به گزارش خبرگزاری مهر، «محمدجواد محبت» در تبیین معنای شعر آئینی اظهار داشت: اشعاری که برای دین در بخشها و شاخههای مختلفی چون اشعار نبوی، فاطمی، علوی، رضوی، مهدوی و عاشورایی گفته میشود را اشعار دینی و مذهبی میگویند در حالی که معنای آن با شعر آئینی کاملا متفاوت است.
وی بیان کرد: شعر آئینی به اشعاری اطلاق میشود که مربوط به امور اداری، کشورداری و مسائل دولتی است.
محبت با اشاره به اینکه این گونه شعرها بسیار حائز اهمیت است، گفت: دین همه زندگی ما را تشکیل میدهد، قانون ما نیز بر اساس دین شکل گرفته و کلیه رفتارهای فردی و اجتماعی مردم نیز باید منطبق با آموزههای دینی باشد.
وی ادامه داد: در چنین اشعاری صداقت و خالصانه بودن آن رمز اصلی در تاثیرگذاری مفهوم اثر بر مخاطب است و شعر شاعر باید از روی صدق و اعماق اعتقادات روحی و قلبی او نشات گیرد.
این شاعر آئینی کشور تاکید کرد: شاعر نباید تنها این مفاهیم را در اشعار خود استفاده کند بلکه باید به آن باور داشته باشد تا شعرش بر روح و جان مخاطب تاثیر بگذارد.
وی با اشاره به رابطه دین و ادبیات گفت: ادبیات نشات گرفته از دین است و چون مایههای مذهبی دارد به اشاعه دین کمک میکند و میتواند دلهای کشانی را که به گونهای از دین رمیدهاند، با زبان و بیانی زیبا جذب کند.
این شاعر کرمانشاهی با تاکید بر اینکه دین به اشاعه مذهب کمک میکند، افزود: شاعر با ابزار شعر میتواند مفهوم گسترده و پیچیدهای را به سادگی، سهولت و قابل درک به مخاطب ارائه دهد و او را تحت تاثیر قرار دهد و این تاثیر تا به حدی است که وعاظ و سخنرانان برجسته نیز برای انتقال موثر پیام خود از شعر استفاده میکنند.
وی زمینههای شعر و خلاقیت شاعر را از جمله مولفههای مهم شعر دینی و مذهبی ذکر کرد و بیان داشت: شاعر در نقل یک مطلب و رخداد تاریخی باید کاملا اصول صداقت را در نظر گیرد و مطلبی که ارائه میکند کاملا با واقعیت منطبق بوده و ریشههای تاریخی آن از لحاظ راویان آن قابل اعتبار و استناد باشد.
اعتدال در شعر باید رعایت شود
محبت یادآور شد: شاعر و روایت کننده نیز باید در شعر خود اعتدال را رعایت کرده و در بیان آن مطلب شاعر دچار احساسات شخصی، افراط و تفریط، کم و کاستی و یا اغراق و مغالطه نشود.
وی در ادامه برگزاری کنگرههای شعر مذهبی و دینی را مهم دانست و گفت: این کنگرهها باید تنها به عنوان تلنگری برای مردم به ایفای نقش بپردازند.
انتقاد از برگزاری کنگرههای شعر به صورت سطحی
این شاعر آئینی کشور با انتقاد از برگزاری و پرداختن به کنگرهها، شب شعرها و جشنوارهها به صورت سطحی و تکراری تصریح کرد: برای برگزاری این برنامهها باید نیاز، مطالبه و تشنگی معنوی مردم را در نظر گرفت تا مطالب ارائه شده بتواند
تاثیر مثبت خود را بر جامعه بر جای بگذارد.
نباید در برگزاری کنگرههای شعر مذهبی و دینی دچار افراط شد
وی در پایان افزود: نباید در برگزاری کنگرههای شعر مذهبی و دینی دچار افراط و گزافه گویی شد بلکه باید این مفاهیم در جای خود و به اندازه و به صورت فاخر ارائه شود تا قلب و روح مخاطب را در تحت تاثیر قرار دهد.