدفمدن شدن یارانه ها پرداخت و افزود: دولت  در تمامی زمینه ها بسته حمایتی اعلام کرده اما تا به امروز بسته ای برای حمایت از فرهنگ اعلام نکرده است.

سایت های خبری اگر ساماندهی نشوند به دروغ پردازی های خود ادامه خواهند داد

 مقدم با تاکید براینکه ساماندهی سایت های خبری لازم و ضروری است، تصریح کرد: معتقدم سایت های خبری باید درقبال مطالب و اخباری که منتشر می کنند پاسخگو باشند، زیرا درحال حاضر اگر بنا باشد سایت خبری را معرفی کنیم فقط باید به حمایت شخصی خاص از آن سایت بسنده کنیم، در صورتی که سایت ها مانند روزنامه ها باید از شناسنامه کاری برخوردار باشند.

 وی گفت: در روزنامه جام جم هر مقاله ای که چاپ می شود به امضاء دست اندرکاران روزنامه می رسد تا آنها در قبال مطلبی که منتشر کردند پاسخگو باشند.

 مقدم اضافه کرد: اخیرا بنده می خواستم نسبت به مطلبی که در یکی از سایت ها منتشر شده بود توضیحی ارائه دهم اما مقام مسئول این سایت را پیدا نکردم از این رو شناسنامه دار کردن سایت ها می تواند مکانیزمی را برای فعالیت حرفه ای سایت ها ایجاد کند، ضمن آنکه با شناسنامه دار کردن سایت ها تکلیف دست اندرکاران سایت  های خبری برای مردم و مسئولان مشخص می شود.

در صورت خروج از جام جم به فعالیت های سیاسی، صنفی خود ادامه خواهم داد

 وی سابقه عضویت در شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و همینطور حضور در هئیت مدیره انجمن روزنامه نگاران را در کارنامه خود به ثبت رسانده است درباره فعالیت های آتی خود گفت: هر گاه احساس کردم در عرصه ای می توانم موثر واقع شوم حضور پیدا کردم البته اگر ماموریتی به  بنده محول شود از فعالیت های حاشیه ای عبور می کنم تا حضوری فعال در عرصه کاریم داشته باشم از این رو پس از ورودم به روزنامه جام جم دیگر فرصتی که در اختیار جمعیت ایثارگران گذاشته بودم ، وجود نداشت، البته وقتی که در اختیار انجمن روزنامه نگاران گذاشته بودم کمتر بود با این اوصاف هرگاه ماموریت بنده در جام جم به پایان برسد به فعالیت های گذشته خود در عرصه رسانه یا تحزب ادامه خواهم داد.

------------------------------------------------
گفتگو از:رامین طهماسبی و سید مهدی حسینی