اسدالله بیات در گفتگو با خبرنگار مهر در همدان با بیان اینکه این مجموعه با هدف تجهیز و تبدیل به سایت موزه، سه مرحله از کاوش های خود را به پایان رسانده است، اظهار داشت: این مجموعه زیر زمینی منحصر به فرد بر بستری از سنگ گرانیت ایجاد شده است.
بیات دستیابی به اتاق ها و سالن شناسایی شده را از جمله اطلاعات ارزنده فصل کاوش منطقه مورد نظر دانست و افزود: شیوههای تدفین دورههای استقراری موجود در سایت مجموعه دستکند سامن منبع مطالعاتی غنی بر روی اسکلتها و بقایای انسانی موجود در استان همدان است.
شهر زیرزمینی سامن احیا می شود
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان افزود: این اداره انجام مطالعات فنی، آسیبشناسی، تعیین راهکارهای حفاظتی و احیا مجموعه دستکند زیرزمینی سامن را پیش رو دارد.
بیات اظهار داشت: بزودی اقدامات کارشناسی شامل تهیه طرح حفاظت و مرمت، تهیه طرح ورودیهای این شهر و ارائه طرح تثبیت اسکلتها و بقایای تدفینهای این مجموعه انجام خواهد شد.
بیات ارائه طرح ویترینها، محافظهای مناسب و نورپردازی را از دیگر برنامههای در دست اقدام این اداره کل دانست و اضافه کرد: با اجرایی شدن این برنامهها سامن به موزهای غنی در غرب کشور تبدیل میشود.
یک میلیارد و 470 میلیون ریال در سه فصل کاوش هزینه شد
وی با بیان اینکه یک میلیارد و 470 میلیون ریال اعتبار به انجام سه فصل کاوش در سالهای 86، 87 و 89 اختصاص یافته، ادامه داد: در این کاوشها 40 اتاق، سالن و کریدورهای ارتباطی شناسایی شده که نشانگر کاربری شهر زیرزمینی سامن در دورههای متعدد بوده است.
بیات گفت: سه فصل کاوش شامل پی گردی، جستجو و باز شدن معابر، پاکسازی، تثبیت دیواره ها و سقف و ساماندهی اسکلت ها و اشیا مکشوفه بوده است
سامن در دوران اسلامی به عنوان پناهگاه کاربری داشته است
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان با اشاره به اینکه این شهر در دوره اشکانی ایجاد شده، اضافه کرد: سامن در دوران اسلامی نیز به عنوان پناهگاه موقت کاربری داشته است.
بیات گفت: یافتههای متعدد از این شهر به دست آمده که دربرگیرنده مهرها، مهرههای تزئینی و سکههای مختلف است.
وی یادآور شد: بیشترین آثار اسلامی کشف شده مربوط به سلجوقی، ایلخانی، تیموری، صفوی، زند و قاجار است.
بیات افزود: در اولین استفاده، شهر زیرزمینی سامن مجموعه تدفینی بوده که به عنوان گور دخمه کاربری داشته است.
مجموعه سامن در دوره اشکانی کاربری آیینی داشته است
مدیر کل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان خاطرنشان کرد: بخشهایی از این مجموعه در دوران اشکانی کاربری آیینی داشته است.
وی گفت: امسال بیش از یک میلیارد تومان برای مرمت و ثبت اسکلت ها و بقایای انسانی، ایجاد راه برای بازدید گردشگران، نورپردازی، مرمت و استحکام بخشی بستر سنگی جداره های سقف و بدنه های داخلی، خرید ساختمان برای ایجاد پایگاه پژوهشی و حفاظتی در حریم مجموعه، ایجاد مبلمان شهری در معابر منتهی به این شهر در نظر گرفته شده است.
وی اظهار داشت: شهر زیرزمینی سامن در 27 بهمن سال 87 به شماره 24622 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
مجموعه زیرزمینی سامن از توابع ملایر در 90 کیلومتری همدان و زیر منازل مسکونی و خیابانهای شهر سامن قرار گرفته است و این مجموعه دستکند از جمله اسناد معتبر و مهمی است که با استناد به آن می توان پیشینه مدنیت استان همدان را به اثبات رساند.