به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري"مهر"، اكرام جعفري امروز صبح در همايش قير و آسفالت با بيان اين مطلب افزود : به عبارت ديگر در اين بخش ابهام و مشكل جدي وجود دارد كه هرچه سريعتر بايد براي حل آن تلاش شود .
وي برگزاري همايش هايي نظير همايش قير و آسفالت را در كاهش اين مشكلات موثر دانست و راهبردهاي وزارت راه و ترابري درباره رفع مشكلات اين صنعت را اعلام كرد.
جعفري در ابتدا به بخش نيروي انساني در صنعت قير و آسفالت اشاره و تصريح كرد: متاسفانه نيروي متخصص ، ماهر و كارآزموده اي در بخش توليد كشور به خصوص در اين صنعت وجود ندارد.
وي توضيح داد: هم اكنون وزارت راه و ترابري براي حل اين مشكل با سازمان فني و حرفه اي ارتباط برقرار كرده و به سمت حرفه اي شدن مشاغل در بخش حمل و نقل به خصوص قير و آسفالت حركت كرده است.
معاون آموزش و تحقيقات وزارت راه و ترابري گفت : بر اين اساس با همكاري سازمان فوق 50 شغل در زمينه حمل و نقل ايجاد شده و اميدواريم با همكاري سازمان مديريت و برنامه ريزي نيزنظام حرفه اي شدن مشاغل در بخش حمل و نقل به رسميت شناخته شود.
وي با تاكيد بر اينكه كشور هم اكنون با نبود متخصص درباره موضوعات تعيين كننده در زمينه حمل و نقل مواجه است، راهبرد وزارت راه را در اين زمينه حمايت و همكاري جدي با دانشگاه اعلام كرد وافزود : با تشكيل جلساتي با روساي دانشگاه ها قدمي هايي در زمينه حل مشكلات اين بخش برداشته ايم.
به گفته جعفري، ايجاد ظرفيت براي تخصصي كردن رشته حمل و نقل حائز اهميت است.
وي نظارت بر اجرا براي حفظ كيفيت ها را يكي از مشكلات موجود كشور در بخش حمل و نقل دانست و تصريح كرد : هم اكنون كساني كه دراين بخش فعاليت مي كنند فاقد آموزش هاي لازم هستند .
وي اضافه كرد : 712 كارخانه توليد آسفالت در سطح كشور وجود دارد كه تنها 10 درصد آنها آسفالت مطلوب و مناسب با راندمان 40 درصد توليد مي كنند.
جعفري گفت : راهبرد استاندارد سازي كارخانه هاي توليد آسفالت يكي از مسايلي است كه مورد توجه وزارت راه و ترابري قرار گرفته است كه در يك چشم انداز 4 تا 5 ساله مي توان به آن دست يافت.
وي با اعلام اينكه در بخش حمل و نقل حتي يك پژوهشكده در كشور وجود ندارد خاطرنشان كرد : هم اكنون دانشگاه صنعتي شريف فقط يك پژوهشكده در بخش حمل و نقل شهري دارد كه آن هم ربطي با شبكه ملي ندارد.
معاون آموزش و تحقيقات وزارت راه و ترابري گفت : تا 2 سال آينده 12 مركز تحقيقات با همكاري وزارت راه و ترابري و دانشگاه هاي كشور ايجاد مي شود.
تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۸۳ - ۱۲:۴۴
معاون آموزش و تحقيقات وزارت راه و ترابري گفت : براساس محاسبات انجام شده مدت عمر قير و آسفالت بايد 25 تا 30 سال باشد كه متاسفانه اين عمر در ايران به علت كيفيت نامطلوب قير و آسفالت زير0ا سال است.