دكتر بهمن نامور مطلق، دبير هم انديشي هنر، سنت و سنتگرايان، در گفت و گو با گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" درباره تفاوت "هم انديشي هنر، سنت و سنتگرايان" با ديگر همايش هايي كه با موضوع سنت گرايي برگزار شده بود گفت : اين كه تا كنون همايشهايي با چنين موضوعاتي برگزار مي شود نشانگر اين است كه اين موضوع همچنان از استقبال بسياري برخوردار است . ما با برگزاري اين هم انديشي اين موضوع را تخصصي كرديم و با پيوندي كه ميان فرهنگستان هنر و موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران ايجاد شد آن از حالت عمومي خارج كرده و به قسمت تخصصي هنر نزد سنت گرايان پرداختيم. اين موضوع بسيار مهمي است كه تا كنون توجه بايسته وشايسته اي نشده و ما قصد داشتيم با برگزاري اين هم انديشي اين بخش از آراي سنت گرايان را مورد بررسي قرار دهيم.
وي در پاسخ به اين پرسش كه اين هم انديشي چه نتايجي داشته گفت : تخصصي كردن موضوع دستاوردي است كه بتوانيم موضوع تخصصي را در يك كل مورد بررسي قرار دهيم . به سنت گرايان به عنوان يك روش معرفت شناسانه نگاه مي شود و مانند ديگر مكاتب كه ميان هنر و معرفت تفاوت قائل هستند ما سعي كرديم در اين هم انديشي هنر را به عنوان مقوله اي كه در مركزيت معرفت قرار دارد بحث كنيم. همچنين در اين هم انديشي تلاش شد كه آراء كساني مانند : گنون، شووان، كوماراسوامي و سيد حسين نصر تنها از مقوله هنر مورد بررسي قرار بگيرد و خوشبختانه به نتايجي هم دست يافتيم.
دبير هم انديشي "هنر، سنت و سنتگرايان" در ادامه سخنان خود با تاكيد بر اين مطلب كه ما در اين هم انديشي توانستيم افراد جديدي را به جامعه علمي معرفي كنيم اظهار داشت : يكي از اين افراد ژيلبر دوران فرانسوي است كه از سنت گراياني است كه در جامعه علمي ما شناخته شده نيست و سعي شد اين افراد نيز معرفي شوند. همچنين زواياي نا شناخته اي از سنت گرايان نسل اول نيز مورد بحث قرار گرفت كه اين نيز براي ما دستاورد قابل تاملي بود.
در ادامه اين گفت وگو، دكتر مهرداد احمديان، سرپرست اداره كل پژوهش فرهنگستان هنر، نيز درباره نتايج و دستاوردهاي " هم انديشي هنر، سنت و سنتگرايان" گفت : در سمينارهاي قبلي نوعي نگاه به تجدد و مدرنيسم از زاويه ديد سنتگرايان مطرح بود ولي اين هم انديشي مسير عكس را پيمود و در واقع با نگاه به سنتگرايي و توجه اروپاييان به اين مقوله و همچنين نگاه سنتگرايان به هنر و اين كه تا چه اندازه اين نگاه با مدرنيسم متفاوت بوده به نكات اشتراك و افتراق آنها پرداخت. به عبارت ديگر، اين هم انديشي حلقه مفقوده اي را كه در ديگر همايشها كمتر به آن پرداخته مي شد و آن تخصصي بودن بحث است را پيدا كرد.
دكتر نامور مطلق در پاسخ به اين پرسش كه در اين هم انديشي سخنرانان با يكديگر همدل بودند و كسي به نقد و رد مقوله سنتگرايي نپرداخت اظهار داشت : اين مسئله تا حدودي به اين موضوع مربوط است كه سخنرانان از درون به موضوع توجه داشت اند و كسي از بيرون به سنتگرايي نپرداخته است. اغلب كساني كه مقاله داده بودند در تشريح و توجيه آراء سنتگرايان بوده و البته ما مقالات تطبيقي نيز داشتيم اما اين مقالات در رد يا انتقاد سنت گرايان هم نبود . ما براي اين هم انديشي فراخوان عمومي داديم ، اما هيچ مقاله اي در رد آراء سنتگرايان به دست ما نرسيد .
دكتر احمديان نيز در پاسخ به پرسش فوق گفت : در اين هم انديشي در جاي جاي مختلف سخنرانان مطالبي درباره چالشهاي سنتگرايان مطرح كردند اما تصور مي شود كه سنتگرايي و اهميت سنتگرايي در كشورهاي شرقي بسيار تاثير گذار بوده و طيف مدرنيستها نيز از دهه سي به اين سو بسيار قدرتمند بودند ولي هيچ وقت ديالوگ ميان اين دو طيف برگزار نشد . به عبارت ديگر، ديالوگهايي كه بين متجددان ايراني و طرفداران سنتگرايي در ايران بايد انچام مي شد هيچ گاه انجام نپذيرفت. شاهد اين مسئله اين است كه گفت و گوهايي كه كربن و نصر و علامه طباطبايي با يكديگر داشتند يك حلقه بسته اي مابين خوشان بوده و همچنين مدرنيستها هم به همين شكل برخورد مي كردند و هيچ وقت حلقه ارتباط ميان اين دو برقرار نشد.
دبير علمي " هم انديشي هنر، سنت و سنتگرايان" در پاسخ به اين پرسش كه شما به دنبال ترويج سنتگرايي از منظر هنر هستيد و يا به دنبال تبيين علمي آن بر آمده ايد گفت : ما به عنوان فرهنگستان هنر وظيفه توضيح و تبيين را داريم . لذا ما قصد نداريم در مقابل متجددان بايستيم و به رد آنها بپردازيم . مسئله ما به عنوان فرهنگستان هنر تبيين و شناساندن سنت گرايان است .
دكتر نامور مطلق در پايان افزود: به نظر بنده اين هم انديشي از برنامه هاي قابل قبول فرهنگستان و موسسه حكمت و فلسفه بود و ما اميدواريم كه اين هم انديشي سرآمدي براي ديگر برنامه هاي ما باشد و بتوانيم اين مسائل را به صورت تخصصي تر ادامه دهيم و رابطه اين افراد و حتي نسل دوم و سوم سنتگرايان و رابطه آنها با هنر را بررسي كنيم و همين طور به سنت گرايان بومي بپردازيم .